Meldingen
Alles wissen

Het akoustisch aanschakelen van de MFB

6 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
583 Bekeken
(@han-hoogendoorn)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 147
Topic starter  

Recent had ik tegen een mede MFB gebruiker verteld dat ik de ervaring had dat de boxen wel eens spontaan aangingen door geluidsdruk. Het schijnt dat dit fenomeen niet bij een ieder wel eens is opgetreden. Welaan op zondaag (vandaag) heb ik een klein opstellinkje gemaakt om de reproduceerbaarheid van het geheel te onderzoeken en vast te leggen. En... he did it again nee they did it again. Voor hen die het ook eens willen uitproberen: Voor de 587 heb ik het uitgeprobeerd.
De twee MFB's zet je met de luidsprekers tegenover elkaar beide schakel je aan. Op een van de MFB's sluit je een toongenerator aan met bijvoorbeeld een sinus van 60 Hz en 80 mV en de stand van de ingangsgevoeligheid op 1.8 of gevoeliger en Pats ! daar schakelt de kast in. Ik denk niet dat dit een fout is het MFB circuit ! Maar inherent is aan het terugkoppelen van het MFB signaal dat ontstaat door het in trilling brengen van de speaker.

In het terugkoppelcircuit wordt dit signaal via de terugkoppeling versterkt en teruggevoerd de versterker in (hier is geen relais dat de verbinding verbreekt). Bij voldoende signaal kan het relais aantrekken (en dat gebeurt al redelijk snel bij een laag geluidsvolume). Via de speaker zal het signaal in tegenfase zijn met het akoustisch signaal van de zendende box (dat is het idee achter tegenkoppeling als het ingangssignaal 0 is). Enige demping die dit tot gevolg kan hebben, heb ik overigens niet waar kunnen nemen.

Betekent naar mijn menig dat de onderlinge beinvoeding bij hoge geluidsvolumen een niet te negeren rol vervullen.

Wellicht een interessant nieuw gebied voor de MFB is het met meerdere MFB luidsprekerkasten uitvoeren van een wand die als aktieve bass absorbers dienst doet ?? πŸ’‘ πŸ˜€
De MFB versterking maximaal het frequentiespectrum maximaal breed. De ingang kortgesloten en de kast permanent aangeschakeld.


   
Citeren
(@christiaandenhertog)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 266
 

ik heb ooit eens passieve speaker is serie aangesloten met de f9638.
als je dan te hard de deur dicht gooide gingen ze ook aan.

is dat niet een beetje logisch? de passieve werken dan toch al microfonen en genereren spanning waardoor de mfb aangaan, werkt dat ook niet zo met alleen mfb speakers?

gr Christiaan


   
BeantwoordenCiteren
(@han-hoogendoorn)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 147
Topic starter  

Hi Christiaan,
Dat kan heel goed. De passieve luidspreker in serie als (microfoon) geeft een spanningsval over de hoge ingangsweerstand van de aktieve box. Het slaan van de deuren geeft als resultaat een korte puls (vergelijkbaar met een dirac stoot) als jet frequentiespectrum van een Dirac stoot beziet in het frequentiespectrum dan heb je een signaal waarin alle frequenties even sterk vertegenwoordigd zijn. Dit heeft één op één te maken met de vroegere benaming van het frequentiebereik van een systeem als de impulsresponsie (de responsie op een impuls (Dirac stoot)). Dat wil zeggen dat de MFB's ook met het in de hand klappen (dicht op de woofer) waarschijnlijk aangaan. Het MFB versnellingsopnemerelement zorgt weer voor het signaal....
Het zijn leuke dingen die MFB's!!


   
BeantwoordenCiteren
(@han-hoogendoorn)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 147
Topic starter  

Naschrift
Het klappen in mijn handjes leverde wel warme handjes op maar geen inschakelen. Waarschijnlijk is het vermogen te gering. Een klappende deur is waarschijnlijk een ander verhaal (afgezien van soms ook nog wel wat luchtdruk opbouw.


   
BeantwoordenCiteren
(@annihilism)
Reputable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 362
 

Als ik mijn MFB544's heel hard aanzet, en een hele diepe bass produceer, dan springen mijn MFB585 van de trilling ook aan :P.


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Ik heb weleens van iemand gehoord die 2 bombardons aan elkaar gekoppeld had, en als je de ene conus (piepschuim) iets bewoon ging de andere vrolijk mee.

maar ja, die speakers hadden 15% rendement. Dat is uniek.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: