Op de eerste plaats gefeliciteerd met de website en het forum.
Als MFB liefhebber toch leuk om te weten dat er meerdere mensen zijn die de mfb's leuk vinden, maar zoals de header al aangeeft heb ik andere plannen.
Ik vroeg mij of wat de zin is van het zelf bouwen van mfb boxen.
De truc van de speakers is immers dat je voor een diepe laagweergave geen grote kast nodig hebt. Dit loste Philips dus op door de compilatie van kast de compenseren met een grotere stroom door de spreekspoel.
Welnu, als je de kast groter maakt neemt de compilatie af en daarmee ook de stroom door de spreekspoel (volgen we het nog?).
De laagweergave zal niet groter worden omdat je immers niet meer lucht in beweging zet.
Tot zover allemaal leuk zul je zeggen waar wat wil je nu.
Als je de output in het laag van de speaker wilt opvoeren (harder) zou je gebruik kunnen gaan maken van de aan achterzijde van de speaker afgestraalde energie, juist, een bas-reflex maken.
En nu komt mijn stelling en ik zou het leuk vinden als hier eens wat meer mensen over na zouden denken cq. mijn stelling proberen onderuit te halen.
Ik denk namelijk dat het heel goed mogelijk is om de standaard speakers om te bouwen naar een bas-reflex systeem omdat het MFB concept zal zorgen dat het systeem mooi strak zal blijven klinken. Een goed ontworpen bas reflex klinkt toch al niet slecht.
Enige probleem is dat de speaker aktief is en ik dus niet de standaard gegevens van de speaker kan gebruiken bij berekening van een goede bas reflex poort.
Ik ben ervan overtuigd dat de speakers er niet van kapot zullen gaan aangezien die weer aktief aangestuurd worden.
Een goede reden om een 22RH532 te verbouwen:
Zet de 2 speakers naast elkaar.. de middentoners zitten beide rechts, de tweeters beide links. Als je dus een stereo opstelling maakt is je mid verschoven ten opzichte van je hoog. Om maar niet te spreken van de luisterafstand tot de woofer, mid en tweeter.
Als je zelf 2 kasten maakt, dan kun je dus mooi alles symmetrisch maken, een mooie houten klankkast achter mid, ipv dat ERGERLIJKE plastic ding.
Alleen voor dat houten klankkastje zou het al doen π
Een maat van me heeft dit allemaal gedaan, en wat een stereobeeld, ineens kun je ook mooi van die "nep surround" fase verschuivingen horen enzo. Veel mooier allemaal.
Groeten,
- Arend, die alle 4x 532 orgineel heeft -
[%sig%]
Tja, best mogelijk mett die bassreflex...
Niettemin heeft Sony dat ook al geprobeerd met hun MFB'tje en voor zover ik weet (frequentiebereik) en gehoord heb (verkoper van die Sony's) was het bassbereik niet al te denderend. Wie probeert het eens met een Philips...? BEREKENING is inderdaad 'the big question'!
mijn twin powers hebben ook een basreflex fundament. ik gebruik twee stuks lange slag woofers die samen meer Sd * Xmax hebben als twee stuks 18 inch luidsprekers. De bas is zeer fundamenteel.
Het klinks wel anders dan MFB. Qua grondigheid is de twinpower met z'n kilowatt aan input geen partij voor de 545. De kracht van de MFB zit in z'n perfecte definitie bij lagere volumes.
ik ben bezig met de opvolger van de 22RH545 maar wil dat active reflex van jou ook wel eens uitproberen.
[%sig%]
Laat maar joh, door een basreflexkast er van te maken stem je hem af op een bepaalde frequentie.
Daar krijg je dan iets meer output maar alle oneven harmonisch zwak je veel meer af.
Met een 15 literkast kun je hem waarschijnlijk op z'n laagst ergens rond de 100 Hz afstemmen.
Kortom totaal zinloos.
(Plus het effect van mfb ben je helemaal kwijt.)
PS Chris, maak de reflex opening van de twinpowes maar eens dicht.
Dan gaat je speaker lager door.
Eigenschap van basreflex is dat laag iets verder recht doorloopt maar dan veel steiler afvalt.