Beste MFB-freaks,
Uiteraard wil je als MFB-luidspreker bezitter dat jouw MFBtjes optimaal afgeregeld zijn. Ikzelf ben in het bezit van 3 sets 544 (waarvan 1 set DUX) en 3 sets 567 (waarvan 1 set Aristona).
De afregeling van de gelijkstroom door beide eindtrappen is redelijk eenvoudig. In de originele manual staat echter dat je weerstand R762 moet losmaken. Hiermee zorg je er alleen voor dat de LED op de voorzijde van de luidspreker niet brandt. Dit heeft mijns inziens niets te maken met de gelijkstroominstelling van de eindtrappen.
Echter het afregelen van de MFB-terugkoppeling is een stuk lastiger:
Je dient hiervoor de print bij punt 1 te onderbreken. Hiermee koppel je de eindtrap voor midden/hoog los van de rest. Dat heeft mijns inziens niets met de MFB-terugkoppeling te maken!
Vervolgens moet je een signaal van 10 mV/125 Hz op de ingang aansluiten en over S404 (punt 1 en 2 van de connector) een spanning afregelen van 125±5 mV. Deze spanningen zijn zo klein dat ze met een scoop of multimeter moeilijk te meten zijn.
Er er iemand die een betere methode heeft gevonden?
Groet,
Akkie
Hoi Rudy,
Zo, dat is aardig wat MFB bij jou in huis! Misschien leuk om daar eens wat foto's van op de site (sectie Jullie MFB's) te zetten?
Over je vraag; ik meen ooit eens bij Chris Camphuisen te hebben gelezen ( http://www.camphuisen.com) dat hij dit op het gehoor doet... Ik heb zelf nog helemaal geen ervaring met het afregelen van de feedback, ben eigenlijk ook nog maar "beginner". Wellicht kunnen andere bezoekers je vraag beantwoorden!
Groeten
[%sig%]
Je zou opzich een sinus van 125 Hz in je MFB kunnen jagen, daarna een goede meetmicrofoon voor je woofer zet (koppel voor de zekerheid je mid/hoog los om zo weinig mogelijk storing te creeeren).
Regel nu net zo lang af tot je een keurige sinus uit je woofer krijgt (ook op hogere volumes) uit je meetmicrofoon. Het is maar een idee, en je hebt zeker een goede microfoon nodig.
Ik doe het zelf op gehoor, zo instellen dat bas en mid/hoog in evenwicht zijn.
Met vriendelijke groet,
Arend
[%sig%]
Om de terugkoppeling af te regeling is het eigenlijk noodzakelijk een goede AC-millivoltmeter te hebben. Hiermee is het meten van 10mV geen probleem.
De afregeling dient voor een goede werking (minimale vervorming) volgens de afregelinstructies te gebeuren. Afregelen op het gehoor is lastig, omdat je over een vrij nauwkeurige instelling praat.
Helaas geen alternatief, maar een aanbeveling.
Groeten, Rob.
Hallo
Ik heb net de terugkoppeling van een 541 afgeregeld (werkt ongeveer hetzelfde) De 110 mV was goed te meten dus ik denk dat je gewoon een goede mV meter nodig hebt.
Vraagje:
Wannéér moet je die terugkoppeling opnieuw afstellen? Kan deze spontaan ontregeld raken? Wat zijn hiervan de consequenties? Lijkt me een zeer interessant klusje!
Groet,
[%sig%]
Hallo Thomas,
De instelling kan na verloop van jaren iets verlopen. Net als de ruststroom instelling.
Als de MFB tegenkoppeling niet goed is afgeregeld heb je of te veel, of te weinig laag. De boxen klinken dan niet goed meer, te iel of te ' boemerig'.
In middels zijn de eerste MFB's bijna 30 jaar oud en de jongste alweer meer dan 15 jaar.
Als je dan toch je boxen open hebt, vanwege een probleem, regel dan standaard de rustroom van alle versterkers af en de MFB tegenkoppelling.
De ruststroom instellen is noodzaak zodra er iets vervangen is in de eindtrap (zeker gelijkspannings componenten).
Bij tweedehands aangekochte boxen weet je geen historie. Daarom is het misschien aan te bevelen om de instelling altijd te checken.
Enige ervaring en technische kennis is wel gewenst. En meten is weten.
Dan klinken ze weer als nieuw en kun je weer jaren vooruit.
Groeten,
Rob T.
Hoi.
Ik heb, denk ik, hetzelfde probleem. Ik heb een paartje 532-tjes waarvan er 1 inderdaad wat boemerig klinkt in het laag. Het is niet veel, maar toch...
Ik heb net zoveel verstand van electronica als een kleuter van 5 🙂
Ik heb wel een paar hele goeie oortjes, is het dan echt af te raden om de MFB-terugkoppeling op het gehoor af te stellen?
Ik weet namelijk 100% zeker dat die andere 532 wel goed staat af gesteld. Mag ik, in vergelijking met die "goede" 532, aan de afstelling draaien?
Groetjes Rob.
Ik denk niet dat het kwaad kan. Als je maar nier per ongeluk aan de DC instelling van de trap gaat draaien. Daar krijgen de eindtrappen het een beetje (te) warm van. En ja, een uitgefikte MFB klinkt niet zo mooi he.
Hallo
Voor het afregelen van mijn MFB's gebruik ik een CD-speler met een test cd, hierop een constante toon van 125 Hz.
Voor mijn speakers plaats ik een Meetmicrofoon met hierop aangesloten een Spectrum-analyzer.
Ik stel hem dan af op de pieken.
Mischien niet helemaal de juiste manier, maar het werkt wel.
Yde
Hallo,
In een eerdere opmerking heb ik gezegd dat het afregelen volgens documentatie met behulp van een mV-meter het beste is.
Dat vind ik nog steeds, maar op het gehoor afregelen kan wel. Zeker bij grote afwijkingen kom je een heel eind.
Verder geldt dat je zelf tevreden moet zijn over het resultaat.
Overigens is het bij de 532, 541 t/m 567 makkelijker om de tegenkoppeling gehoormatig in te stellen. Het is maar één potmeter die je kan verdraaien.
Ik heb zelf ook 587's en daar zit behalve de tegenkoppeling ook nog eens een niveauinstelling op. Dan kun je gehoormatig eigenlijk weinig, volgens mij.
Akoestisch instellen, zoals Yde doet is ook een goede methode, al zullen weinig mensen de apparatuur en omgeving hebben. (Meetmicrofoon, analyzer en "dode" kamer).
Of doe je dat zo gewoon ergens in een 'gewone' kamer, Yde?
Groeten,
Rob T.
Hoi.
Ik heb wat gedraaid aan de mfb-terugkoppeling, en het laag is stukke beter! De instelling stond zegmaar op 9 uur. Toen ik hem richting de 12 uur
draaide was er veel minder laag.
De instelling staat nu op 6 uur, dat was (zo op het gehoor) de beste instelling.
In ieder geval bedankt jongens! 🙂
Groet Rob.
Hallo
Mijn MFB's stel ik af in een geïsoleerde ruimte die ik op zolder heb gebouwd.
Deze ruimte heb ik in het verleden gebruikt als studio voor de 3 meter band (zendpiraat)
Ik hoop dat dit voldoende voor je is Rob.
Yde
Yde,
Waar vandaan zat jij te 3-meteren. Aan je naam te horen zal het wel ergens richting Friesland geweest zijn. Dit vind ik wel leuk aangezien ik in het verre verleden ook heb zitten 3-meteren. (0,5 watt maar wel een 10-elements richtantenne.)
Hallo, Jan
Ik heb zitten 3-meteren vanuit Drachten (Friesland) met een rode & swartz.
Het totaal vermogen was 600 watt met in eerste instantie een Fuba 8 elements richt-antenne (gepiekt) en hierna 4 gekoppelde verticale antenne's. De mast was ongeveer 30 meter hoog.
Ik zond uit onder de naam "Mi Amigo".
Met de richt-antenne kon ik bij goede conditie's Rotterdam en amersfoort halen, waar ze mij nog goed konden verstaan (in stereo).
Ik ben nooit gepakt doordat ik op verschillende tijden uitzond, maar vaak Zaterdagnacht, dit was tussen 1982 en 1996.
Voor het monitoren van mijn uitzendingen gebruikte ik een setje MFB's 544, deze hadden geen last van inslag (brom) gezien het hoge vermogen waarmee ik uitzond.
Nou dat was het wel....
Yde