Meldingen
Alles wissen

Manieren stofvrij maken???

8 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
644 Bekeken
(@wouter)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 20
Topic starter  

Laatst heb ik mn mfg boxen opengemaakt en er zat natuurlijk aardig wat stof. Wat voor methoden zou ik als beste kunnen gebruiken om ze weer helemaal stofvrij te maken??? Dit geldt ook voor mn versterker.

Ik hoop hier dan samen met wat contactspray in de potmeters het probleem van het angstige gekraak als je de versterker aansluit te verhelpen.

[%sig%]


   
Citeren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Wouter,

Interessante vraag. Ik gebruik zelf de stofzuiger om de behuizing van binnen schoon te zuigen. Ik gebruik dan zo'n klein rond opzetborsteltje, daarmee kun je goed in de kast zelf komen en je kunt er ook gewoon mee over en tussen de elektronica komen.
Volgende stap is het behandelen van draaipotmeters en links/rechts schakelaar met contactspray (Contact 60 van Contact Chemie). Na een half uurtje de hiermee behandelde onderdelen behandelen met Contact WL spray, Eveneens van Contact Chemie. Dit spul zorgt ervoor dat de afvalstoffen veroorzaakt door Contact 60 spray worden afgevoerd en geneutraliseerd.
Resten middel kun je met een wattenstaafje van de print afvegen om de boel netjes te houden.
Verder zijn de DIN chassisdelen vaak nogal uitgelopen en maken ze slecht contact. Iedereen kent wel dat wanhopige gerammel met een DIN steker. Ik neem dan het kleinst mogelijke horlogeschroevendraaiertje, en druk de pinnetjes in de gaatjes van deze chassisdelen weer netjes naar het midden. Zo maken ze weer optimaal contact met elke DIN steker.

Dit is eigenlijk wat ik standaard doe met alle boxen die ik koop/krijg.

Groeten!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@heidepiek)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 23
 

He thomas, je vergeet de cif!

groet harry


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Harry,

Dat is toch jouw afdeling? Ik zou zeggen, vertel je verhaal!!!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@wouter)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 20
Topic starter  

He bedankt voor de tip,
ik heb de stofzuiger gepakt en in m'n luidspreker zit nu veel minder stof.
Het sporadische gekraak is blijven bestaan maar das nog niet zo erg.
Wat voor verhaal hebben jullie eigenlijk over Cif???


   
BeantwoordenCiteren
(@heidepiek)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 23
 

Zal ik dat nou wel vertellen thomas? Mischien dat ik dan wel boze gezichten krijg, omdat ik die arme printjes zo behandel. Maar tot nu toe is me dat altijd goed bevallen. Wat kan het ook schelen ik vertel het wel gewoon.
Als ik weer es een setje op de kop heb getikt, schroef ik ze altijd eerst uitelkaar voor een schoonmaak beurt. Eerst kastje open en stekkertje los om daarna de print eruit te pakken. Dan loop ik naar de keuken en pak een emmer met sop (cif dan wel te verstaan) Dan begint het poetswerk. Ik neem de kast uit met een sopje ( niet al te nat maken ) En dan begin ik met de voorkant. Vervolgens pak ik een schone lap en pak een beetje turtle (speciaal goedje voor rubbers en dergelijke) en daar smeer ik de wooferrand mee in. Resultaat is een nieuwe wooferrand wat jarenlang mooi blijft en een beetje vettig dus rand droogt niet uit. Vervolgens bekijk ik de printplaat aandachtig en kijk of er ook losse contacten in zitten. Heb al een paar keer meegemaakt dat er in het ingangsprintje breuken zaten. Is dat het geval solderen die hap. Dan kijk ik of de potmeters ook gaar zijn, en kijk ik of de pootjes van de transistors ook smerig zijn (ben niet echt een electronica man maar aldoende leert men) Als ik dat allemaal heb gedaan (nu komt het) pak ik een kwastje en pak de fles met cif en doe wat pure cif op de kwast en begin de print schoon te maken stukje voor stukje. Heb de luchtspuit erbij en blaas iedere keer (druk niet te hoog zetten) een stukje weer droog, en dan heb je nog nooit gezien hoe mooi schoon dat de onderdeeltjes worden en gelijk een waslaagje erop. Want iedereen die een mfb wel es openschroeft weet hoe smerig zo`n kast soms is van binnen. Zo ben ik dan wel een hele zaterdag zoet om een setje mfb`s schoon te maken. Alles glimt dan weer als een eikeltje. Heb nu zo langzamerhand een flinke verzameling op mijn kamertje staan, en zijn allemaal in goeie staat.
Heb wel eens eentje erbij die es hapert, maar heb gelukkig een pa die verstand heeft van electronica dus die lost de problemen dan wel op. Ik heb mfb gewoon als hobby, weet van van elctronica wel een beetje af maar ik ben en blijf gewoon een constructie bankwerker. En ik krijg natuurlijk ook hulp van de freaks die op de mfb site hun ervaringen wisselen. ALs het op electronica aankomt flapperen de oren me wel eens, maar leer telkens weer meer. Nou dat was in het kort even het verhaal van de cif. Hoor de meningen wel van de medefreaks.

groeten harry


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Harry,

Ik blijf het een schitterend verhaal vinden, echt waar! Kan het nog honderden keren horen πŸ™‚

Dankjewel!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 563
 

De randen van de MFB speakers zijn van rubber, en niet van het schuimsoort wat na een aantal jaren verteerd. Ik heb nog nooit een speaker van een MFB box gezien met verteerde of uitgedroogde randen.

Zinloos om daar wat aan te doen dus.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: