Meldingen
Alles wissen

deck afstellen op type cassette

10 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
490 Bekeken
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hallo,

Misschien een beetje off-topic maarre...
in een advertentie op marktplaats bood iemand een cassettedeck aan. Voor 10 euro extra zou hij hem afstellen op cassettetype naar keuze. Is dit afstellen zo eenvoudig ? Wat doet men dan precies (ik bedoel niet het handmatig afstellen van de bias op het frontpaneel) ? Zou iemand dat eventueel voor een dergelijke prijs willen doen voor mij, die mens van de advertentie woonde nogal ver weg.

beste wensen en vriendelijke groeten

bert


   
Citeren
(@martin)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 95
 

naast de Bias heb je nog de interne equalizing per bandsoort, ik betwijfel of betreffende persoon daar aan gaat zitten sleutelen.

Dus dan blijft over de Bias instelling, dat is dus een kwestie van de knop op het frontpaneel.

Dus de 10 Euro kun je beter ergens anders aan uitgeven dunkt mij.


   
BeantwoordenCiteren
(@c-walters)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 410
 

Hallo Bert,

Je kunt intern de bias fijnregelen.

Op de voorkant heb grove stappen waarmee je meestal kunt kiezen uit Ferro, Chroom, Ferro-Chrome of Metal tape. Stel ferro heeft 100% biasstroom dan stelt die knop 100%, 150%, 125%, 200% biasstroom in.
Verder schakelt deze knop ook wat filtertjes en nivo instelingen.
Dit is dus te grof om over "inregelen " te spreken.
Je moet dus aan de binnenkant zijn.

Het doel van de afstelling is een rechte frequentie karakteristiek.
Sommige mensen denken dat meer hoog betere kwaliteit betekent en draaien de bias zover terug dat de opname nog "sprankelender" klinkt als het origineel.

Als je het helemaal goed wil doen zet je een blokgolf van 500 Hz op de ingang en neem hem op bij een nivo van -20 dB.
Regel de bias af op zo min mogelijk vervorming (blokgolf vlak) en pas de opname filters aan voor een zo vlak mogelijke karakteristiek (hoeken zo scherp mogelijk zonder slingertjes).

Maar "rose ruis" opnemen, de ruis tussen de zenders op de FM band,
geeft ook een goede indikatie.

Cuno


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hoe zinvol is dan een bias-afstel-knop op het front van een deck?
Op zolder staat een Aiwa AD-F400 (HX-Pro, Dolby B/C etc). Die moet ik binnenkort weer eens aansluiten (was even buiten gebruik door aanschaf van een Akai GXC-510D die getest moet worden). Op dit deck zit een knop om de bias af te stellen op een bepaalde cassette (er zit een tabel met vele cassettetypen op het deck). Overigens heb ik het idee dat dit deck óók nog een automatische banddetectie heeft (chroom/ferro/metal).

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Zonder afbreuk te doen aan de uitleg van dhr. Walters maar ik denk dat het wel degelijk uitmaakt. Ik heb gemerkt dat je wel het geluid meer naar het origineel kan laten klinken met de biasinstelling die op de voorkant zit. Waarschijnlijk omdat de interne afregeling na al die jaren niet meer zo precies is. Je doet dit dan waarschijnlijk, zoals dhr. Walter aangaf, met weinig "verfijning" maar het helpt wel. De verandering die in aan de bias moest aanbrengen was dan ook altijd maar miniem.
Kortom: als je niet de technische kennis hebt om de bias echt intern in te regelen, kan je met de grove afregeling nog fijne resultaten halen.

groeten

bert


   
BeantwoordenCiteren
(@c-walters)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 410
 

Hallo Bert,

Met de bandsoort knop op de voorkant verander je niet aleen de bias stroom maar ook de equalizer (de frequentie correctie)
Tuurlijk klinkt de normal of ferro stand veel mooier.
Hoog wordt hier veel harder opgenomen.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Ik had het niet over de bandsoort knop, maar over een traploze bias-afstelling aan de voorkant van het deck (draaiknopje).
Om eerlijk te zijn hoor ik weinig verschil als ik (zowel bij opname als bij weergave) aan deze knop draai. Volgens mij regelt dit deck de bandsoort (grove instelling voor chrome, metal of normal) vanzelf in. Dat knopje is echt minieme fijnregeling
Ik ben overigens van mening dat een deck dat op het gehoor geen vrijwel identieke opnames met gebruik van een goede cassette kan maken (en dan bedoel ik dat de recorder zowel met afdraaien als met opnemen op dezelfde grove bias-instelling is ingesteld), niet deugt ;-). Een cassette is al maar nét 'hi-fi'... Eigenlijk vooral goed voor in de auto. Die dure Nakamichi-decks voegen ook niet zoveel toe. Om daar uit te kunnen halen wat erin zit moet je cassettes van meer dan 10 gulden per stuk kopen (de duurste serie van "That's!" ofzo...). Dan toch liever een CDtje of een MiniDisc, ben je een stuk goedkoper uit! Met een Pioneer CT-S250 deck (nu nieuw 229 euro bij de Mediamarkt, ik kocht hem voor 40 gulden op de rommelmarkt) en een goede Maxell cassette bereik ik heel aanvaardbare resultaten... Al zeg ik het zelf.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hallo,

Toch even iets rechtzetten: ik had het in mijn vorige post wel degelijk over de draaiknop voor de biasinstelling. Zeker niet over de bandsoortkeuze !
Ik heb een stuk repetitieve muziek opgenomen waarbij ik om de 10s de bias wat bijdraaide. Tot ik 20 standen had gehad. Uiteindelijk speelde ik het origineel (bijna)synchroon af met de opname over mijn mengpaneel en kon ik vergelijken welke biasinstelling het origineel nog het dichtste benaderde. Het meest ideale bleek tussen in mijn geval tussen het eerste en tweede streepje te liggen. Een minimale correctie dus maar het helpt wel degelijk. Je moet gewoon hetzelfde eens proberen en het resultaat over een goede hoofdtelefoon nabeluisteren voor het beste resultaat. Maar interne afregeling is nog veel beter heb ik dus begrepen, alleen wist ik niet hoe dit in zijn werk ging.

groeten

bert


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Cassettes hebben hun gebreken maar dan heb je het over een massaproduct. Ik vind dat een analoge opname toch iets kan toevoegen. Ik heb niets tegen digitaal maar (alleen) qua opname-apparatuur mist het toch iets. Een vriend van me heeft een 8 sporen bandrecorder ter grootte van een kleerkast (koopjeskrant!). Als je zo'n opname vergelijkt met een opname van een harddiskrecorder kan je nog lang discussiëren over wat het beste is. Ik vind het in ieder geval leuker met cassettes te werken dan met mijn MD want om een goede opname te maken moet je dan vanalles regelen en dan wordt het resultaat beluisteren alleen maar leuker. Zo ben je echt bezig met je apparatuur. Een CD stop je erin en dat is het. Een plaat moet je afvegen, naald erop zetten, op tijd omdraaien en je ziet hem spelen! Veel leuker allemaal maar ik ben zwaar aan het afwijken en ga het hier dan ook wijselijk bij laten.

groet

bert


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Over het analoge: Ik ben ook een spoelen- en platen grootverbruiker.
M.b.t. de verwarring bandkeuzeschakelaar/biasinstelling: Ik had het over de reactie van C. Walters, niet over de jouwe (Bert). Had ik er even bij moeten zetten, foutje van mij! Ik haal de Aiwa binnenkort weer eens van zolder en ga proberen... Tot nu toe heb ik nog geen stand gevonden waarop 'ie beter presteerde dan de pioneer... Maar wie weet!
Overigens moet ik er wel bij zeggen: Cassette is voor mij geen hi-fi. Het is voor in de auto en voor de algemene muziekverspreiding, but that's it... Dus als 't eens een keer wat minder sprankelend hoog heeft... Ach...

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
Deel: