Cool! π
Erg erg erg cool!
Thanks Richard!
Groeten,
Arend
[%sig%]
Ahhhh, dat scheelt een hoop munten (ACH = 30 euro, piezo tweeter = 5 euro) en een hoop ontwerp werk, twee stuks TL084 dus even ultiboard opstarten :->)
perfekt werk Richard, bedankt !!
[%sig%]
Chris, zou jij je printontwerp ook even op internet kunnen zetten, zodat de lezers van dit forum het printje kunnen etsen? Of kan men die printjes bij jou bestellen?
Ik ben van plan om een uiteindelijk een bouwpakket uit te brengen voor een deurtje met drie eindtrappen (200, 80 en 35 watt), een drie weg 24dB/Octaaf crossover met een MFB correctie schakeling en wat randelektronica zoals een aan/uit schakeling, DC protectie, anti clip limiter en ringkern voedings gedeelte.
Ik ben er nog niet uit welke type eindtrap het wordt, het liefst een klasse D ontwerp om een en ander zo klein mogelijk te houden (geen dikke koellichamen etc) en het liefst alles op 1 print. Kijk even op http://camphuisen.com?id=321 voor meer info.
meer hierover volgende week tijdens de beurs, ik wil eerst jullie meningen aanhoren alvorens de soldeerbout aangaat....
[%sig%]
Wat voor 24dB/Octaaf crossover wordt dat? Een subtraktief filter, mag ik hopen?
mmm, zodra ik begrijp wat je met een subtraktief filter bedoelt kan ik je vraag beantwoorden. wat ik in mijn testopstelling heb zitten is een copie van het "elektronische scheidingsfilter" uit de elektuur van september 1984 waarbij ik de componenten waardes aanhoud voor de 24db bessel variant. de gebruikte opamps zijn van het type tl074. beantwoord ik hiermee je vraag ???
[%sig%]
Een aktief subtraktief filter is (mits goed opgebouwd) meer fase-rein dan een Bessel, Butterworth of Baxandall filter. Subtraktief betekent mathematisch aftrekken, ofwel negatief optellen.
Een laagdoorlaat filter met subtraktieve techniek maak je door het signaal van een hoogdoorlaatfilter af te trekken van het breedbandige audiosignaal. Een heel eenvoudig principe.
Het enige probleem is het in fase krijgen van de hoge tonen met het volledige geluidssignaal, om na af trekken de lage tonen over te houden voor basweergave. Dat probleem is op te lossen door het breedbandige signaal door een zelfde opamp te sturen die tevens gebruikt wordt in het hoogdoorlaatfilter.
TL074 is een ruisbak, de OP serie van AD is wat ruisarmer. Voor subtraktieve filters zijn vele opamps nodig, dus de TL084 ligt dan meer voor de hand in jouw toepassing als je subtraktieve wenst toe te gaan passen. Bessel werkt natuurlijk ook goed, maar het zou niet mijn voorkeur hebben.
[%sig%]
Bericht bewerkt (06-03-2003 02:14)
Dat is vreemd, de fabrikant beweert net het omgekeerde.
TL 074 is low noise.
Let op, dat low noise ( 13 nV / Hz-1 ) is bij een bron impedantie van 20 ohm!!
Chris zie het eerst maar eens aan het werk te krijgen met een
Bessel voordat je je in allerlei filter-avonturen stort.
12 dB is genoeg om een indruk te krijgen.
Het verschil tussen 12 en 24 is nauwelijks hoorbaar.
[%sig%]
Bericht bewerkt (06-03-2003 15:23)
TL074 of TL084 is natuurlijk makkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Op de scoop blijkt het ruisniveau inderdaad lager te zijn bij de OP serie, maar het verschil is misschien niet eens relevant voor deze toepassing. Het verschil tussen OP en TL was in elk geval niet hoorbaar.
Subtraktieve filters zijn geen avontuurlijke dingen, maar het eerste waar je aan denkt bij het bouwen van aktieve filters. Natuurlijk kun je Besselfilters toepassen in de filtercircuits van de subtraktieve filters, het ΓΒ©ΓΒ©n sluit het ander niet uit. Het is zeker de moeite waard om subtraktieve filter te overwegen, omdat ze minder fasevervormingen vertonen dan andere filters.
[%sig%]
Mensen,
Is dit soms wat men verstaat onder een aktief subtraktief filter :
http://geocities.com/mdurller/sub_crossover.html
[%sig%]
Ahhh, ok. subtraktief is dus filteren, 180 graden in fase draaien en dan mixen met het originele signaal. Hmm, grappig, das toch bijna wat MFB doet in het laag, niet ?
Ik weet dat de TL074 geen wereld opamp is maar dat kan me even niet boeien, het gaat erom zoals Cuno al aangeeft dat het prototype werkt. Als dat eenmaal het geval is wil ik alvorens de ultiboard dump naar een printboer gaat zowiezo de schakeling nog op wat andere drivers uitproberen.
Tot nu toe heb ik e.e.a. alleen nog maar uitgeprobeerd met een 14 jaar oude PA woofer welke meer kwantiteit dan kwaliteit levert. Met dat in het achterhoofd is de TL074 ruimschoots binnen spec. Anders wordt het wanneer ik een wat meer moderne chassis een "beurt" geef. Ik zit nu te luisteren naar mijn "oude" dynaudio double seventeens en vraag me af wat zo'n opnemertje doet in zo'n type woofertje. En ja, qua kwaliteit is het dan wellicht verstandig om wat andere opampjes te gebruiken en misschien ook wat meer conventioneel symmetrisch eindversterker geweld (iets ala http://camphuisen.com/data/321/bdamps.pdf)
ah, wat een heerlijk vak is dit toch.
Eniwee, ik heb net de tweede C15-200 voorzien van een opnemer welke in tegenstelling tot de vorige op een 8 mm dik perspex plaatje zit gelijmd. Ik heb het idee dat het printplaatje uit de eerste woofer net effe wat te dun is en derhalve teveel eigen resonanties opwekt. Zodra de twee componenten lijm is uitgehard gaat ie aan de labgruppen en gaan we het zien.
[%sig%]
Bericht bewerkt (07-03-2003 22:26)
Hoi Chris,
Boor er eens en paar gaten in het printje.
Als ik je foto's bekijk heb ik het idee dat je de spoel luchtdicht hebt afgesloten.
De verandering van druk onder de sensor kan de werking beinvloeden.
Je hebt tenslotte een versnellings opnemer en geen drukopnemer.
[%sig%]
Cuno,
Ik heb mij bij het inbouwen van de opnemer zoveel mogelijk gehouden aan de manier waarop Philips dit deed in zijn MFB modellen, een afsluitende opnemerkap dus.
Gaten boren in de opnemer plaat om daarmee de drukopbouw achter de opnemer te omzeilen is denk ik geen goede optie omdat je op die manier een lek introduceert in de kast. De in de kast opgebouwde druk gaat dan namelijk via de poolboring in de woofer een weg naar buiten zoeken met allerlei ongewenste gevolgen ....
Het is wel mogelijk iets dergelijks te doen in een woofer zonder poolboring maar aangezien vrijwel alle moderne exemplaren er eentje hebben heb ik dit nog niet uit kunnen proberen.
Even tussendoor : de nieuwe woofer (die met de 8mm perspex plaat) werkt perfect. De drastische toename van vervorming bij pakweg 300 watt is verdwenen en de woofer klinkt zowiezo een heel stuk strakker als degene waar de opnemer op een printplaatje is gelijmd.
Ik denk dus met zekerheid te kunnen zeggen dat de dikte en stijfheid van de plaat waarop de opnemer gemonteerd is tenminste 8mm perspex moet zijn.
Ik heb nog gedacht aan een stukje MDF maar dat is denk ik niet hard genoeg om op de lange termijn dienst te kunnen doen (het is en blijft geperst karton...)
In ieder geval wederom bedankt voor het meedenken !
[%sig%]
OK,
I wist niet dat je een poolboring had.
Volgens mij hebben de Philips speakers die niet.
Goed in ieder geval heb je dan geen last van bolstaand
printplaat bij een naar binnen vliegende conus.
[%sig%]