Meldingen
Alles wissen

Optische opnemer

10 Berichten
10 Gebruikers
0 Reactions
638 Bekeken
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Freaks,

Ik vroeg mij laatst in een vlaag van verstandsverbijstering af of het mogelijk zou zijn om de bewegingen van de woofer optisch te registreren.

De tot nu toe gangbare oplossingen (extra wikkelingen of de bekende versnellingsopnemer) hebben tenslotte zo hun nadelen zoals met name CC 'aan den lijve' heeft ondervonden. Een extra wikkeling zal worden beïnvloed door het magnetisch veld dat door de driver wikkelingen wordt opgewekt. De gangbare versnellingsopnemer introduceert massa (al kan ik me van Dhr. Gouw herinneren dat de laatste opnemers slecht 2 gram wegen) en zijn in zekere mate niet-lineair. Het belangrijkste punt is dat beide oplossingen een ingrijpende aanpassing van de woofer vereisen.
En we willen nu juist zo graag op eenvoudige wijze van gewone woofers MFB-woofers maken.

Als de bewegingen van de woofer optisch zouden kunnen worden geregistreerd zouden deze problemen mogelijk geëlimineerd kunnen worden. Het meest voor de hand liggend is een lensje in de woofer die het licht van een LED of LASER op een opnemer focusseert. In rusttoestand zou het brandpunt dan precies op de opnemer moeten liggen. Bij beweging van de woofer beweegt het brandpunt dan ook naar voren en naar achteren waardoor het uitgangssignaal van de lichtopnemer representatief is voor de beweging van de woofer. Helaas vergt deze oplossing (als het al zou werken) weer een behoorlijke aanpassing van de woofer.

Een tweede hersenspinsel is de toepassing van een spiegelend oppervlak op de woofer. Uiteraard kan dit met zeer weinig massa worden uitgevoerd. Hoe de wooferbewegingen dan omgezet zouden kunnen worden in een bruikbaar electrisch signaal heb ik nog even niet kunnen bedenken, maar voordeel zou kunnen zijn dat het relatief eenvoudig op elke woofer aan de brengen is.

Heeft hier al eerder iemand over gebrainstormed of misschien zelfs geëxperimenteerd (zou een mooie afstudeeropdracht kunnen zijn)?

Groet,

[%sig%]


   
Citeren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Rudy,

Ik heb ooit gehoord dat men in het tijdperk van de F9638 al aan het experimenteren was met een laser-opnemer in de woofer. Dit is echter nooit verder gekomen dan het "nat lab" oftewel de knutselkamer.
Zelf heb ik ook al eens zitten denken over een capacitieve opnemer, dus gewoon twee condensatorplaten waarvan er één een vaste positie heeft, en de ander zit dan op de woofer. Door het variëren van de afstand krijg je een soort variabele condensator. Ik denk echter dat de uitslag van een flinke woofer de afstand zo groot kan maken, dat er geen elektrisch veld meer is.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ernst)
Honorable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 660
 

Je zou het een soort ABS systeem van de woofer kunnen noemen, een
mechanische of inderdaad optische benadering met laser. Die dingen zijn
tegewoordig zo klein dat het toepasbaar is (denk wel dat het in de papieren euro's gaat lopen....) .Wij hebben een afdeling IERA (instrumenten en radio afdeling = o.a. cockpitapparatuur) op het werk
die me het eea wel kunnen vertellen wat nodig is om zoiets te realiseren.
Ik ben ook nieuwsgierig wat er mogelijk is.
Mijn zelfbouwproject met bestaande elementen (587) is gestopt.
Ik was zeer tevreden over het bereikte. (zie topic zelfbouw 587)
Het klonk weergaloos (nog iets beter dan de oude behuizing).
Maar heb alles weet teruggebouwd en er een passief setje van gemaakt.
Ik hoop op ook meer reacties! Jammer dat er niet meer merken met mfb
zijn verder gegaan (te duur??)

Ernst


   
BeantwoordenCiteren
(@c-walters)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 410
 

Hoi Akkie,

Heb ik ook wel eens aan gedacht.
Je hebt 2 problemen.

Er zit geen fase draaiing meer tussen de beweging van de spoel en de output van de opnemer. De totale fase draaiing is dan 90 graden.
Je meet dan eigenlijk alleen de positie en niet de versnelling.

Het probleem is om de zaak lineair te krijgen.
Als je een punt lichtbron afdekt gaat dit niet lineair.
Je moet dan een soort onderbreking in een lichtbaan maken.
Je krijgt dan weer een grote sensor of een paar lenzen.
De zaak moet lichtdicht worden.
Een lamp is niet bruikbaar want die verloopt gedurende z'n leven erg veel.
En een lichtbaan met LEDs geeft niet veel licht.

Kortom het zal uiteindlijk wel te doen zijn maar in vergelijking met de versnellingsopnemer wordt het allemaal duurder en mechanisch
veel gevoelliger voor storing.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
 Lore
(@lore)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 17
 

Ik heb ook nog wel wat ideetjes:

Monteer op de conus in de slagrichting een transparant stukje kunststof, met daarin een gradient van zwart naar wit (een negatief bijvoorbeeld).
Vervolgens kun je er een simpele lichtsluis omheen zetten (standaard verkrijgbaar). Probleem is waarschijnlijk dat dit teveel gaat 'wapperen' en je dus mechanische bijgeluiden krijgt.

2e idee:
Monteer op de conus een piepklein magneetje en hang er een vaste spoel boven. Wellicht heb je dan minder last van de spreekspoel-overspraak.

En er is nog een derde, maar dar ben ik nog eens over aan het herkauwen!

Het ontbreekt me helaas aan de tijd om deze principes in de praktijk uit te testen...

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@coaster)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 9
 

[%sig%]

Bericht bewerkt (03-10-2003 21:05)


   
BeantwoordenCiteren
(@jhmkoop)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 3
 

Thomas Baur schreef:
"................Zelf heb ik ook al eens zitten denken over een capacitieve opnemer, dus gewoon twee condensatorplaten waarvan er één een vaste positie heeft, en de ander zit dan op de woofer. Door het variëren van de afstand krijg je een soort variabele condensator. Ik denk echter dat de uitslag van een flinke woofer de afstand zo groot kan maken, dat er geen elektrisch veld meer is......."


Is dit niet met een simpele meetopstelling uit te proberen? Het zou best eens kunnen werken denk ik. Per slot van rekening, tussen de condensatorplaten van een lange slag electrostatische luidspreker zit ook wel een centimeter afstand en daar is het veld sterk genoeg om het membraan te laten bewegen. Nou weegt het membraan niet veel, maar de spanning in het membraan levert een fikse tegenwerkende kracht, die toch maar overwonnen moet worden.

Een vaste lading op de condensatorplaten zou leiden tot een spanning die met de positie van de conus overeenkomt.
C= eS/d en Q = CV dus V = Q.d /(eS) als ik me goed herinner van de middelbare school ( C = waarde van de condensator , e = een constante, S = oppervlakte van de plaat, Q = lading op de plaat, d = afstand tussen de platen, V = spanning).

Zo'n piezo elementje is toch ook niet alles. Bij grote versnellingen schijnt het vervorming te leveren, het weegt nogal wat en het goed bevestigen aan de luidspreker lijkt me ook niet makkelijk.

Joost


   
BeantwoordenCiteren
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 563
 

Er bestaan diverse sensoren die een kant-en-klaar positiesignaal uitgeven.

Google eens op:
displacement sensor
displacement transducer
position sensor
position transducer

Sommige werken op ultrasoon geluid, anderen op licht en weer andere op capaciteit.


   
BeantwoordenCiteren
(@raymond)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 5
 

Is het niet mogelijk het principe van een laser-microfoon toe te passen ? daarbij wordt een beweging ( vb glazen ruit ) omgezet in een geluidssignaal ,nét wat mfb's nodig hebben , niet?

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
 bob
(@bob)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 8
 

Ik zat zelf te denken aan een lineare hall sensor van allegro op de woofer.
Het nadeel is alleen dat bij grote uitslagen het signaal van de sensor niet meer linear is aangezien een magnetische veld dat ook niet is.
Wat ook wel gedaan wordt is een klein elektet microfoontje zijwaarts op de woofer om de luchtdruk te meten ipv de versnelling.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: