Meldingen
Alles wissen

DSS940 toch (M)FB?

118 Berichten
23 Gebruikers
0 Reactions
6,377 Bekeken
(@peter)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 100
 

Uhmmmzzz....

πŸ˜›

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@martin-b)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2
 

Volgens mij was het oorspronkelijke onderwerp van deze discussie of de DSS940 nu MFB's zijn of niet. Zoals op andere plekken op dit forum, bijvoorbeeld hier: is dit nog steeds niet duidelijk... De philips folder van 1995-1996 meldt op pag. 107 letterlijk:

Elektrische terugkopeling voor een nauwkeurig beheersbare lagetonen weergave over een breed gebied

In theorie is het mogelijk om de spreekspoel van de luidspreker tegelijkertijd te gebruiken als bewegingssensor (ter vergelijking: er zijn ooit motoren geweest waarvan de startmotor tegelijkertijd dynamo was). Er zouden dan geen extra draden naar de woofer gaan; iets wat door één van de eerdere schrijvers als criterium wordt genoemd om voor MFB te mogen doorgaan... Of dit bij de DSS940 het geval is weet ik niet; van de diverse beloften op dit forum om de schematuur te publiceren en te analyseren is jammer genoeg tot nu toe niet veel terechtgekomen. Wie weet er meer?

Martin B.

[%sig%]

Bericht bewerkt (06-07-2003 23:18)


   
BeantwoordenCiteren
(@martin-b)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2
 

Ik heb van Martin Looman een beschrijving van de werking gemaild gekregen; met wat OCR staat deze nu op

Mijn eerste indruk is dat inderdaad sprake is van een terugkoppeling. Als je een spoel heen en weer beweegt in een magnetisch veld, wordt er een stroom opgewekt in die spoel. In dit geval spoel en magneet van de luidspreker, de beweging komt dan weer omdat de versterker een stroom door de spoel stuurt... deze twee stromen hebben de neiging om elkaar tegen te werken, wat dan weer tot gevolg heeft dat de beweging van de conus minder is dan we zouden willen. Door de effectieve stroom te meten en te vergelijken met wat je wilt dat de conus doet, kun je de laagweergave verbeteren...

Ik ben geen specialist op dit gebied, al zou ik schema's eigenlijk wel moeten kunnen lezen (maar die lessen zijn al weer bijna 20 jaar weggezakt). Martin L. stuurt ze mij nog wel toe; ik betwijfel of ik veel nuttigs uit het totale schema op kan maken (anderen op dit forum zijn daar veel beter in).

Strict gesproken lijkt er dus sprake te zijn van Motional Feedback: de beweging van de conus zorgt voor een stroom in de spoel en dat signaal leidt weer tot de gewenste correctie. De sensor is wel heel anders dan die van de luidsprekers die Philips zelf MFB noemt: dat zijn piëzo-elementen...

Is er nog iemand die hier een mening over heeft...
Groet,
Martin B.

NB Thomas: van mij mag je bovenstaand html-document toevoegen aan je verzameling.


   
BeantwoordenCiteren
(@andre)
Lid Moderator
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1387
 

The woofer channel has a positive feedback of the woofer current to the input of the channel. This circuit acts as a virtual negative impedance in the speaker output.

....zijn denk ik de belangrijkste zinnen voor de vorm van terugkoppeling in de speaker. De stroom door de woofer wordt dus gemeten en vergeleken met het aangeboden signaal. Toch een vorm van FB maar geen M !

Zullen we zeggen IFB ?

Dre

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@pkuiper)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 38
 

In mijn ogen blijft het toch sturen !!!

Regelen in de zuivere vorm is het meten van het uiteindelijke doel en dit via een terugkoppeling naar de juiste toestand regelen ( P, PI, PID)

Sturen werkt sneller, je probeert alle parameters te definieren en de relatie daartussen en daarop regeer je. Of te wel om acht uur doe je het licht aan.

Terugkoppeling via de opgenomen stroom is (amp)FB

Terug naar af! Het meten van de beweging van de conus is in mijn ogen beter dan de afgeleide hiervan nl de uiteindelijke stroom door de spoel

Om de discussie FF breed te trekken telt dit ook niet voor de 930 ???

Ben Benuwd

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Onlangs de folders van Korn & Macway eens een paar keer aandachtig doorgelezen en daarbij viel me het volgende stukje op:

"De eerste belangrijke bijdrage van professor Korn aan de verdere ontwikkeling van M.F.B. was het direct aansluiten van de M.F.B. kringen op de spreekspoel van de luidspreker (patent 1968). Op deze wijze kon vertragingsloos, met de snelheid van elektriciteit, worden gecontroleerd en corrigeerd. Andere M.F.B. Systemen bereiken dit door via een ingewikkeld en duur systeem de membraambeweging af te tastenÒ€¦

Het KM M.F.B. Systeem identificeert de resonantie van de luidspreker in de behuizing als vervorming en corrigeert deze ogenblikkelijk. Daarmee is een van de grootste problemen van de luidsprekerbouwers overwonnen."

Dus Korn & Macway paste toen "al" terugkoppeling toe via de spreekspoel en Philips via een versnellingsopnemer op de woofer. Is het dan niet zo dat Philips de Korn & Macway techniek later heeft toegepast in de DSS940? En je, net zoals Korn & Macway het noemde, toch kunt spreken van MFB? Of zit ik nu verkeerd......

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
(@martijn-2)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 410
 

DSS: 35 hz is nog steeds geen 27 hz (mfb 587)


   
BeantwoordenCiteren
(@basemaster)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 226
 

Martijn

de lagetonen response tot ver onder de 35-40 Hz is doorgaans niet zo heel interessant want dergelijke lage frequenties komen niet veel voor op CD's, danwel bijna nooit. Uiteraard zijn ze er wel.

Op test CDs heb je ze ook maar hopelijk luister je daar niet de hele dag naar...

Martin


   
BeantwoordenCiteren
(@bartje)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
 

met belangstelling de hele discussie gelezen!

Ik heb een paartje DSS930 (jawel!). Ik heb toen ik ze kocht kunnen vergelijken met de DSS940. Ik vond het laag van de 940 wat te opdringerig, het overheerste. De strakkere bas van de 930 - in gesloten kast met 2 lage tonen luidsprekers en daardoor een minder grote luidspreker uitslag - klonk beter. Maar ja, over smaak ..... ik vond in ieder geval de dss930 ook 'muzikaler' dan de 940.
Voor mij gaat de speaker laag genoeg. Zet maar eens 'Dark side of the moon' op. Het laag klinkt fantastisch. Of het inauguratie concert van het 'van den Heuvel orgel' in de parijse St. Eustache. Dit orgel heeft een pijp van 16Hz.
Met speciale technieken opgenomen. Ik zeg niet dat de DSS930 deze weergeeft. Maar ik denk dat de 32Hz wel doorkomt. Je weet niet wat je hoort. Heeft iemand die met MFB's gehoord? Een keer vergelijken?

Wat ik nog kwijt wilde: home cinema met DSS is wél mogelijk.
Het vraagt natuurlijk om wat inventiviteit en 2 of 3 controllers en een cinema processor. Maar dan heb je ook wel wat πŸ™‚ Maar ik geef toe, het is wel wat omslachtig. Wel heb ik ooit bij Philips op een show een surround opstelling gezien met geloof ik 4 stuks DSS930 (maar misschien waren het er ook 5). Waardoor deze werden aangestuurd weet ik niet.

MFB in de 940? Ik denk van niet. Wel gehoord dat er plannen waren voor een MFB versie van deze DSS speaker, maar is volgens mij er nooit van gekomen. Ik zal eens proberen een service manual met schema's te bemachtigen.
De 930 heeft in ieder geval geen enige vorm van terugkoppeling vanaf de speakers! Alle frequentie en fase correctie/compensatie vindt plaats in het digitale domein.

BéBé

p.s. heb trouwens nog steeds 4 kleine MFB woofers (nieuw in doos)

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
 bart
(@bart)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 154
 

Sturing vd DSS 940 is heel belangrijk voor bassweergave.
(Lees: de gebruikte CD-speler).

Zo vond ik de bassweergave met de CD 650 ook teveel vh goede.

Met m'n DVD 1010 is het gewoon perfect.

Ik stuur de DSS'en trouwens rechtstreeks aan met de CD/DVD.
(de 950-controller gebruik ik alleen voor analoge bronnen zoals m'n 180-tuner).

Ook belangrijk is de ingebouwde processoren hun werk te laten doen.
Zo gebruikte ik in het begin de gewone toonregeling via de 950-Controller
(balance/treble). Processor werkt dan blijkbaar niet.
Dat is dom natuurlijk; geluid is steeds beter wanneer ze wel hun werk doen.

Home cinema-toepassingen interesseren mij niet zo;
wel jammer is dat rechtstreekse SACD-toepassing niet mogelijk is,
omwille van 'beveiligingsredenen' beschikken SACD-spelers enkel
over analoge uitgangen (hoe bestaat het! πŸ™ ).
Je kan dus de DSS niet rechtstreeks (digitaal) aan de speler pluggen...

But who cares... kocht de laatste tijd veel referentie-CD's (stereo),
dat klinkt zo lekker via de 940's dat SACD of dergelijke overbodig lijkt.


   
BeantwoordenCiteren
(@basemaster)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 226
 

tja nou vraag ik me af hoe je dan switcht tussen de DSC950 controller en de DVD1010? Elke keer de kabels wisselen en de boel resetten?

Anyway de DSS940 is inderdaad wat fors in de bas. Met de bass regelaar is er wel wat aan te doen. Maar ja. Bij de 930 klinkt het allemaal precies goed en bij de 940 moet je de bas wegdraaien omdat je anders wordt weggeblazen. Toch vreemd.

Ik vraag me trouwens af of de fabrieksinstelling van de woofer niet gewoon verkeerd staat. Maar om daar aan te gaan zitten klooien is me ook wat. Heeft iemand daar ervaring mee?

Dit doet verder niks af aan de stereo imaging van de 940, die is geniaal. Ik heb op het moment de Scan Speak Reference Monitor erbij staan, maar de 940 is toch nog een tandje beter, al is het verschil niet zo groot. De 940 klinkt wat levendiger en de Scan Speak houdt het allemaal vrij zakelijk. Vandaar de titel Reference Monitor waarschijnlijk.

Ik zal es een keer de CD speler rechtstreeks op de 940 aansluiten. Laat ik dat meteen maar eens doen.


   
BeantwoordenCiteren
(@bartje)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
 

Hoi,

Ja, toonregeling en tegelijkertijd de processoren actief pastte niet meer, er was geen reken capaciteit over.
Het zou een tweede processor (lees DSP) kosten. Dat werd toch wat te duur. Dus: of bass/treble of de actieve compensatie/correctie!

Je hebt gelijk: DSS rechtsreeks op CD klinkt goed. Maar sommige spelers klinken beter als andere. Mijn CD880 klonk wel mooi vond ik persoonlijk op de DSS930's. Ook een zeer goede stereo imaging. Beter als mijn oude KEFs R104.2. Maar normaal gesproken had ik de controller ertussen.

Bart (ik ben een naamgenoot): DSS rechtstreeks op een SACD uitgang zou ook niet werken: 96KHz sample freq. en meer als 16 bits worden niet ondersteund door de DSS-speakers.

groeten BéBé (Bart).


   
BeantwoordenCiteren
(@stefan-willems)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 21
 

Beste allemaal,

Mijn naam is Stefan Willems, en ik heb het ontwerp gemaakt van DSS930 en DSS940. Het doet me plezier dat er over deze dingen nog gepraat wordt.
Een korte reactie op alle vragen.
Produktie van DSS is gestop omwille van het simpele feit dat Philips Sound en Vision in 1993 besliste om te stoppen met HiFi produkten.Enkel CD spelers en Mini/Micro setjes werden nog gemaakt.
Produktieaantallen DSS930 : 15000 DSS940 : 12000.
Het probleem was dat Philips niet genoeg een High-End image had om HiFi boxen van ongeveer 3500 Euro (Boxen + controller) op de markt te zetten.
We hebben het geprobeerd om dat Philips in Leuven (Belgie, want daar zijn ze ontworpen, sorry jongens van boven de Moerdijk!)eind jaren tachtig pioneer was op het gebied van Digital Signal Processing.
DE DSS930 diende dezelfde weergave te hebben als FB850 (Passieve box)
Daarom werd er (tegen mijn zin) een gesloten kast gebruikt. Er zit een laag correctie in die niet dynamisch was. State of the art in die tijd liet dit niet toe. Digitale filters zijn moeilijk te maken voor laagcorrectie.
Cross over en egalisatie werd als 1 geheel beschouwd, vandaar dat het crossover punt akoestisch een helling had van 36 dB/oktaaf. DSS930 was niet wat ik wou, gezien de versterkers uit een mini setje kwamen.

