Meldingen
Alles wissen

Doorontwikkelingen op MFB concept

3 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
492 Bekeken
(@jhmkoop)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Omdat ik niet genoeg tijd heb om zelf te knutselen ben ik alleen een enthousiaste "mee-lezer". Al mee-lezend vroeg ik mij het volgende af:
Philips heeft er destijds voor gekozen om twee vliegen in een klap te willen slaan: lineariseren van de frekwentie response ("meer bas" ) en verlagen van de vervorming. Lineariseren betekent fase verschuiving in de terugkoppellus en dus(?) minder hoge terugkoppelfactoren haalbaar.
Zou het niet mogelijk zijn om de terugkoppeling alleen te gerbuiken voor vervormingsreductie en de linearisering op andere wijze te doen (Linkwitz transform { http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#9} of digitaal: b.v. zoals Tact dat doet { http://www.tactaudio.com} )

Door gebruik te maken van een moderne lange slag luidspreker met lage vervorming (b.v. http://www.adireaudio.com) en een "mooie" versnellingsopnemer (b.v. iMEMS technology van Analog Devices, http://www.analog.com ) zou dan een nog fraaier resultaat te bereiken moeten zijn?

Heeft iemand weleens hiermee ge-experimenteerd of er gedachten over laten gaan?

met vriendelijke groet

Joost Koop


   
Citeren
 aart
(@aart)
Active Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 8
 

Ja, dat heb ik wel. πŸ™‚
Met een versnellingsopnemer meet je eigenlijk de eerste afgeleide van de beweging, niet de beweging zelf.
Met een moderne snelle DSP valt er waarschijnlijk nog veel meer uit dit idee te halen.
Een ander idee dat ik had was een terugkoppeling van de exacte beweging van de conus. Dat lijkt heel lastig, maar met een modern (lucht-) druksensortje in je kast zou het te doen moeten zijn zolang de frq. maar veel lager is dan de grootste golflengte die in de behuizing past. (en natuurlijk de sensor snel genoeg is, maar dat is niet zo een probleem meer)

Een eindtrap stuurt een speaker met een spanning, en dus met een snelheid. (tweede afgeleide van positie) ... mmm Of geld dat niet voor de combinatie speaker / kast / amp, laat staan bij een mfb .. [:?]

Ik ken overigens geen moderne systemen die iets met "mechanische" terugkoppeling doen. Vooral bij moderne PA-systemen is een (al dan niet speciaal geprogrammeerde) DSP wel erg populair, en ook gebruikt een enkel PA of HiFi-systeem een negative uitgangsimpedantie om zo geen last te hebben van de speakerimp.
(Kijk hiervoor eens op deze pagina over de (PA luidspreker) SRM-450, Mackie noemt dit "servo-feedback" )

Philips was zeker voor die tijd toch wel heel goed bezig, maar dat wisten we natuurlijk al πŸ™‚

[%sig%]

Bericht bewerkt (11-05-2003 12:52)


   
BeantwoordenCiteren
(@jhmkoop)
New Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Leuk idee om met een druk sensor te werken. Twee vragen komen bij me op:

1) de lucht in een (kleine) gesloten box vertoon niet-lineaire verschijnselen bij samendrukken. Dat is een van de oorzaken van vervorming. Ik denk dat je die vervorming dus met een druk sensor niet wegregelt?
2) Wat voor druksensors had je in gedachten en wat zijn de vervormingscijfers daarvan?

met vriendelijke groet

Joost Koop

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
Deel: