Beste mensen,
Enige tijd geleden kreeg ik een artikel gemaild uit het engelstalige blad Speaker Builder, waarin 9 pagina's worden besteed aan een ZEER UITVOERIG artikel over Motional Feedback. Ook wordt hier over onze Philipsjes gesproken, en een en ander wordt zeer begrijpelijk uitgediept.
Dit artikel is bij mij een tjdje blijven steken, ik heb het echter vannacht even uitgeprint om mee te nemen naar stage, en zag er nu pas de waarde van.
Voorlopig nog even te vinden op
t/m
Ik hoop dat ik jullie er een plezier mee doe, er staat echt heel veel nuttige info in!
Groeten,
[%sig%]
Hoi Thomas,
Leuk stukje. Ik mis alleen een paar pagina's.
Er wordt over een schema van philips gesproken maar het plaatje zit er niet bij (fig.7). Ik denk dat de laatste pagina ook weg is.
Met het risico dat ik een beetje ga lijken op die meneer die op z' site al die audio onzin aan de kaak stelt wil ik toch wel een paar opmerkingen kwijt.
Eerst beschrijft hij de problemen van een box. Het komt er op neer dat je met een kleine luidspreker minder lucht in beweging zet als een grote.
Door de conus een groteren uitslag te laten maken kun je dat compenseren. Daarvoor is het filtertje. Mooie formules en zo maar het effect is wat de gemiddelde Loudness of in Philips termen Contour knop doet. Je versterkt de lage tonen een beetje.
Dan het deel over Accelleration feedback.
Het plaatje fig 7 is weg maar ik heb het schema van de 532 er eens bij genomen. Volgens mij gaat het over de 532.
Dat heavy feedback rond R647 etc. doet precies het zelfde als hij beschrijft op pagina 1 van z'n artikel (Zie servicemanual 532). De geluidsdruk voor lage frequenties een beetje verhogen. Alleen is het hier een probleem, en als meneer Linkwitz het onderzoekt en compenseert is het OK.
Dat de Piezo niet lineair is is gewoon fout. Dat kun je 10 regels verder lezen waar de schrijver zelf constateerd dat de heren de Greef en Vandewege een nauwelijks gecompenseerd piezo element gebruiken.
De schrijver denkt dat het niet lineaire gedrag met de beperkte inputimpedance van de FET te maken heeft. De impedantie van een FET is heel hoog en wordt voornamelijk bepaald door de gate weerstand. Deze is op het MFB printje van Philips 22 Mohm. De schakeling van De Greef en Vandewege heeft een ingangsimpedantie van 10 kohm. (220 keer zo klein.....)
De schrijver ook een schakeling ontworpen.
Hier vormt R1 de ingangsimpedantie (de TL071 is een JFET opamp).
En die is met 2.2 Mohm weer 10 keer zo laag als die van Philips.
En wat staat er op pagina 18 onder de kop "FEEDBACK SIGNAL".
De lineariteit was zo goed dat geen compensatie nodig was.
Hoezo Piezo element is niet lineair?
Voor de rest vind ik het verhaal veel lijken op dat van de Elektuur.
Als ik het goed zie is het artikel van 1990, 4 jaar later dan het artikel in de Elektuur.
[%sig%]
Cuno,
Ik ben het met de beweringen die je doet helemaal eens. Ook ik zat - naar aanleiding van mijn stageproject - te twijfelen toen ik een en ander las in dit artikel. Over afbeelding 7: ik vermoed dat dat het kleine, envoudige schemaatje is aan de rechterkant van bladzijde zoveel (kan nu ff niet kijken), waairn het MFB principe wordt weergegeven. Voor de rest: ik las op de laatste pagina dat het verhaal verder gaat op pagina 66 van het boekje, en heb mijn "leverancier" reeds gevraagd of hij ook deze heeft.
Groeten!
[%sig%]
Info over de in het artikel genoemde Infinity speakers kun je hier vinden.
http://oellerer.net/infinity_classics
Deze jongens hebben ook een accellerometer gebruikt.
[%sig%]