Meldingen
Alles wissen

coax??

17 Berichten
5 Gebruikers
0 Reactions
1,050 Bekeken
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

ik heb net met veel aandacht het advies gelezen van iemand uit het forum over de aanschaf coax kabel als luidspreker kabel...........
a.) ik heb achterop mijn 544 alleen een din aansluiting, hoe sluit ik een coax hier op aan?

b.)als ik alles moet ombouwen naar tulp-aansluiting, waar tap ik de draden voor de aansluitingen vanaf?

c.)hoe krijg je een tulp aansluiting op een coax kabel?????????


   
Citeren
(@martin)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 95
 

ik zou geen aandacht besteden aan het aanleggen van coaxkabel naar een MFB box. De kabels die bij de MFB zijn geleverd zijn goed genoeg.
Het coax verhaal kan wat mij betreft met een korrel zout worden genomen.
Als je geheel en al ontevreden bent met je huidige bekabeling zou ik een goeie kwaliteit microfoonkabel of audiokabel aanleggen. Ingeval van MFBs praten we niet over luidsprekerkabel overigens, het gaat gewoon om lijnsignalen en de kwaliteit van die kabel hoeft om geen enkele reden erg goed te zijn, echter een fatsoenlijke aardleiding kan geen kwaad.
Zowel een coax als luxe audiokabel hebben dikke aardleidingen.
Dus nogmaals als je op dit moment al bekabeling hebt dan lekker zo laten.


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

dat is snel, maar waarom dan van alle kanten de positieve geluiden over coax?
ben nu in het bezit van de (orginele?) bekabeling met dim stekkers en ben daar niet echt tevreden over........

heb trouwens via via ook gehoord dat muis bekabeling (jawel, dat ding in je hand!!) ook erg goed moet zijn, iemand ervaring mee??


   
BeantwoordenCiteren
(@martin)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 95
 

wat is er mis met je huidige bekabeling? Dat is wel even belangrijk te weten.

Kijk, bekabeling is in de audio wereld altijd een controversieel onderwerp,
bij mensen met hele dure speakers heb ik ook wel eens coax aangetroffen, het wordt m.a.w. door audiofielen zeker wel serieus genomen. Coax is echter gemaakt voor hoog-frequente signalen en zeker niet voor luidsprekers. Dat het toch goed klinkt zou kunnen maar dat is vers 2.

MFB speakers fungeren niet als gewone luidsprekers en hebben derhalve ook geen voordeel van speciale luidsprekerkabel zoals coax.

Als je een duidelijk probleem hebt met je huidige bekabeling, het enige wat ik kan bedenken is dat je last zou kunnen hebben van brom, dan kun je eventueel andere kabel aanleggen. Als je voor coax kiest dan moet je even de juiste pluggen kopen en een soldeerbout ter hand nemen.
Hoe dat allemaal verder moet lijkt me duidelijk, op het Internet zijn wel de tekeningetjes te vinden van DIN pluggen.

Ik zou als ik jou was je tijd ergens anders aan besteden...


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Hoi Hubert,

Hier even wat commentaar uit een andere hoek. Ik heb zelf mijn MFB's aangesloten gehad met de originele "dunne" line-kabel. Op zich absoluut geen verkeerd geluid, maar ik vond toch dat bijvoorbeeld de bas er enigszins onderdrukt uitkwam. Ook vond ik erg weinig dynamiek in het geluid, het klonk allemaal "hetzelfde", geen goed onderscheid tussen de verschillende instrumenten in een muziekstuk. Beetje te vergelijken met een ZWARE (gewone) box en een ZWARE versterker, die verbonden zijn door een te DUN draadje. En nee, ik wil het nu niet gaan hebben over de interne bedrading van de MFB's... Hier gaat het puur om het transporteren van het signaal op line niveau!

Toen heb ik als experiment twee stukken coax genomen en hier aan de ene kant een DIN plug aan gesoldeerd en aan de andere kant een tulp plug, en op die wijze van de versterker naar de MFB. Het resultaat was voor mij verbluffend. Het geluid was voller, dynamischer en leek veel gemakkelijker te worden weergegeven. Mijn eigen ervaring heeft me dus geleerd dat het gebruik van coax wel degelijk aanzienlijke winst boekt.

Maar natuurlijk is de enige "waarheid" jouw eigen ervaring. Wat let je om twee stukken coax te nemen á 0,70 E per meter en een paar pluggen, hiervan twee mooie kabeltjes te solderen en je MFB's hier eens mee aan te sluiten? Natuurlijk leg je die snoeren even dwars door je kamer heen, als het dan niet bevalt is het zo opgeruimd. En als het wel bevalt.... Dat horen we natuurlijk graag!

Groeten,

PS. Martijn, ik vind het erg raar dat je het gebruik van andere kabels volledig afraadt. Ik ben bang dat je de coax te veel ziet in het perspectief van de "Gewone"luidsprekerkabel. Zo bedoel ik het echter niet, Ik vergelijk een standaard linekabel (met tulp of Din of Jack eraan) met een coax, alleen is die laatste veel dikker! Het gaat mij er niet om om vermogen te transporteren, dat heeft bij MFB weinig tot geen nut. Werk zelf bovendien met een voorversterker, geen geïntegreerde- of eindversterker. Misschien druk ik mij in termen in dit bericht ietwat verkeerd uit, maar ik probeer mijn best te doen om zo duidelijk mogelijk uit te leggen wáár volgens mij de voordelen liggen.

Wederom groeten!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@martin)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 95
 

als je ontevreden bent met je huidige bekabeling dan zou ik er wel even naar kijken uiteraard.

maar als je tevreden bent over je huidige geluid en het gevoel hebt dat je iets misloopt omdat anderen hoog opgeven over coax, dan wil ik daar gewoon even een kritische kanttekening bij plaatsen. In de eerste plaats omdat het zou kunnen dat er in het geheel geen verbetering optreedt, in de 2e plaats omdat het vrij lastig is om betrouwbare kabels zelf te maken.
Betrouwbaar in de zin van goed geconstrueerd, zodat je niet telkens de kabel moet repareren.

In het algemeen zou ik zeggen dat als je MFB kabels langer zijn dan ca. 3-4 meter dan zou ik speciale kabel gaan aanleggen.

Als je goeie kabel wil aanleggen voor je MFBs dan zou ik zeggen ga naar een speciaalzaak en haal een uitmuntende kwaliteit lijnkabel of microfoonkabel.

Normale coax kabel voor TV toepassingen heeft bovendien een enkeldraads harde kern, een kabel bestaande uit een groot aantal dunnen draden is veel geschikter voor audiofrequenties. Dit omdat een stroom zich altijd langs de buitenrand van een kabel verplaatst. Hoog frequente TV signalen gedragen zich geheel anders, daarvoor fungeert de coax kabel als een soort verliesvrije oneindige tunnel, waarvoor heel andere wetten gelden. Om de tunnel niet om zeep te helpen moet je een coax altijd afsluiten met een afsluitweerstand. Etcetera.

Om zomaar een kabel die heel specifieke eigenschappen heeft voor hoogfrequente signalen als zeer geschikt te verklaren voor laagfrequente audiosignalen vind ik tamelijke nonsens.

Ik denk dat ingeval van coax, zoals al meer gezegd door mij, de gevlochten aardleiding meer zoden aan de dijk zet dan de kern, die is niet perse geschikt voor laagfrequente signalen.

Mijn 4 kanaals MFB installatie is bekabeld met microfoonkabel voor de achterspeakers, dat zijn kabels van ca. 10 meter, de front speakers hebben gewoon standaard bekabeling van enkele meters.


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Ik wil even inhaken op je verhaal met betrekking tot het zogenaamde "skin effect", dat het signaal bij hoge frequenties over de buitenkant van de ader loopt. Dit is inderdaad zo, maar als je nu eens logisch nadenkt, en vaststelt dat het TV signaal vele malen hoger is dan die 20 kHz van ons audio signaal.... Wie zal er dan meer last hebben van het skin-effect: de TV of je MFB's? Ter vergelijking, het TV signaal heeft een bandbreedte van ongeveer 5 MHz.....

Verder, tsja het is gewoon een verschil van opvatting denk ik, zoals ik ook al aan Hubert uit heb gelegd. De ultieme waarheid is natuurlijk je eigen ervaring!

Groeten,

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Thomas,

De frequenties die over de coaxkabel van de TV gaan liggen tussen 47 MHz en 800 MHz. De bandbreedte van 5 MHz die je noemt is de video bandbreedte maar dat doet hier niet terzake. Geluid op 5,5MHz (5,74 MHz voor tweede kanaal).
Overigens vind ook ik het vreemd dat je een groot verschil hoorde tussen de line kabel en coax. Ik zou eerder denken dat de door jou gebruikte kabels niet goed waren.

Groeten,

Rob T.


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

tjee, wat heb ik nu gevraagd............heb her en der op internet gekeken en daar zijn de meningen net als hier ook ERG verdeeld.....
om er toch zeker van te zijn ga ik het gewoon eens zelf proberen....om de kosten hoef ik het niet te laten toch!!

ik denk dat ik het maar gelijk doe met mijn idee om een soort van 'spike stand' te maken.........en dan wat pics maken voor happy puppy....
trouwens, zijn wij nog geinteresserd in pics van een set 545's??


   
BeantwoordenCiteren
(@c-walters)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 410
 

Hebben we het hier over dingen die je met een meet apparaat kunt meten
of over meningen?


   
BeantwoordenCiteren
 CC
(@_cc_)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 73
 

Meningen. ik draai al jaren zeer tevreden op RG58 van nog geen piek de meter. Mijn ervaring is dat DIN sneller last heeft van kraken omdat Philips op de kleintjes lette toen ze de plastic tokio hashimoto din print connectors inkochten. Dan maakt het dus echt niet uit of je titanium stekkers en multigroove xshielded kabel van veel de meter gebruikt, de zwakste schakel....

Als je naar BNC wilt dan als ingang gewoon na de kanaalkeuze inprikken ( bij de 544 en 567 aan de linkerkant van R600).


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

heb ff op internet zitten zoeken op RG58, kom alleen maar netwerk stekkers tegen.......hoe kan dit?

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Hubald,

Over die 545 pics, die zijn altijd welkom! Stort ze maar in webmaster@mfbfreaks.nl dan zie ik ze met smart tegemoed!
Over die RG58, dat moet je echt aan Chris zelf vragen, die zou ik niet voor je kunnen beantwoorden...

Groet!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@martin)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 95
 

Thomas

hoogfrequente signalen gedragen zich heel anders als laagfrequente signalen en daarom kun je niet zomaar stellen dat het skin effect ook op hoogfrequente signalen van toepassing is.

In de electrotechniek is hoogfrequente techniek een heel apart vakgebied.

Martin


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Inderdaad, wellicht heb ik me vergist in het skineffect idee. Ik denk ook niet dat dit een discussie is met een "oplossing". De enige oplossing is zelf proberen als je daar behoefte aan hebt.
Rob, Ik hoor inderdaad verschil, maar de door mij gebruikte line kabel was van het "goedkope" type, niet veel speciaals dus...

Groeten!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 1 / 2
Deel: