Meldingen
Alles wissen

MFB-systeem n basscombo

26 Berichten
7 Gebruikers
0 Reactions
1,613 Bekeken
 Elzo
(@elzo)
Trusted Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 52
Topic starter  

Beste freaks,

Ik ben bassist en ben het zat om telkens met mijn TraceElliot basscombo van zo'n 35 kilo te moeten slepen.
Mijn idee: Halveer de kast, gebruik ipv. de 15" een 12" speaker en lijm hier een mfb-element in welke aan het ingangssignaal zit.
Ik heb nog een bijna nieuwe 12" JBL 2206Hvan 600 watt liggen. In combinatie met de bestaande Trace basversterker van 200 watt moet er toch een dijk van een onvervormd geluid te creëren zijn?
Wie heeft hier ideeën over?

Groeten, Elzo


   
Citeren
 Elzo
(@elzo)
Trusted Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 52
Topic starter  

Hallo, is hier iemand ?
Misschien is het forum op vakantie.
Volgende week nog maar eens vragen dan........


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Elzo,

Ik denk niet dat het mfb forum op vakantie is. Iedere mfb freak die jouw vraag zou kunnen beantwoorden zou dat ook gedaan hebben. Het punt is echter dat jouw vraag niet zomaar één,twee,drie te beantwoorden is.
Ik zal proberen e.e.a. duidelijk te maken.

1)Ook voor deze jbl woofer, [mfb uitgevoerd] heb je een stevige kast van 50 liter nodig om 20 Hz te kunnen weergeven. En dat is ook een behoorlijk gewicht!
2) Of deze jbl woofer omgebouwd kan worden tot mfb woofer hangt van een aantal dingen af [zoals grootte van spreekspoel en slag lengte etc]
3)Het mfb plaatje zal toch op de een of andere manier aangesloten moeten worden op een mfb feedback circuit dat in jouw versterker moet worden ingebouwd en dat is echt niet zo eenvoudig.
4)Stel dat dat allemaal zou lukken, dan is het nog de vraag of het bestaande mfb plaatje geschikt is voor die conus slag en dat vermogen.
5)E.e.a. vergt echt een behoorlijke research.

Ik wil maar zeggen de vraag lijkt makkelijk, maar het antwoord en de oplossing is deste moeilijker. Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
 Elzo
(@elzo)
Trusted Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 52
Topic starter  

Hallo Piet,
Bedankt voor je reaktie.
Ik heb wat gegevens bij elkaar gesprokkeld, misschien is het dan beter te beoordelen of het haalbaar is:
Uitslag conus: 7,5 mm.
Diam. spreekspoel: 100 mm. (plaatje moet dus vergroot worden)
Laagste toon basgitaar: 41,2 Hz (kleinere inhoud kast?)

Het feedbackcircuit was ik van plan over te nemen uit het schema van bv. de 544.
Ik hou me aanbevolen voor je oordeel.
Groeten, Elzo


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Enzo,

Je bent echt een geweldige optimist. Daar is natuurlijk niks mis mee, integendeel, maar ik heb toch het gevoel dat je deze "operatie" behoorlijk onderschat. Ik neem aan dat die 7,5 mm conus slag, een halve slag is [dus in één richting gemeten] Dus op en neer in totaal 1,5 cm, dat is niet zoveel en duidt op een stijve conus en stijve ophanging. Dat moet ook wel voor een high power woofer. Op zich hoeft dat dus geen probleem te zijn.
De diameter van de spreekspoel is 100mm, dat is andere koek. Het koperen bakje van de 544 woofer waar het mfb plaatje in geklemd zit heeft een diameter van 25,3 mm plus een randje van 2 mm.Totaal diameter dus 29.3mm Je zou dan een vrij stevige plaat moeten maken [want die plaat mag niet mee resoneren,maar mag ook weer niet te zwaar zijn]met een diameter van 100 mm, met in het midden een gat van 25,3 mm, waar het koperen bakje in kan worden verzonken en vast gelijmd of gesoldeerd al naar gelang het materiaal van de plaat.

Je moet dit als experiment zien ,want ik kan absoluut niet garanderen dat de boel niet in resonantie komt of kapot trilt bij jouw toepassing.

De kast kan bij 40Hz inderdaad wat kleiner worden. 40 liter is dan ok.

Wat het feedback circuit betreft: alles is in principe mogelijk. maar onderschat het niet, want het is niet zo eenvoudig om in een bestaande versterker een mfb circuit in te bouwen en te matchen met een dergelijke woofer. En denk ook even aan de benodide meet apparatuur!

Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
 Elzo
(@elzo)
Trusted Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 52
Topic starter  

Hallo Piet,

De conusuitslag van 7,5 is de Xmax uit de Thiele Small-parameters, dus ik weet niet of je dit moet verdubbelen.
Het idee om het plaatje te vergroten had ik ook, er komt dan 17 gram aluminium van 1 mm. dikte bij. Kan dit?
Het matchen van het feedback-circuit heb ik helaas geen verstand van en geen meetapp. voor. Misschien moet ik tegen die tijd eens met een fles whisky bij ene P.Gouw op visite gaan. 😆

De uitwendige afm. van de kast incl. apart versterkerdeel wordt prima: HxBxD = 515x425x300mm. Gewicht kast plus speaker wordt 19,1 kg.
Dan komt het gewicht van de amp. er nog bij en zit je netto op zo,n 24 kg. denk ik. Voordelen: 11kg lichter, veel kleiner, spatzuivere sound.

Ik zie het al voor me: "Zeg Elzo wat heb jij daar voor een lullig radiootje bij je?" Dan zet ik em aan en alle damesrokken waaien omhoog !!!!
Ik noem hem dan ook de "Rok&Jool"

Groeten, Elzo


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Elzo,

Je bent me er eentje, niet alleen een optimist[ geen meetapparatuur enz]] maar ook een deurdouwer, zoals we dat in Brabant zeggen en humor had je al. Een perfecte combinatie lijkt me. En ik beloof je dat als het hele spul klaar is, dat ik naar die Rok&jool meiden kom kijken. 😆

Ja, Elzo die 7,5 mm leek me al zo weinig, dus ik dacht dat zal wel de halve slag zijn. Vergeet nou even die Thiele en Small parameters en druk de conus gewoon rechtstandig naar beneden tot de rubber rand strak staat. Niet forceren of scheef drukken! en meet dan de [halve]
conus uitslag bij de spreekspoel.

Wat betreft de 17 gram van de plaat voor het mfb element, dat is voor deze toepassing niet onoverkomelijk. De resonantie komt wat lager te liggen en dat is opzich gunstig, daar staat echter tegenover dat de efficiency minder wordt. Maar ik neem aan dat er een knots van een magneet achter zit en dan kan het wel wat lijden. De grote vraag blijft of 1mm dikte voldoende sturdy is en niet gaat resoneren. Dat kun je alleen maar proef ondervindelijk vast stellen. Heb je trouwens een mfb elementje met koperen bakje?

Bij de genoemde uitwendige maten kom je met een kast dikte van bijvoorbeeld 30mm op een inhoud van 50 liter.

Hoe je de electronica moet aanpakken is een ander hoofdstuk, daar moeten we het op de meeting maar eens over hebben, maar Wim Sonneveld zou hebben gezegd: Ik ben te oud voor die rotzooi. We zien wel. Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
(@mattie)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 562
 

hallo

hier is een foto van het in dit topic veel besproken mfb "bakje"
het is danwel de 541 , maar het gaat om het idee .

groet mattie


   
BeantwoordenCiteren
 Elzo
(@elzo)
Trusted Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 52
Topic starter  

Hallo Piet,
Ik ga nu eerst een vrijwilliger zoeken om die conusuitslag te meten terwijl ik hem indruk want m'n vrouw vertrouw ik niet op dat punt, die steekt zo de lineaal dwars door m'n troetelkindje.

Als de resonantie lager komt te liggen door 17 gram extra gewicht is mooi, dat geeft headroom. De efficiency van deze speaker is 95 dB SPL(1W/1M) en dat is niet al te veel, dus als dit minder wordt heb ik meer versterkervermogen nodig en komt er weer gewicht bij.

Over de magneten hoeven we niet in te zitten, die zijn zowat net zo groot als de speaker zelf. Klik maar: HIER.
De inhoud van de kast was inclusief versterkerdeel, exclusief geeft precies 40 ltr. bij een wanddikte van 18 mm. (berkenmultiplex)

De electronica baart me nog zorgen, de rest ben ik handig in.

Dan over het rok&jool gedeelte: Piet als jij je nu aan de woorden van Wim Sonneveld houdt, dan vermaak ik me wel met die meiden.
Hartelijke groet, Elzo


   
BeantwoordenCiteren
 Elzo
(@elzo)
Trusted Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 52
Topic starter  

Hoi Mattie,
Mooi plaatje.
Nu nog in een schijf van 100 mm. zien te integreren.
Groet, Elzo


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Wat een ding zeg die woofer! zit daar de aanvraag voor een hinderwetvergunning standaard bij? 😉

Je zou voor het materiaal ook aan epoxy kunnen denken, waar ze hoogwaardige printen van maken, dat spul is erg stijf en toch licht.

Bij metaal kun je rare resonanties krijgen op boventonen.


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Matti, Zapper, Elzo,

Matti, maak je geen zorgen, natuurlijk heb ik voor Elzo een los niet gebruikt bakje en element, maar ik dacht laat h'n nou maar even darren, als ie begint te piepen schiet ik wel te hulp. 😆 Ha,Ha.

Jeroen ja inderdaad, ik heb in eerdere posts ook m'n vrees uitgesproken over mogelijke resonantie verschijnselen. In verband daarmee dacht ik aan koolstofvezel of een sandwich constructie, maar epoxy print materiaal is wellicht ook een optie en makkelijker te krijgen. Prima gedachte Jeroen!

Elzo, Ik dacht het wel dat er een knots van een magneet achter moest zitten en 95Db effiency is behoorlijk hoog, de meeste woofers komen niet verder dan +_ 90 Db, daarom kan het best iets lijden.

Die conusslag meting kun je zelf doen, dáár heb je je vrouw niet voor nodig. Latje over speaker leggen en vanuit latje verticaal naar beneden meten naar spoel rand en daarna nog eens meten met naar beneden ingedrukte cosnus. Dat kan met duim en wijs vinger van één hand.

18 mm wand dikte is voor deze toepasing krap an, maar als je niet anders kunt maak dan in elk geval de baffle 30 mm. en de speaker niet achter de baffle monteren ,maar aan de voorkant rand uitfrezen en speaker inlaten.[speakerrand flush met baffle]

Ik zou voor het feedback circuit liever uitgaan van het schema van de 587 dan van 544. Ik zal je natuurlijk op weg helpen, maar ik ga het niet voor je maken,dat moet je zelf doen. Dat bedoelde ik met Sonneveld 🙂
maar voor de rest ben ik in 😆 Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
 Remi
(@remi)
Noble Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2162
 

Mooi, ik ben benieuwd 🙂


   
BeantwoordenCiteren
(@mattie)
Honorable Member
Deelgenomen: 17 jaar geleden
Berichten: 562
 

is het een idee om epoxy te gebruiken met koperlaag , dan kun je hem vastsolderen aan het bakje ipv lijmen , daar je kans hebt dat het los komt
aan de conus lijmen zal moeten , anders stook je de spreekspoel stuk
( is wrs ook aluminum ) . het solderen gaat best dan met zilversoldeer .
heb ik ook een sleutel mee voorzien van een afgebroken tandje, en die werd
20x per dag 5 dagen gebruikt .en toch hoefde ik het maar eens per half jaar te vernieuwen, terwijl loodsoldeer maar 2 dagen hield .
( scheelde een nieuwe sleutel te laten maken ).

groet mattie


   
BeantwoordenCiteren
(@chrswlr)
Eminent Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 21
 

Ik neem aan dat deze woofer in een bassreflex kast gebruikt? In dat geval kun je geen mfb constructie gebruiken. Bij een basreflex systeem staat de conus bijna stil op de resonatie frequentie. Het MFb systeem zou dan dus voor een enorme piek in de respons zorgen.

Ook in een gesloten kast kun je niet zomaar mfb toepassen. Het betreft een regelcircuit dat geoptimaliseerd moet worden voor iedere luidspreker. Als je weinig kennis hiervan hebt dan is de kans groot dat je maar heel weinig terugkoppeling kunt toepassen voordat hij gaat rondzingen. De luidspreker kan dan zelfs slechter gaan klinken.

Het eindresultaat kan dus fors tegenvallen. Met name bij hogere frequenties hebben de aanpassingen heel snel een negatief effect. MFB werkt effetief tot zo'n 500 hz. maar omdat vervorming uit hogere veelvouden van de frequentie bestaat is het vooral effectief in de 50hz- 150 hz range. Het systeem is dus heel geschikt voor een subwoofer maar veel minder voor een breedband speaker.

Ik maak zelf ook wel eens MFB boxen maar het vereist veel meetapparatuur en ook kennis van regeltechniek om er echte verbeteringen mee te behalen.

Kortom, het kan maar is niet simpel. Een gewaarschuwd man telt voor twee!


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2
Deel: