Ik ben trouwens ook wel benieuwd wat de ervaring van jullie is met DCC. Zelf ben ik er aardig tot zeer goed over te spreken. Heb diverse DCC-spelers in mijn verzameling, waarvan ik eigenlijk alleen maar de DCC951 van gebruik. Een heerlijke speler om te gebruiken. Tapes ook in overvloed, en moet eerlijk zeggen, DCC klinkt in de meeste gevallen aangenamer dan een CD. Het komt opener/dynamischer over, wat mijn ervaring er dus mee is. Maar hoe zit het bij de andere DCC-gebruikers???
Met vriendelijke groet,
Ton Wijers
Mijn ervaringen met DCC.
Voordat ik schrijf wat ik er van vind lijkt het mij vanzelfsprekend de set te omschrijven waarop deze aangesloten is.
Ik heb mijn DCC 951 aangesloten op een set DSS 930 met bijbehorende DSC 950 controller.
Op de controller zijn ook een CD 940; een tuner 930; een cassette speler; mijn computer en een uitgang van mijn (helaas net overleden) tv aangesloten.
De DCC heb ik tweedehands gekocht met een aantal voorbespeelde cassettes. Een paar hiervan had ik ook al op CD dus is vergelijken eenvoudig te doen. Beide apparaten zijn op de digitale ingangen van de controller aangesloten.
Volgens mij wordt bij voorbespeelde bandjes niet gebruikt gemaakt van de 18 bits opname/weergave techniek welke de DCC 951 aankan. Eventuele verschillen zullen denk ik dus in de filters ed. gezocht moeten worden.
Ik heb een aantal nummers van Sting vergeleken en kwam tot de conclusie dat je er voor moet gaan zitten om het verschil te horen. De DCC komt op mij iets gedetailleerder over in het mid en hoog. Maar let wel, de verschillen zijn erg klein.
Ik heb nog maar heel weinig opnamen gemaakt met de DCC maar ben van plan eens uit te zoeken of bijvoorbeeld SACD te kopieren valt.
Een andere DCC 951 speler staat in mijn slaapkamer en is aangesloten op een F3610 stuurversterker waarop 2 x 541 en 2 x 544 aangesloten is. Deze combinatie is erg prettig om naar te luisteren. Ik heb nog geen vergelijking met de aangesloten CD speler (303) gemaakt, maar zal er in deze vakantie eens voor gaan zitten.
Ik weet het wel, je moet eigenlijk naar muziek luisteren en niet naar techniek, maar zo'n DCC bandje; LP; of CD in een 303 geeft mij in ieder geval al een goed 'nostalgisch' gevoel.
Nou een niet erg technische reactie, maar wel een met gevoel.
In ieder geval wens ik iedereen bij deze gezegende kerstdagen toe.
Vriendelijke groeten,
Hilbrand
(Die in kerst iets anders ziet dan 'een goede maaltijd')
[%sig%]
nou ik gebruik af en toe mijn DCC175 om live opnames te maken als ik met een band aan het muziekmaken ben. Klinkt altijd erg realistisch. De opnames gaan vervolgens digitaal de PC in waarna ik er mp3's van maak.
Mijn DCC951 staat ook aangesloten op de DSC950+DSS930 en die DCC speler gebruik ik eigenlijk nooit. Tijd om hem eens weg te halen maar goed het staat leuk.
10 jaar geleden was DCC wel een hele vooruitgang maar ja heden ten dage met al het computer en mp3 geweld is de DCC een tikkeltje achterhaald.
Ik heb nog 2 DCC900's en die gebruik ik sporadisch als backup bij opnames van live muziek (helaas gebeurt dat ookz eer sporadisch).
Bij muziek met panfluit-achtige geluiden hoor ik het rinkelen, net als bij mp3's. Maar in 99,5% van de gevallen merk je niets van de compressie.
Het blijft alleen een bandje, en dat is het grote nadeel, traag met zoeken, soms als er een fout inzit kan het geluid weg gaan vallen op die plek..
En de grootste misser vind ik was dat een DCC recorder geen gewone bandjes kan opnemen. Daar hebben ze zich op verkeken. Anders was het nog wel een eind verder gekomen.
Wat wel erg mooi is, is de D/A omzetting in die DCC spelers. Je kunt een DCC speler prima gebruiken als D/A voor een mindere CD of DVD (met beperkingen) speler. Bij de 900 moet ie dan wel op record-pause staan, heb je een Marantz DD-82 dan zit er een monitoring functie op.
Bovendien heeft zo'n ding ook volumeregeling via de remote, dus daar direct je mfb's op, dat ga ik nog eens uitproberen, en daar heb ik een marantz met defecte kop voor π
Helaas ontbreekt de tijd om alles te doen, maar wat in het vat zit....
Zapper,
Ik weet niet of je het interessant vindt, maar als je mij het typenummer van die Marantz kunt geven, en kunt aangeven welke kop er precies defect is, kan ik kijken wat die kop nieuw kost (inkoop) en dat kan best meevallen...
Groeten!
[%sig%]
nou, hij geeft zowel analoog als digitaal geen geluid, terwijl de A/D D/A wel werkt. Lijkt me sterk dat de kop zelf stuk is, kan ook een versterkertje oid zijn, maar ik wil hem ook alleen als D/A gebruiken, dus dat komt goed uit π
DCC is wat mij betreft afgeschreven, alleen nog soms als backup, verkopen doe ik het niet want je krijgt er niks meer voor.
Hilbrand,
Servicepunt Krimpen repareert ook tv's π
[%sig%]
bij mijn onlangs aangeschafte dss set zat ook een dcc 951 speler.
ik moet zeggen, chappeau meneer Flips! er zaten verse tapes in seal bij
en heb daar cd's opgenomen die ik goed ken (spelen op de cd 931 en een
Technics mash speler van het hogere segment).
De 18 bits converter doet erg mooi zijn werk! CD's klinken echt goed!
Maar om nu van verschil met cd's te spreken.... nee, evengoed komt alles door! Ik vergelijk het ook met md van Technics (type 150, mooie machine!)
maar vind dcc beter klinken in finesses.
Ernst
@Ernst wrote:
bij mijn onlangs aangeschafte dss set zat ook een dcc 951 speler.
ik moet zeggen, chappeau meneer Flips! er zaten verse tapes in seal bij
en heb daar cd's opgenomen die ik goed ken (spelen op de cd 931 en een
Technics mash speler van het hogere segment).
De 18 bits converter doet erg mooi zijn werk! CD's klinken echt goed!
Maar om nu van verschil met cd's te spreken.... nee, evengoed komt alles door! Ik vergelijk het ook met md van Technics (type 150, mooie machine!)
maar vind dcc beter klinken in finesses.Ernst
Sorry maar de DCC neemt niet 18 bits op, er waren wel 18 bits test-tapes en de bedoeling was om voorbespeelde tapes op 18bits te gaan uitbrengen.
Ik heb het verschil tussen een "gewone" DCC en een 18 bits ooit gehoord, op de DSS en dan hoordje toch wel iets verschil. Beide opnames waren van dezelfde master en die master was uiteraard nog hoger gesampled.
Mar als je zelf opneemt gebeurt dan gewoon op 44.1KHz en 16 bit resolutie.
Waar DCC's wel goed in zijn is D/A omzetten, als je een goedkoop Cd of DVD spelertje digitaal via je DCC afspeelt dan klinkt het wel wat beter.
(geen dolby surround, ik bedoel gewoon audio-cd via cd of dvd)
Ik heb ooit eens een bron gehad die 32kHz leverde, dat was een van de eerste digitale radio's (systeem is allang ter ziele). Daar gaf mijn 900 ook beter geluid op dan de Amstrad DSR-100 zelf.
Philips heeft overigens ook ooit een tuner gemaakt waar DSR in zat, maar het is met maar 16 duitse kanaaltjes een snelle dood gestorven.
Tegenwoordig levert een sat ontvanger digitaal geluid aan, maar dat is vrijwel altijd 48kHz en dan een te lage bitrate (192k is voor Layer-II vergelijkbaar met 128k layer III).
Als je een S/PDIF uitgang hebt op een SACD of DVD-A speler en je kunt die op stereo uitsturen, dan zou je wellicht een echte 18bits opname op dcc kunnen krijgen.
Want dan gebruik je de A/D omzetter niet.
Hey
Bedankt voor de tip: een dcc951 als voorversterker voor mfb's.
Vroeger maakte ik opnames op een dcc170, die is gestolen,
zodoende kan ik mijn oude, kostbare opnames niet meer beluisteren.
En mijn mfb's komen er ook aan. Dus, op zoek naar een dcc951!
Boriz
Beste Boriz,
DCC951 als voorversterker.................?
Met vriendelijke groet,
Ton Wijers
@Zapper wrote:
Bovendien heeft zo'n ding ook volumeregeling via de remote, dus daar direct je mfb's op.........
Of ik vlieg ik bij mijn derde post al aardig uit de bocht.... π³ .... π
Kijk, de CD950 kun je ook het volume regelen met de afstandsbediening, maar je kunt er geen bass en treble enzo mee regelen, dus ik denk zelf dat het geluid niet direct naar smaak zal zijn. Lijkt mij dan....
Met vriendelijke groet,
Ton Wijers
Bass en Treble regelaars? Hmzz ik gebruikte die nooit. Wat wel nuttig kan zijn is een equaliser, maar dan meer als je een rotkamer hebt om te luisteren. (als noodoplossing) Normaal moeten mfb's zodanig klinken dat je er niets aan hoeft te doen. Dat vind ik is een kenmerk van echte HiFi π
Ik gebruik een equaliser enkel om het laag wat weg te drukken omdat het anders wel erg bont wordt in een relatief kleine kamer met veel harde materialen.
zapper ik moet je helemaal gelijk geven
"Ik gebruik een equaliser enkel om het laag wat weg te drukken omdat het anders wel erg bont wordt in een relatief kleine kamer met veel harde materialen."
dat probleem heb ik ook al klinkt het op mijn kamer nog zo lekker de buren zijn er niet zo blij mee
groetjes,
Bikemouse