MEt DSS940 werden de zaken iets anders aangepakt. De luidspreker richtte zich naar de Duitse markt, die nogal wat van vettig laag hield toendertijd, de luidspreker wordt best op stands ongeveer 1 meter van de muren beluisterd, anders is het laag wat royaal. Je kan dit eenvoudig regelen door de achterwand te openen, aan de bovenkant zie je een potmetertje dat je naar links dient te draaien voor minder laag.
De DSS940 had wel degelijk terugkoppeling maar geen MFB om de eenvoudige redenen dat MFB niet werkt met bass-reflex kasten. Bij een bass-reflex staat de luidsprekerconus nagenoeg stil rond de helholtzresonantiefrequentie (afstemfrequentie van de pijp) Een MFB zou ten onrechte de luidspreker daar een enorme versterking geven waar het niet nodig is. In de DSS940 (weliswaar in reminicentie met MFB) wordt de stroom door de woofer (<85 Hz) teruggekoppeld naar de eindtrap (60 Watt continu 250 Watt piek, classe H).

Produktie van die boxen in Dendermonde was een hele klus.De kasten kwamen van West-Vlaanderen, Frontjes uit Lommel, Elektronica uit Singapore, Produktie in Dendermonde. Elke unit (woofer, tweeter) werd eerst geselecteerd op afwijking (aangezien de DSP correctie fixed was voor elke box.) Elek box werd afgeregeld in produktie tov een referentie luidspreker. Elek box verliet montage met een afwijking van +/- 0.5 dB.
De controller stuurt een hoogdoorlaatfilter om de box te beschremen bij hoog volume. Tot volume stand -14 dB staat er een permanent 4e orde 35 Hz hoogdoorlaat filter. Vanaf -10 dB wordt dit 45 Hz en vanaf -8 dB wordt dit 55 Hz. Het interne volume bedroeg 6.8 liter

Jullie kunnen me allen contacteren voor alle weetjes over DSS930 en DSS940 (Versterkers, signaal processing, productiemethodes) , service manuals heb ik nog wel liggen.
Er is ook een Studio Monitor versie gemaakt (Marantz DMS600) die nog vlakker was.

Met vele hartelijke groeten

Stefan


   
BeantwoordenCiteren
 bart
(@bart)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 154
 

Wel, wel, zo krijgt deze woelige topic toch nog een leuk staartje!

Allereerst van harte welkom Stefan op deze site!
Het is een ware eer en genoegen om de bezieler achter DSS hier te mogen lezen.
Eindelijk ook eens wat relevante informatie betreffende mijn DSS 940's.

Aan de hand van je emailadres, kan ik afleiden dat je nog steeds bij Philips werkt?
Wat zijn heden je taken, sinds het verdwijnen van de HiFi-afdeling? Just curious...

Ook dank voor je hulpaanbod. M'n 940's schenken me zeer veel luistergenot, doch in m'n achterhoofd woelde steeds de vraag: "wat als er iets foutgaat?" πŸ™‚
Wou zelfs al een zoekertje plaatsen in de krant, om alzo in contact te komen met de DSS-uitvinder! πŸ™‚ Dat is nu dus niet meer nodig. Waar woon je trouwens? Oost-Vlaanderen? Ikke ben 'vaan deen Limbuurg'. ('t Belgische gedeelte dus).

Hartelijke groeten! Bart


   
BeantwoordenCiteren
(@a-g-w-wijers)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 440
Topic starter  

Dit is echt geweldig, PRACHTIG!!!

Met vriendelijke groet,

Ton Wijers


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 3 / 8
Deel: