Heb al een klein jaartje twee 541's uit een kringloopwinkel - zoals het betaamt voor schandalig weinig geld - en bekijk deze site en het forum regelmatig. Een ding mis ik echter: dat de mfb's goed klinken staat buiten kijf - maar het verschilt daarboven nogal wat er aan vast zit, of hangt. Ik las eens dat een goede versterker slechte boxen nog aardig laat klinken, maar dat zelfs een slechte versterker hifi-boxen tot bagger maakt. Misschien een idee om versterkerservaringen uit te wisselen?
Eerst had ik er alleen een walkman aan hangen. Toen de koptelefoon-uitgang van een jvc-mini-setje, ik zwijg daar verder over - maar tot mijn verbazing klonk de walkman via dit setje toch veel beter.
Vervolgens probeerde ik een quad 33 voorversterker: dat begon al ergens op te lijken, mooie klank vooral, rijk geluid, al bleek later dat het aan detaillering nogal wat te wensen over liet. Maar het begon al beter te klinken.
Vervolgens de Onkyo SV646 - op de pre-out. Het geluid was stukken beter, en de detaillering ook, alleen is de Onkyo nogal een bakbeest - zeker gezien de schoorsteenmantel setting (jaren 30 huis).
Dus toen ik onlangs bij de occasions de qua formaat zeer bescheiden Denon cd-receiver UD-M30 een halfslag draaide en een pre-out ontwaarde, was ik verkocht.
En deze doet het dan ook het best op de 541's. Een zeer heldere, fijne klank, geweldige stereoscheiding en veel detail.
Mocht er weer eens een mfb-dag komen, moet er misschien ergens een versterkerluisterruimte komen. Neem ik de Denon wel mee.
nou, ik heb ze al op verschillende pre outs gehangen: klassieke marantzen
(jaren 70 met preout, errug mooi!) nu op een 762 (perfect!!!) luxman met preout (zeer helder),
natuurlijk de 280 (met tulp, beetje lastig met de 54x serie = din), 551,
en nu op een hypermoderne DTS receiver van marantz met op alle 6 kanalen preouts en de subwoofer uitgang, dit is het helemaal!!
dus.... experimenteren maar!!
Ernst
Ik heb vanavond zitten luisteren naar een quadrofonische uitvoering van Pink Floyd's Dark Side of the Moon (DTS 4.0) op 4 MFB544's. Die zijn natuurlijk ook aangesloten op de pre-out aansluitingen van m'n DTS receiver.
Oja, die PF DSoTM DTS cd was afgelopen weekend gepost in de nieuwsgroepen.
beste Ruben,
volgens mij is de belangrijkste schakel toch eerder de luidspreker dan de versterker. Op de site http://web.inter.nl.net/hcc/hififaq/index.htm vind je een heleboel nuchtere informatie over elektronica. Je bent ofwel voor ofwel tegen de rationeel radicale theorieΓΒ«n van de man, kijk maar eens in de Reactierubriek. Niettemin kan een versterker goede luidsprekers slecht doen klinken. Al sinds begin jaren tachtig kan men met vrij eenvoudige middelen zo'n goede specificaties behalen dat elke verbetering niet relevant is omdat we het niet meer kunnen horen. "Wat we niet kunnen meten, is er niet." Een theorie die echter zwaar onder discussie ligt. In ieder geval moet je je niet laten gek maken door cijfertjes in de handleiding. Luister gewoon naar je gevoel. Zo vind ik een jaren zestig versterker mooier klinken op jaren 60 boxen als een moderne versie omdat die beter in het plaatje past. Die zijn afgestemd op elkaar dat lijkt me logisch.
Ik heb mijn 585 mfb's aan de volgende apparaten gehangen:
- Philips 270 : commentaar overbodig lijkt me
- Denon AVC-2800 : super uitgebreide surround versterker die ik ondertussen verkocht heb wegens te ingewikkeld! π Klonk wel zeer goed.
- Rotel RA-810 : tank van een geΓΒ―ntegr. versterker uit jaren 80 met 2 stereo pre-outs. Klinkt ook fantastisch.
- Philips 551 : iets minder body als 270 maar klinkt misschien beter met 532?
- Hitachi HCA-7500mkII : samen met de bijbehorende eindversterker mijn lievelingsset, klinkt als een juweel.
met ander woorden, al de opstellingen hebben wel hun eigen sfeer.
Moeilijk te kiezen dus leuk om af te wisselen !
Ik heb ook zo'n Denon receiver, de UD-M50 in dit geval, maar ik heb mijn 544's hier nog niet op uitgeprobeerd. Via een Technics SE-A5 ( http://www.classic-audio.com/technics/SE-A5.html) hangen hier twee Aegis III zuiltjes van Acoustic Energy ( http://www.acoustic-energy.co.uk/products/aegisevo/aegisevo.html) aan. Ik wil hier niet vloeken in de kerk natuurlijk, maar daar kunnen echt geen MFB's tegenop, ook niet in het laag. Mijn 544's hangen op zolder aan de pre-out van een Philips F4516 ( ). En eerlijk is eerlijk, hier luister ik doorgaans met evenveel plezier naar.
> Dus toen ik onlangs bij de occasions de qua formaat zeer
> bescheiden Denon cd-receiver UD-M30 een halfslag draaide en een
> pre-out ontwaarde, was ik verkocht.
Rob,
Leuke pic uit 83, heb je er nog meer ?
Dre
[%sig%]
Ja hoor, die hele folder staat daar (voorlopig). Speel maar eens met het paginanummer.
Maar niet teveel, anders raakt zijn account overbelast π
Trouwens, ik denk dat er enkele duidelijke onderscheiden moeten worden gemaakt in het versterkerwezen met betrekking tot MFB. Er zijn namelijk twee soorten discussies die je kunt voeren:
- MFB: vΓΒ³ΓΒ³r- of eindversterker?
Klinken MFB's nou beter over een vΓΒ³ΓΒ³rversterker, of over een (geΓΒ―ntegreerde) eindversterker? Dit is een punt van discussie, er zijn mensen die van mening zijn dat MFB's alleen goed klinken bij toepassing van een voorversterker. Echter, door de aanwezige ingangsregelaar kunnen MFB's ook op een gewone eindversterker worden aangesloten, en hiervan zijn ook diverse voorstanders. Het is wellicht zo, dat je dan de box hoger kunt insturen, maar bij een bepaald punt zal de luidspreker toch HO roepen (of in elk geval een geluid maken dat hetzelfde betekent...)
Een ander, in mijn ogen belangrijker gevolg van het gebruik van een eindtrap als stuurversterker voor MFB is, dat je de karakteristiek van de versterker meeneemt in de MFB. Een klasse A buizenversterker klinkt beslist heel anders dan een MOSFET versterker. Dit verschil zal ongetwijfeld ook hoorbaar zijn als je - in plaats van passieve luidsprekers -MFB's aansluit.
:mfb:
MFB: Welke vΓΒ³ΓΒ³r- of eindversterker?
Als eenmaal de keuze is gemaakt welk type versterker men wil gebruiken, dan barst de keuze-oorlog los, zoals diverse mensen hierboven al hebben geschreven. Dit is echter een geheel losstaande discussie, die zowel op eindversterker- als op voorversterker-gebied kan worden gevoerd.
:mfb:
Even mijn eigen ervaringen:
Ik heb mijn MFb's in het begin gebruikt op een Akai AM-U110 geΓΒ―ntegreerde versterker gebruikt, dit klonk in principe zeer lekker, warm ook door de mooie loudness van die versterker. EΓΒ©n nadeel was dat ik de gewone luidsprekerkabels had laten liggen (2,5 kwadraat) waardoor er een constante brom op de ingang van de MFb's stond.
Snel heb ik deze configuratie veranderd, en ben overgestapt op mijn enige voorversterker die ik toen had, een N4506 bandrecorder. In combinatie met TV coax als bekabeling behaalde ik hier heerlijke bromloze resultaten, maar een groot nadeel is dat de 4506 een gigantische ruisbak is (lang leve de potmeters!)
Nu heb ik dan een F3238 preamp en die klinkt echt grandioos. Ik kan echt niet zeggen dat ik iets "mis", het geluid is ontzettend mooi, zowel in het hoog lekker fris en helder als in het laag niet overheersend. Ben niet van plan binnenkort weer te gaan veranderen!
Groeten!
[%sig%]
Ik neem aan dat de echte Philips-freaks (zoals ik)
ook graag een Philips-voorversterker
toepassen op hun MFB's?
Dan zijn er 2 juweeltjes in de Philips-geschiedenis:
- m'n 572 (HifiLab USA)
en
- de 280 (in Engeland ook wel 'black tulip' genaamd)
Beide voorversterkers zijn 2 kwaliteitsbakken
die zelf hedendaagse HiFi-puristen nog weten te bekoren.
Beide toestellen haalden trouwens eind jaren '70
de hoogste scores in menig audio-test.
Ook leuk: de 270.
PS Bij dezer bezorg ik Thomas een test
van de 280-reeks uit het Duitse magazine 'Audio'.
't Is slechts een banaal zwart-wit kopietje,
maar beslist interessant om te lezen...
Voor het aansturen van me MFB's [532] heb ik drie verschillende Philips versterkers. Met MFB uitgang.
Allemaal aangepast, opgeknapt en voorzien van blauwe ledjes!
22AH708 << Mega versterker, veel knopjes π
AH386 << Brute bak, mooie VU meters
22AH305 << Heel fijn ding, lekker "simpel"
Ben van plan nog wat meer van die type Philips versterkers te kopen, vindt ze veel mooier klinken en er uit zien dan de versterkers van nu.
Die hebben ook geen MFB uitgang :p
kijk ff op http://remie.klubbheadz.nl/Remiemfb.htm voor wat foto's!
Hi,
ik heb eeb vergelijkende (zelf-)test gedaan afgelopen dagen met als voorversterkers:270, 280, 551 en 572.
Als MFB's (steeds als paartjes tegelijk natuurlijk):532, 541, 544, 567 en 545.
Een CD-spelertje (CD104) en de CD 'Jeff Wayne's musical version of Spartacus' en daarvan steeds de track 'I'm Going Home'.
Ook steeds een luide maar niet superharde uitsturing.
Als conclusie vind ik de combinatie 572/544 het beste, natuurlijk is hierbij een aantal invloeden van belang: de ruimte waarin werd getest (zolderkamer met veel dempende materialen) en natuurlijk mijn "smaak".
De combinatie 572/545 was ook super maar hiervoor was de ruimte eigenlijk te klein.
De geteste 567's vielen eigenlijk wat tegen maar de eigenaar (ja ik had ze geleend) wist te melden dat de afstelling wat te wensen overliet en dat ze beter zouden kunnen klinken na opnieuw te zijn afgeregeld.
Volgende week wordt in Gily's Studios te Papendrecht weer wat gespeeld met MFB's, ook een ander setje 567's komt dat aan bod (nu de mijne!) en gaan we ook spelen met meer setjes tegelijk, bijv. 2x2 de 532 en 3x3 de 544.
Nog ff een opmerking: de opstelling en met name "hoe hoog" is erg van invloed bij bijna alle MFB's gebleken, dit komt natuurlijk mede door de (vreemde) positie van de diverse tweeters, ook welke ondergrond de box op stond en de afstand van de muur was telkens van grote invloed m.a.w. wanneer je gaat testen: neem de tijd!!
groeten van Gerard/Willem van Gily's Studio/Free-FM Papendrecht.
[%sig%]
Jeff Waynes Musical version of.... what?????
[%sig%]
Hoi Thomas,
de opvolger destijds (ik dacht in begin 90-er jaren) van musical version of War Of The Worlds.
Het vertelt en bezingt het klassieke verhaal van Spartacus de gladiator.
Het was commercieel een flop maar muzikaal en geluidstechnisch een juweeltje (mijn mening).....wil je een kopietje (oei da's illegaal)...
Ook perfect op de MFB's is Aereon met Into The Electrical Castle, lekker diep gaat dat, ook andere CD's van Aereon trouwens!
Groeten van Willem/Gerard van Gily's Studio/Free-FM Papendrecht.
[%sig%]
Bericht bewerkt (03-04-2003 22:05)
Hmm ik ben wel geinteresseerd in het andere Jeff Waynes werk. Na WotW helemaal grijsgedraaid te hebben wil ik dat andere album ook wel eens horen!
hey Foma,
worden er ook wel eens buitenstaanders toegelaten bij de studio? Zon luistertest zouden herman en ik wel eens mee willen maken π
Dre
[%sig%]