Meldingen
Alles wissen

MFB's en mengpaneel

8 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
701 Bekeken
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Een tijdje geleden heb ik een set MFB's van mijn vader van zolder gehaald en mijn cheap-ass Sony mini-setje aan mijn broer doorgepassed.

De MFB's had ik aangesloten op de analoge uitgang van mijn MD-deck van waaruit een optische kabel de PC ingaat (de analoge aansluitingen van een onboard geluidskaart zijn me een partij brak zeg!)

Handig dus zo'n MD-deck dat een fatsoenlijke D/A conversie kan doen buiten de PC. Nu bleef er echter nog één dingetje over waar ik me gruwelijk aan ergerde: voor elke instelling aan je geluid moest je in de instellingen van windows duiken. Geen makkelijke mechanische volumeknop ofzo.

Dus ben ik toen internet maar eens af gaan speuren en kwam dit tegen:
http://www.behringer.com/UB802/index.cfm?lang=ENG

Voor de prijs van 59 euro kon ik het niet laten en ik moet zeggen: een verademing! Kan nu ook nog wat extra apparatuur aansluiten en ik heb tenminste weer mechanische knoppen om het volume, klank e.d. te regelen.

Ik kende Behringer al van mijn werk in de professionele audio/video-wereld en sinds een paar jaar maken ze dus die UB-mengpaneeltjes met goeie specs voor een belachelijk lage prijs!

Ik ben in ieder geval heel erg blij.

p.s. iemand nog suggesties voor een niet al te duren geluidskaart met goede ANALOGE aansluitingen (liefst tulp) zodat ik de D/A conversie niet meer via mijn MD-deck hoef te doen. Ik kwam leuke geluidskaarten van Onkyo tegen, maar die waren redelijk prijzig en bijna nergens te krijgen:
http://www.audiocubes.com/product/Onkyo_SE-80PCI_PCI_Digital_Audio_Board.html

[%sig%]


   
Citeren
(@galactix)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 190
 

Ik zit ook erg met dat geluid uit de computer. Nou doet een SBLive! het op zich niet slecht, maar na wat kritisch luisteren blijkt zowel bij de eerste als tweede generatie dat de hoge tonen er bekaaid vanaf komen. Of dit bij de nieuwere versies beter is weet ik niet. D/A conversie buiten de computer zou denk ik het beste zijn, omdat je in de computer ontzettend veel electromagnetische velden hebt die op allerlei frequenties kunnen storen.

Maar zo'n mengpaneel is erg goedkoop zeg, ik zat een paar jaar geleden naar zo'n ding te kijken en toen was iets vergelijkbaars dik 200 euro.

Hmm.... misschien wil ik er wel een kopen πŸ˜‰

MDfreak wat is je indruk van de UB802, goedkoop is mooi meegenomen maar het gaat me er ook om dat het kwalitatief goed zit, wat zijn de consessies die ze hebben gemaakt om dit paneel zo goedkoop te kunnen maken?

Groeten,
Martijn

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Mijn indruk is tot nu toe erg goed. De enige dingen die ik merk zijn de volgende:

- De volumeknoppen voor mono en stereo kanalen verschillen qua stroefheid. De mono potmeters zijn voelbaar andere dan de stereo (logisch maar normaal gaan alle knoppen even stroef).
- Draai je de kanalen helemaal dicht dan hoor je toch een klein beetje overspraak op de main (niet noemenswaardig, de MFB's schakelen er niet van aan). Deze overspraak is alleen hoorbaar als je de main ver open zet en geen gewone muziek op de main hoorbaar is.

En ik kan me voorstellen dat het mengpaneel niet zo duurzaam is als een duur mengpaneel maar ja, het is dan ook niet bedoeld om elke avond in een Discotheek mishandeld te worden. De componenten hoeven dus niet zo extreem duurzaam te zijn.

Alle inputs zijn gebalanceerd uitgevoerd dus daar is niet op bezuinigd. Wat geluidskwaliteit betreft heb ik ook niks aan te merken. Ik hoor geen ruis en qua dynamiek is het ook erg goed. Volgens de specs moeten de mic-ingangen zelfs een signaal/ruis-verhouding halen van 130 dB (mits input 24bit/192kHz). Dit terwijl CD-kwaliteit maar max 6x16=96dB kan halen. Ook ruim genoeg dus.

