Klopt. Ik hoorde vroeger boven 19kHz, dus uit een mono radio de pilootton (mits een goede hoogweergave) π TV's hoorde ik buiten op straat piepen op 15.625kHz.
Nu ligt de hoogste frequentie bij 17kHz.
maar wat behalve teruglopen van je hoogst hoorbare frequentie ook gebeurt is dat je oor minder gevoelig wordt bij lage geluidssterktes. Discos en koptelefoons helpen dat nog wat verergeren.
Wat daarvan weer wel een pluspunt is, is dat oudere opnames voor je gevoel minder gaan ruisen. π
Hee Movieman, laat jezelf niet zo oud klinken he π
Ja ik heb ooit buisjes gehad door kno-arts, hielp wel, maar blijvens een oor hoort ietwat slechter dan het andere oor helaas.
Verder vanaf mijn jeugd een giga-eindbak van Heathkit gehad, een eindbak uit de USA van zo'n 30 kilo en lekker 50 bij 50 cm.
Gevolg elke dag vanuit het hoekhuis die zelfbouw visatons en Beyma's op hun donder geven, dus het gehoor is wel wat achteruit gegaan.
Daarna NAD 218thx eindbak gekocht (had helaas niet zo'n "zware"bas als de Heath dus die ging de deur weer uit.
Nu baal ik wel eens zo van goh, hoe veel beter hadden mijn oren nu geweest als ik die enorme powerbeul van een Heathkit niet ooit had .
π
Jaja... dat het gehoor minder wordt is een feit... ik doe het nog aardig blijkt (in een gehoor test...) maar er speelt meer me in de perceptie van geluid in dit geval... een gezonde dosis sentiment naar die klant die herrinert aan de jeugd... en ik denk dat in de jaren zeventig bijna iedereen in Nederland wel een Philips installatie staan had... maar hoe dan ook... goed of slecht gehoor... het gaat om de belevenis... en ik heb wat dat betreft mijn zakken vol van High End... en mensen die in die sector spullen maken (ik ga geen namen noemen...) maar ook Nederlandse producenten... wat een hoop gebakken lucht. Het zou aardig zijn om op de High End beurzen een mysterie kamer te hebben... waar een opstelling gemaakt zou worden met een leuke seventies set... indien de opstelling goed verzorgd zou worden en de bezoekers zouden alleen met een mysterie gelaten worden... ik durf te wedden dat deze installatie De Sound of The Show zou kunnen zijn als het publiek zou mogen stemmen... de beleving is bij huidige sets ver te zoeken... Ach het is maar een idee... π
Ja er is ook veel autosuggestie he, ik heb bij een NAD-set, alle 230volt aansluitingen veranderd zodat ik afgeschermde powercords kon aansluiten op 2x goed geaarde zware wandcontactdozen.
Eeerst zelfbouw, vmvk-kabel en daarna kemp-powercords gekocht, dure dingen van zo'n 100 euro per stroomkabeltje, ik had dus 4 componenten, kassa 8)
Ik had het idee dat het wel iets hielp, diepre en iets luidere bas en fijner hoog, maar.... dit was ook al verspelt.... is dit dus echt of maak ik het me wijs? Ja moeilijke discussie.
Ik heb mezelf eens per ongeluk voor de gek gehouden, ik had 2 paar boksen, Belgische Highend van LINK en 2 jamo's.
Met concentreren kan ik goed onderscheiden en geluid analyseren.
De LINK fijne speaker alleen de diepste bas qua rendement wat laag, dus voor dance pakte ik de Jamo's.
Nu ging ik savonds eens luisteren en dacht ik oh ja, jamo's geselcteerd op mijn nad-einbakken (speakerpaar b) en ging luisteren en boek lezen, na een tijdje dacht ik ja, fijne jamo's hoor, heerlijke diepe bas, veel rendement erin. Legde ik het boek neer ging koffie halen, zag waarempel, ik had speakerpaar A aan, de LINK's...
wat een autosuggestie, ik denken Jamo's aan wat een goede zware bas.... niet dus, dit was het geluid wat ik normaliter wat arm aan bas vond.
En ja toen ik het zag , was de bas in mijn beleving minder diep en nadrukkelijker aanwezig. Wat kan een mens zich voor de gek houden!!!
Hoi,
Degelijke voedingskabels en een goede voeding zijn zeer belangrijk. Met name de stabiliteit (geen fluctuaties of piekjes) en het constant geleverde vermogen van de gelijkspanning is essentieel voor audio/video apparatuur. Wat dacht je van moderne computers? De minste of geringste fout, piek, noem maar op, slechte aarding, ..., dat is ADIOS elektronica.
Wist je trouwens dat het correct aansluiten van de fase (bruine draad van het 230V-net) ook een verschil uitmaakt... Sommige componenten zijn schijnbaar "fase-gevoelig", ze gaan niet stuk ofzo als de nul (blauwe draad) erop zit maar ze hebben liever een positieve puls... Bovendien is meestal alleen de fase afgezekerd en geschakeld in het apparaat. Volgens de NEN (en nog wat voorschriften) mag je bij sterkstroom de nul zelfs niet schakelen. Je moet Γ³f de fase of "dubbelpolig" schakelen maar de nul alleen is OFF LIMITS.
Tip: open het apparaat en meet het snoer eventjes door. Maak met een watervaste stift een kringetje op het uiteinde van de stekker, daar waar de fase zou moeten komen. De fase van het lichtnet zelf kun je meten dus dat is geen probleem. Rest alleen nog de stekker op de juiste wijze in de WCD (stopcontact) te steken.
Groetjes. π
Slechte aarding...
De meeste audio apparatuur van mij en de computers zijn helemaal niet geaard. Ik heb toch wel 6 computers staan en geen problemen.
Komt overigens door het feit dat aarde zo'n 10 jaar geleden pas overal in huis verplicht werd. (NEN1010)
Daarvoor alleen in de keuken, de schuur en bij uitzondering een wcd met bc voor een ketel. Wat vreemd was, want in dezelfde ruimte konden dan toch nog gewone wcd's geplaatst worden.
Wanneer er een 0 en een 1 op de schakelaar staat worden beide (fase en nul) geschakeld. Bij de meeste oude audio apparatuur is dat zo.
Door de hedendaagse standby stand is er echter nogal wat veranderd.
Voor de oude audio apparatuur maakt het volgens mij niet uit waarop je de fase zet. Deze gaat nl. toch via schakelaar en zekering direct naar een transformator en wordt daarna gelijkgericht.
Wat daarachter zit 'merkt' volgens mij niets van een 'voorkeursaansluiting'.
Bij drie fasen toestellen heb je meestal geen nul nodig. (3x fase en 1x aarde) Bij elektrische kooktoestellen (perilex) bijvoorbeeld wel weer.
Dat kan dan 2x fase en 2x nul zijn.
Misschien zijn we nog niet helemaal 'terug bij de werkelijkheid'.
ps. Hoewel ik echt geniet van mijn 532'ers en andere mfb's weet ik wel dat het midden en hoog wel degelijk sterk verbeterd kan worden.
Hoi,
Ik kan je als zijnde elektro-technicus en elektronica-hobbyΓ―st niet helemaal gelijk geven.
Zeker moderne audiovisuele apparaten werken met binaire techniek (IC's) en daarbij is het essentieel dat een 0 en een 1 goed kunnen worden onderscheiden. Naar mijn weten worden die waardes "vertaald" in respectievelijk 0 en 5 of 2,7 Volt signalen. Een aarde uit de WCD heeft altijd wel wat kleine "storingen" en ja zou je de nul van de gelijkspanning dan aan de aarde (de metalen kast) hangen dan heb je de poppen aan het dansen, figuurlijk gezien dan. Men maakt ook verschil tussen een analoge massa en een digitale (kijk maar eens in een willekeurig schema). In principe zou er niks mis mogen gaan maar fabrikanten nemen liever het zekere voor het onzekere en maken een "kunstmatige" aarde (massa) van de metalen kast, zo heb je een zuivere nul en voorkom je storingen. Volgens de NEN moet een metalen kast waar 230V in zit geaard zijn maar waarom er voor elektronica andere normen gelden dat is mij niet bekend.
In de PC schijnt alles op mekaar te zitten: aarde, nul, massa... Hoe ze dat geflikt hebben, geen idee! Nouja... hier en daar wat weerstandjes die eventuele spanningsverschillen opvangen. Juist omdat het in de PC iets anders werkt, is een goede aarde belangrijk. Theoretisch moet je op de aarde en de nul 0 Volt meten of in ieder geval geen spanningsverschil tussen de twee, maarja de praktijk is anders vooral als de buurman met de gammaboormachine van β¬ 15,- aan de gang is. LOL
Groetjes. π
Hoi ja fase verhaal klopt voor de klank bij sommige apparaten!! Bas lijkt dan wat massiever en hoog minder sisserig!
Wat ik doe, is apparaat helemaal loskoppelen en een multimeter pakken, zet apparaat aan en zet de multimeterpen op de tulpstekerhouder (aarde dus, buitenbus) en de andere multimeterpen op een aarde van een geaard stopcontact. Meet nu de spanning.
Apparaat uitzetten en draai stekker 180 graden in stopcontact, herhaal dezelfde riedel en lees weer de spanning uit, vergelijk de beide waardes eens, selecteer de laagste spanning. In die stand van de stekker weet je waar je juiste fase zit (markeer dan overeenkomend de fase na meting spanningzoeker met de stekker0 en voila!
Maar op gehoor kan ook. En idd voor sommige versterkser maakt het geen bal uit, bij mijn fa890 niet maar de nad c372's wel.
Wist je trouwens dat het correct aansluiten van de fase (bruine draad van het 230V-net) ook een verschil uitmaakt... Sommige componenten zijn schijnbaar "fase-gevoelig", ze gaan niet stuk ofzo als de nul (blauwe draad) erop zit maar ze hebben liever een positieve puls...
Helemaal mee ens... het gehoor, tuurlijk belangrijk... maar zelfs als je gehoor slecht is kun je nog van muziek genieten... dus waar het mij eigenlijk om gaat is de beleving van de muziek... en niet zo zeer of ik nu wel tot 17.000 Hz of 19.000 Hz kan horen... ik bedoel dus: luister naar een stukje live muziek... en dat doe je eigenlijk het beste met je ogen dicht!!! jawel... niet for the sake of High End beweringen als wel omdat we dan het plaatje niet door onze ogen laten bedriegen... als je de bas gitaar links opgesteld ziet... hoor je die dan ook automatisch meer links geplaatst (suggestief) etc.
Wat fase ansluiting betreft... ja dat maak soms wel degelijk verschil... en kan nodig zijn om de werkelijkheid dichter te benaderen! Ik had in mijn winkeltje (wat trouwens door mijn eerlijkheid geen financieel success kon worden) Velum interconnects van β¬4800,- ... de lengte 75 cm. en een paar interconnects van een Super Duur en Bekend merk wat ik liever niet noem... Die ik naast een zelfgemaakte kabel in een blindtest liet vergelijken... deze eigen brouwsels moesten natuurlijk wel erg exotisch overkomen... dus een 75 Ohm coax in een wat grotere doorzichtige teflon/pvc slang geplaatst maar daarna deze gevuld met gekleurd zand (links blauw en rechts rood) en dan deze slang in een volgende slang met wat een wat grotere diameter geplaatst... en deze laatste slang gevuld met meen ik olijfolie (kan ook andere keuken olie geweest zijn) een paar mooie krimpkousen en dikke RCA pluggen... en het zag eruit als a million dollar project... nou ja in ieder geval unaniem werd er voor de 75 Ohm coax kabel gekozen... ja die klonk ook echt lekker... π En zo heb ik nog wel een aantal voorbeelden... auto suggestie is een erg sterk ding... en erg menselijk!!!