Beste forummers,
Ik heb me recentelijk aangemeld: oa. omdat ik sinds kort de trotse bezitter ben van een setje nos RSQ8P.
Ik bouw zelf speakers en ga dus nu voor mijn ultieme ontwerpproject!
Het wordt de volgende config:
Woofer: Focal 8V461(J)
Hoog: RSQ8P
(Eventueel met toevoeging van een RT8/P in het tophoog)
Gesloten laag en crossover rond de 1800 - 1900 Hz.
De Focal midwoofer is een 8" die uitzonderlijke kwaliteiten heeft: Fs = 22Hz!
Loopt door tot 5000Hz met ene resonantievrije roll-off. Tevens een lin. slag van 1,5cm!!! Ook niet onbelnagrijk voor een 8" die goed het middengebied moet weergeven: een Rms van 1,12 kg/s.
De kast wordt ca. 30 liter en haalt een -3dB van 49Hz (let wel met maar 12dB per octaaf afval ipv de 24dB/octaaf van een bassreflex).
Eerst even een testkast maken en dan meten en filteren en meten en filteren, etc...
I will keep you posted.
Een eerste snelle testkast (bovenkant van eerder experiment van 1,25meter hoog afgezaagd π )
De RT8/E wil ik vanaf 10 - 11 kHz gaan inzetten als experiment. Dit volgt uit het feit dat ik het tophoog van de RSQ8P iets te fel vind. De Woofer is een Focal 8V416(J) en haalt in deze gesloten kast een -3dB van 49 Hz. Crossover komt rond de 1700 - 1800 Hz; 2de orde electrisch.
Even een vraagje hoor, waarom bouw je niet gewoon een equalizer?
Dat lijkt me efficiΓ«nter dan nog een keer filteren, zeker in het hoog...
omdat ja dan ook blijft schuiven aan die equalizer, en je altijd met een equalizer opgescheept zit. een goed werkend filter in een speaker is veel practischer en beter, zeker als het uit goede onderdelen is opgebouwd, wat me deze combinatie wel waard lijkt.
Precies Christiaan. Niets aan toe te voegen.
Active troep noem ik het altijd maar ;-), die equalizers.
Actief filteren daarentegen is niet te versmaden. Er is nu zelfs een setje op de markt van de firma www.groundsound.com dat wel heel erg vet is.
Actieve filters te configureren via je laptop of pc (USB) en on the fly te uploaden naar je speaker.
Maar, zoals ik al zei: het is een test met die extra tweeter erop. Eerst ga ik de zuivere tweeweg maken. Ben ik dan na een paar weken meten en aanpassen en luisteren nog niet blij met het tophoog, dan ga ik experimenteren met het aankoppelen van de RT8/E.
Groet,
Ramon
PS Ik ben erg benieuwd hoe die Focal presteert. Qua T/S parameters verwacht ik er veel van.
heb zel fwel wat met focal tweeters gedaan, altijd erg tevreden over, meestal icm dynaudio's.
filter ontwerp ik altjd met iemand die er verstand van heb.
ik ben daarin nog lerende zegmaar π
het is wel verslavend moet ik zeggen speakers bouwen uitkijken dat je niet te veel uitgeeft! zeker de afwerking kan bij mij nog wel eens uit de hand lopen..
hallo RSQ8P.
ik denk even hardop mee.
1800-1900 hz als overgangsfrequentie lijkt me erg laag. ik heb het frequentieverloop even opgezocht op de side. ik meende gelezen te hebben, inzetbaar vanaf 2200 hz. ikzelf zou hem nog wat hoger filteren, aangezien dit type luidspreker in de onderste regionen nogal vervormd.
je schrijft dat de woofer zonder problemen doorloopt tot 5000 hz. heb je hier gegevens van. wanneer het een wat ouder type is ( uit de tijd dat ze luidsprekers nog los verkochten ) kan ik misschien iets terug vinden in de duitse zelfbouwbladen.
heb je wel eens gedacht aan een 6db filter.
victorstar.
ho, stop π
tijdens het zoeken naar de focal woofer, stuit ik in mijn duitse blaadjes op de RSQ8P, met een ander frequentieverloop als aangegeven op de mfb- site. nu is hij inzetbaar vanaf 1000hz.
k+t 3/96 en k+t 4/96.
heb je deze gegevens al ?
zo niet, dan kan ik je een scan sturen. ik geloof niet dat ik de gegevens zomaar hier op het forum kan gooien.
victorstar.
Ik stop π
Hoi Victorstar,
Heb alles qua info over de rsq8p ook dat artikel over Phlogiston.
Alleen inzetbaar vanaf 1150 Hz is a load of crap!!! Dan vervormt ie te veel.
Boven de 1750Hz is een safe bet met een 2de orde filter (electrisch).
De Focal is echt een juweeltje (8v416). Deze zat ook in de laatste versie van de Onyx (3.0). Wat is dat ding 'snel' zeg. Ik heb even provisorisch de focal aangekoppeld op ervaring (2de orde uit fase met 0,7mH en 15Β΅F) De tweet nog even wat afgezwakt met een 3,3 ohmer in serie (is nog ietwat te hard). Maar potverdorie wat laat die focal een laag horen en hij speelt vol verve mee tot aan die 1800 - 1900 Hz. Het mid is erg goed in balans. Je merkt toch dat een midwoofer met een lage Rms beter geschikt is om de snelheid van de RSQ8P bij te benen. Woofers met een te hoge Rms trekken dit niet en dat hoor je ook meteen in een te diffuus klankbeeld (geen eenheid).
Morgen eens de laptop met Arta en de meetapparatuur opstellen. Dan kan het finetunen gaan beginnen.
Groet,
Ramon
Zo de eerste metingen verricht. Is wel grappig dat je eigenlijk altijd een woofer moet compenseren voor zijn impedantiestijging t.g.v. de zelfinductie van de spreekpoel: anders luistert hij gewoon niet naar het filter. Dus eerst ff met een R-C parallel dit opgelost. Hij loopt nu vlak op 7 ohm!!!! vanaf 100 Hz. Dit met een vlak verloop van de RSQ8P op 5,2 Ohm over het hele bereik levert een lekker makkelijk te filteren geheel op.
Heb eerst de woofer aangepakt. Doel is een vierde orde L-R karakteristiek. Dit vereiste voor de woofer toch een 3de orde Butterworth electrisch filter (op 1900 Hz trouwens gecrosst). Dit geeft wel aan dat de woofer toch erg dik doorloopt in het hoog (tot 5 KHz), wat voor een 2-weg een erg goede eigenschap is. Ook is de natuurlijke roll-off erg mooi van de polyglas woofer. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht. hij is zelfs smoother dan de gemiddelde papieren woofer.
Ik zal wel eens wat freq.curven posten.
Vanavond ga ik de RSQ8P affilteren. Zal toch ook derde orde electrischn worden. Ik neem het filter van de LS95 als leidraad (alles is daar 3de orde afgefilterd!!).
PS ik zal ook meteen een curve vergelijking posten tussen de RSQ8P met en zonder de grill.
Best grappig dat als je zich zeer goed gedragende woofer hebt (na impedantiecorrectie met R-C netwerk parallel), de theoretisch berekende waarden van het filter best goed overeenkomen met die in de praktijk het beste werken.
VOor de woofer sectie:
theorie L2 = 0,88mH --> praktijk = 0,82mH
theorie L3 = 0,29mH --> praktijk = 0,40mH
theorie C3 = 15,95Β΅F --> praktijk = 15Β΅F
Eventueel kun je ook de spoelen zelf wikkelen of fabrieksspoelen afwikkelen om de waardes beter te benaderen.
Wat voor condensatoren ga je gebruiken als ik vragen mag? En ben je van plan om er een kleine C (~220n) over de filter C's te zetten?
Super interresant project dit π
Grappige is dus dat ik de theoretische waardes niet hoef te benaderen, want de praktijk vraagt dus om net iets andere waarden (nl. 0,82mH / 0,40mH / 15Β΅F) En dat zijn waardes die ik heb liggen.
Ik test altijd met voorraadje luchtspoelen (Intertechnik) en goedkopere c's.
Bij de definitieve versie gebruik ik altijd betere componenten, voor de seriecomponenten. Ik geloof niet zo in high end spoelen die parallel staan π
Spoelen: Jantzen Copper Foil (capsandcoils.nl)
Condensatoren: Clarity Cap SA (capsandcoils.nl), met als bypass een ERO KP1832
Weerstanden: ligt aan het gewenste karakter voor het hoog: Mox voor live gevoel; cement als rustige variant; maar het liefst Caddock precisieweerstanden.