Hallo ik ben nieuw hier dus ik zal me eerst even kort voorstellen, mijn naam is Martijn van Eenennaam, ik ben 21 jaar en ik studeer aan de universiteit twente (Telematica). Ik maak al enige jaren muziek, eerst gebruikte ik een koptelefoon voor het mixen maar nu gebruik ik voor mijn (computer-)muziek een 5.1 systeem. Toch merk ik dat zo'n subwoofer/sateliet systeem niet goed als referentie-luidsprekers te gebruiken is, dus ben ik op zoek naar speakers die echt GOED zijn.
Mijn vader heeft op zolder 4 mfbs staan, waarschijnlijk 544's maar dat weet ik niet zeker dan zou ik ze op moeten zoeken. Hoe verhouden MFBs zich ten opzichte van bijvoorbeeld Dynaudio, Mission, Visaton en Infinity speakers uit de jaren 70/80 of van tegenwoordig?
Misschien is het gelijk aan vloeken om MFBs te vergelijken met 'normale' speakers, maar het gaat mij er om 'perfect' geluid te krijgen en waar kan ik dat nou beter vragen dan hier op deze website?
Nog een vraag, die helemaal off-topic is, maar hoe gedragen de MFBs zich nu het voltage van het electriciteitsnet van 220 naar 230 omhoog wordt geschroefd?
Alvast bedankt voor reacties
Martijn van Eenennaam
[%sig%]
het is een kwestie van smaak, mode en van poen allemaal, dwz de 1 koopt dure monitoren van Mackie, Dynaudio, Genelec of wat dies meer zij, de ander houdt het op goedkope MFB's van 25 jaar oud.
Alle moderne actieve monitoren houden zich bezig met 1 of andere vorm van lage tonen correctie, om te zorgen dat er tot onder 40Hz weergegeven kan worden. MFBs doen dit ook dus dat is mooi meegenomen.
Luidsprekers uitzoeken is uiteindelijk een persoonlijke kwestie, ter referentie zou ik de volgende speakers eens proberen te beluisteren:
- Philips MFB541/544
- Philips MFB585/586
- Scan Speak Reference Monitor (zelfbouw, passief, plm 1300 Euro, zeer goed)
Pas als die niet bevallen (lijkt me sterk) zou je moeten kijken in de duurdere Mackie of Dynaudio of wat dan ook, maar die vind ik over het algemeen wel heel erg duur. Dan is wat mij betreft de lol eraf. Of ze echt zo goed zijn valt nog te bezien. Ik heb er nog niet echt luisterervaring mee.
Bedankt voor je reactie basemaster. Ik ben eens even de zolder opgeklommen, en inderdaad: 4x 544 uit 1975. Erg stoffig en het doek aan de voorkant is aangevreten en verkleurt en het hout is wat gekrast, en man wat zijn die dingen zwaar!
Zijn destijds door mijn vader samen met zijn vader gebouwt. Ik heb ze aangesloten op de koptelefoon uitgang en wat een geluid! Vooral de ruimtelijkheid van het geluid en de heldere diepe basweergave valt me op, en dat voor beestjes van 28 jaar oud. Ik denk dat er een nieuwe MFB freak bij is: ik hahahah
De speakers kraken zo af en toe nog wat, maar ik zal eerst het stof er eens allemaal uit halen en dan een keer kijken of ik een afspraak kan maken bij een service punt in de regio Twente (Oldenzaal/Enschede). Denk dat wat potmetertjes etc. beetje schoongemaakt moeten worden.
Voor wie wat leuke bass muziek zoekt, www.mp3.com/madtracker en www.mp3.com/bassmaster (waarschijnlijk niet basemaster van het bericht hierboven???)
[%sig%]
Galactix,
Je schrijft:
>Zijn destijds door mijn vader samen met zijn vader gebouwt.
Kun je dit misschien toelichten? De 544 is geen zelfbouw box.... Of heeft je vader toevallig een interessante functie bij Philips gehad? Wat die frontjes betreft, een beetje textielverf kan een hoop goedmaken, zie verder op deze site! Verder veel succes met je 544tjes!
Groeten!
[%sig%]
Martijn,
Geweldig om wederom met een mfbfreak kennis te maken ! In antwoord op je vraag hoe MFBs zich verhouden ten opzichte van bijvoorbeeld Dynaudio, Mission, Visaton en Infinity speakers uit de jaren 70/80 of van tegenwoordig: qua laag komen ze nog steeds heel goed mee, de echte verschillen mijns inziens zitten meer in het midden en hoog. De in de diverse MFB modellen gebruikte mid en high drivers halen het niet bij wat bijvoorbeeld met een dynaudio of scanspeak te beluisteren valt.
Maar zoals ik al zei : het is een kwestie van smaak, er zijn hier vast hele volksstammen die het mfb mid-high juist zalig vinden klinken.
Je kan een mfb vrij eenvoudig tijdelijk van een nieuwe "top" voorzien door de uitgang van de mid-high eindtrap los te halen en die aan te sluiten op een jouw favoriete top kast. Wel even opletten dat het rendement van de top kast een beetje overeenkomt met dat van de woofer.
[%sig%]
Mijn bijde opa's waren werkzaam bij Philips. Mijn vader en zijn vader hebben de printplaten zelf ge-etst en gesoldeert. De speakers en het front hebben ze op een zelf gebouwde kast van zwaar multiplex gezet, en dit met fineer afgewerkt. Erg nette speakers zijn het, en LOODZWAAR. Ik heb ze nu aangesloten op een Rank Arena R-55 versterker en het klinkt super aangenaam. Ik heb voor het eerst dat ik de artiest bij me in de kamer waande, dat heb ik nog nooit echt zo gehoord bij andere speakers, behalve bij de Missions van mijn achterbuurman.
Twee van de vier hebben wat technische mankementen, de een lijkt niet op hetzelfde vermogen te willen presteren als de andere (bij dezelfde ingangsgevoeligheid) en de andere heeft alleen een werkende woofer, zou het kunnen zijn dat er ergens een zekering van de crossovers kapot is?
Mijn vader zei overigens dat hij ook nog wel ergens de bouwbeschrijvingen en schema's moet hebben. En ik begrijp mijn opa niet, doet hij twee mooi klinkende MFBs weg en koopt hij zo'n philips alles-in-een microsysteem met incredible sound (wat vreselijk klinkt mijns inziens)
[%sig%]
Dat lijkt tegenwoordig wel een mode verschijnsel die verschrikkelijke alles in 1 setjes. Ik vindt dat persoonlijk de meest irritante dingen.Er zitten dan vaak 3 standen bass op, stand uit is te weinig en stand 1 is al weer te veel
Ik blijf bij mijn standpunt: Eens gehoord = altijd verslaafd.
groet:Martijn (uit Doetinchem)
1 set 532
2 set 544
1 set 587
[%sig%]
Bericht bewerkt (08-08-2003 09:40)