Is het mogelijk om ;als ik een 544 wil verbouwen naar een totaal andere kast (eigen ontwerp) een Bassreflex op de woofer los te laten ? of doe je daarmee afbreuk aan het MFB-verhaal ? Groeten Claus.
[%sig%]
Ik heb me daar al eens mee bezig gehouden en dat is niet mogelijk.
Als de poort maximaal werkt staat de woofer (bijna) stil. Er is immers sprake van ideale energie overdracht van woofer naar poort. Dit strookt niet met het mfb princiepe omdat de woofer zelf op dat moment niet meer het ingangssignaal volgt. Het feedback systeem zal constateren dat de woofer niet meer goed het signaal volgt en proberen de conusuitslag te vergroten. Het systeem is dan verre van lineair meer.
Jan Scherps
Wat zou een bassreflex, mocht deze werken met een mfb, kunnen toevoegen aan het geluid? Ik ben van mening dat het alleen maar een soort kunstgreep is.
Zou een dummy woofer wel kunnen? Ik heb 2 philips speakers met een actieve en een passieve woofer...
dRe
[%sig%]
Met een co-woofer zal het ook niet gaan. Een co-woofer is strikt genomen ook een bas-reflex systeem, alleen met extra massa. Ook hier ontstaat een punt waarbij de gewone woofer beinvloed wordt door de combinatie van kastinhoud en woofer massa. Op dat moment zal de speaker minder gaan bewegen door ideale belasting door die luchtkolom en dus minder uitslag vertonen. Op dat moment grijps het MFB syteem in en dus gaat het mis.
P.S. Ik ben nog aan het nadenken wat er bij een transmissie lijn zou gebeuren. Hier wordt volgens mij niets gedaan met resonantie.
Jan Scherps
Jan,
In principe is transmissionline toch ook een soort basreflex idee? Je prikt de kast lek en maakt een nauwkeurig berekende poort, zodat de buik van de sinus juist daar uitkomt.......
[%sig%]
Dat is mij nou nog niet duidelijk. Ik weet dat een transmissielijn open is aan een zijde. Maar ik weet niet hoe eea zich verhoud tot datgene wat de speaker zelf doet. Je kunt een transmissielijn immers ook beschouwen als een (oneindig?) klankbord.
Maar ik ben er dus nog mee bezig, ik weet het nog niet, en ik heb een boek over transmissielijnen dat zo ingewikkeld is dat het nog wel even zal duren eer ik het wel weet.
Jan Scherps
Ik heb slechts de basis van luidsprekertechniek bestudeerd (Visaton's Handbuch der Lautsprechertechnik) en daarop baseer ik mijn uitspraak. Wellicht zit ik ernaast...
[%sig%]
Ahhh, transmissielijnen, B139 met een tunnel van een metertje of twee erachter. Ik heb ooit een "state of the art" beluisterd, klonk qua laag vrijwel identiek aan een 567.
[%sig%]
Chris,
Wat voor transmissielijn moet er dan wel niet nodig zijn om een 545 laag te bereiken?
[%sig%]
ohh,
Die zijn er zat hoor. De enige reden waarom een tranmissielijn het nooit gehaald heeft is omdat de kast echt groot is en hij zich heel lastig uit laat rekenen. Net als de wankelmotor moet je maar denken. die is in potentie beter als de zuigermotor maar heeft het (totop heden) ook niet gered.
Daarbij zijn hard en laag nog steeds twee verschillende dingen. Toevallig dat de 545 dan wel weer hard EN laag gaat.....
Jan scherps