Ik heb wel even wat custom kabels in elkaar gezet met Neutrik-pluggen en fatsoenlijke kabel. Zo heb ik een 2 jack naar DIN verloopje moeten maken voor de MFB's en een 2 tulp naar 2 jack om van MD-deck naar stereo-in te komen.

Natuurlijk wordt ook geld bespaard door geen schuiven maar potmeters te gebruiken maar op zich vind ik dat zelfs wel een voordeel. Hierdoor blijft het mengpaneel erg compact en voorkom je dat je per ongeluk even aan de schuiven stoot waardoor het volume ineens heel hard wordt.

Verder wordt de voeding verzorgd door een externe adapter. Storing van de 220, 50 Hz zit dus buiten het mengpaneel waardoor men minder kunstgrepen heeft moeten toepassen om de rotzooi die dit produceert uit het audio-gedeelte te houden. Ook hierdoor wordt het ruimte bespaard.

Tja, en de FX uitgang is maar mono (who cares). Verder voelt het mengpaneel gewoon degelijk aan (alles aluminium). Het enige foutje in het design is dat men geen aan/uitknop heeft ingebouwd waardoor de felle blauwe powerled alleen uitgaat als je de stekker uit het stopcontact haalt, maar ook dat is geen probleem.

Waar men ook op heeft kunnen besparen is dat er geen eindtrap in het mengpaneel zit. Alle outputs zijn dus line-niveau.

Mochten me nog dingen opvallen dan laat ik het wel weten.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@galactix)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 190
 

Harstikke bedankt voor het uitvoerig beschrijven van je bevindingen. Zo'n doosje wordt steeds interessanter. Een aan/uit schakelaartje is zo in het snoer te zetten, dus als ik het zo lees geen reden om het ding niet te kopen πŸ™‚

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Precies, ik heb zelf een spanningslof gekocht met een schakelaar waar ik alle computerhardware op heb aangesloten (kast, monitor, mengpaneel en D/A convertor = MD-deck). Ik kan de hele zooi dus in één keer uitschakelen. Normaal moest ik het MD-deck en monitor ook apart uitzetten dus ook dat is meteen opgelost.

P.s. die spanningsslof kostte me 2,25 euro en was CE, TUV e.d. gekeurd dus voor dat geld hoef je het niet te laten (ja de schakelaar voelt niet zo degelijk aan als ik gehoopd had, maar what the hack, als ie stuk gaat koop ik wel een nieuwe).

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hèhè, nu ben ik ook gelukkig van mijn gezeur met de on-board geluidskaart af. Vandaag een 2e hands Terratec EWX 24/96 op de kop getikt via Marktplaats voor 76 euro:

http://audioen.terratec.net/product.php?pid=6

Heb nu echt goede analoge uitgangen die rechtstreeks naar het mengpaneeltje gaan zonder tussenkomst van mijn MD-deck die voor D/A conversie moet zorgen.

p.s. die kaart is al een jaar of 4 oud maar ik zag in de driver-history dat de drivers voor de EWX 24/96 dezelfde zijn als voor de nieuwe Phase-kaarten dus de drivers worden nog steeds geupdate. Niet gek dus dat alles meteen perfect werkt in WinXP Pro SP2!

Nu is mijn geluidsinstallatie "af" en het genieten is dan ook al begonnen!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Terratec heeft sowieso prima kaarten gemaakt.
Ik heb op deze pc een EWS64 (ISA!!) in gebruik. En op de andere een DMX. De digitale ingang is een beetje nep, ik heb het idee dat ie het intern in analoog omzet en dan pas weer in wave. Zo kun je wel mooi bitrateconversie doen maar is niet erg netjes.

Terratec gebruikte bij die professionele kaarten chips van Analog Devices. En dat zegt genoeg lijkt me πŸ˜‰


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Ik weet niet precies hoe het omzetten op mijn Terratec gebeurd maar ik ben geen chip van Analog Devices tegengekomen (al maken die ook digitale IC's :p ). Wel chips van bijvoorbeeld Philips en andere merken.

Als ik dan in het manual naar het schakelschema kijk van de EWX24/96 dan klopt voor mijn kaart iig niet wat jij zegt over dat interne analoge gedeelte. Ook uit de informatie kan ik opmaken dat de D/A en A/D conversie vlak bij de analoge aansluitingen gedaan wordt en dat intern (mixer gedeelte e.d. allemaal digitaal gebeurd). Dat is ook wat je eigenlijk van een geluidskaart kan verwachten.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
Deel: