Meldingen
Alles wissen

MFB 532

24 Berichten
5 Gebruikers
0 Reactions
1,245 Bekeken
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
 

Ik denk eerder dat er serieus iets scheelde aan uw originele bekabeling. Verandering is dan steeds verbetering. Daarvoor moet het heus geen zilver te zijn wat daar blinkt!

Ik citeer even uw landgenoot Jan, auteur van de no-nonsense-webpage:
"laat je geen oren aannaaien":

"Het is verbazingwekkend hoe hardnekkig sommige gebruikers of verkopers van zulk spul hun keuze verdedigen, ook nadat ze geconfronteerd waren met berekeningen en logische argumenten die aangeven dat een simpel kabeltje geen enkele merkbare signaalbeschadiging oplevert, en er met bijzondere kabels dus niets te verbeteren valt."

Voor meer nuchtere info over de technische zin en onzin die in de High-end HiFi wereld verkocht wordt:

http://web.inter.nl.net/hcc/hififaq/

Nog een vraagje Kees, U lijkt me zeer tevreden te zijn over uw 532's. En ik vind het schitterend dat Philips' mfb-origineel nog zo'n aanhang kent. Maar waarom startte U dan überhaupt deze topic met de vraag voor... modificaties?

Is het dan toch de typische high-end-ziekte: "veranderen om te veranderen?"
Zoals Dhr. Walters en Baur hiervoor reeds opmerkten: "geniet er gewoon van".

Groeten!


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
 

Jammer dat die Bart zich "een oor laat aannaaien" door die humoristische (maar niét méér dan dat!) site over zin en onzin!
Die Jan kan leuk schrijven maar geloof niét alles wat hij schrijft. Verdiep je zélf eens in de materie i.p.v. klakkeloos de onzin van iemand anders te accepteren!

Véél plezier met je hobby Kees! Overigens zal ik je een schema van een mid/high filter toezenden.


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
 

Jaaaah natuurlijk, en nu maar hopen dat Sinterklaas op 6 december die 'zilver-bekabeling-boxjes' zal brengen, hé!

Wie o wie accepteert hier klakkeloos de onzin van iemand anders?
U probeert mij te verwijten van iets dat Uzelf treft: naïviteit.

Als ik alles domweg moet geloven wat hier en elders geschreven staat,
dan stond er nu al zilverbekabeling in m'n luidsprekers. 🙂

De 'zin-en-onzin'-site wordt technisch ondersteund door meerdere onderzoeken/cijfers en wordt enkel ten voorbeeld vermeld. U kan misschien inderdaad beter eens met iemand babbelen die de materie onder de knie heeft. Een elektro-ingenieur bijvoorbeeld. Ik heb er eentje in de familie. U ook? (Ja, straks bent U er zelf een zeker!) Enkele weken geleden was er ook zo'n elektronika-specialist te gast op Duitsland 3 (wetenschappelijk magazine - zaterdagvoormiddag). Die gaf onmiskenbaar te verstaan dat menig highend-bekabeling (ondermeer zilver) pure larie is. De verschillen zijn miniem en NIET hoorbaar voor het menselijk oor. De ene kabel is de andere niet; maar het hoeft heus geen kostelijk edelmetaal te zijn. Voorbeeld: een kabel met vele, dunne koperdraadjes zal beter zijn dan een even dikke zilverkabel met minder doch dikkere draadjes. Simpel genoeg uitgelegd? 🙂

En ik vind het welletjes bij dezer; ik blijf hier niet eeuwig een welles-nietes-spelletje doen. Als iemand werkelijk kan aangeven dat zilverbekabeling betere dynamiek en/of frequentiebereik geeft dan een gewone soortgelijke kabel, dan moet ie dat ook meer wetenschappelijk kunnen ondersteunen. Aan de hand van cijfers graag, niet op het gehoor PUNT


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
 

Best jammer dit antwoord! Hierbij dan een technische uitleg over netkabels en netstroom:
Normale netkabels hebben géén afscherming tegen instraling van RFI e.d.
Overal, behalve misschien in een laboratorium, heb je last van die troep die de voeding negatief beïnvloed. Dit kan zijn met hoorbare tikken van inschakelende apparaten - brom van zendmasten (hoe miniem ook aanwezig) etc. Het is domweg meetbaar/zichtbaar op een scoop en hooebaar dat dit soort vervuiling het signaal aantast.

Dát is de enige correcte reden dat mensen met afgeschermde netkabels werken, deze houden een groot deel van die troep buiten en de kwaliteit van de kabel (kwaliteit van de afscherming) bepaald hoeveel er buiten gehouden wordt.

Héél kort over zilverkabels en/of ándere speciale kabels:
Een fors aantal van die speciale kabels klinken en presteren beter/anders omdat het kabels zijn met een technisch verschil in vergelijking met "normale" kabels! Dit kan zijn een andere/lagere Ohmse waarde en/of capaciteit waardoor er minder verlies optreed. Ditzelfde is van toepassing op de mooie pluggen van bijvoorbeeld WBT die door goede materialen storingvrijer functioneren. Als óók dit soort kabels dan nog eens beter afgeschermd zijn dan is het verschil meetbaar en hoorbaar.

Gelukkig weten ze dit in studios allang en werken ze daar óók allang met speciale kabels!

Wát is hier nou zo moeilijk aan? En nogmaals, vóór alle duidelijkheid, zilver is maar één optie....er is een heleboel mooi materiaal en wáárom je voor de één kiest en niét voor de ander is inderdaad persoonlijk óf hangt af van de combinatie van apparatuur.


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
 

Heren,

Ook ik geloof niet in de verhalen van beter kabels voor audioinstallaties.
We hebben hier met laagfrequente signalen (20 Hz - 100kHz) te maken.
Daar waar de impedanties hoog zijn (100 ohm tot ca. 100kohm), gebruik je afgeschermde snoeren, om brom te voorkomen. De ohmse weerstand van de kabel speelt hier geen rol van betekenis. Ook de capaciteit doet eigenlijk niet mee bij deze impedanties. Coax geeft minder verliezen bij hoge frequenties, dat is waar, maar zo hoog gaan de audiosignalen niet.
Voor luidsprekerkabel is ohmse weerstand wel belangrijk. Dikke kabel gebruiken. De impedanties zijn laag (meestal 4 of 8 ohm), dus afschermen is niet nodig.
Voor netsnoeren kan ik me voorstellen dat er instraling is. Maar..... hoe zit het dan met al die (tientallen)meters die voor de wandcontactdoos zitten?
Die worden toch ook niet afgeschermd? Dus ik zou denken afschermen lost niets op. Wel kan je eventueel aan de ingang van het apparaat filteren, zodat alle spikes weggefilterd worden.
Of je moet natuurlijk al gefilterd hebben en dan 'schoon' naar de audioapparatuur willen, maar dat lees ik nergens.
Ik ben dan ook van mening dat het horen van verbetering door gebruik van 'betere' kabels gevoed wordt door de geest. Zou het beter zijn, dan moet je het kunnen meten.

Groeten,

Rob T.


   
BeantwoordenCiteren
(@ronvonck)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Berichten: 2
 

Ik heb zelf ervaring hiermee en die wil ik graag met jullie delen.
Ik heb in een studio gewerkt. Tussen de opname ruimte en het mengpaneel lag een multikabel. Een dikke kabel dus met 20 "kanalen" met een lengte van 10 meter.

Het probleem was dat bij microfoonopnames er snel spontane oscillaties optraden (zeker als het hoog op de tafel iets opengedraaid werd). Nadat ik een aparte kabel getrokken heb van de tafel naar de microfoon was alles weg.
Ook heb ik toen alles nagemeten. De kabel was niet gebroken, overspraak kon ik niet vaststellen en er waren geen aarlussen. Niets dus, dat die oscillatie kon verklaren. Toch was deze er en het verdween bij een andere kabel.
Later heb ik de kabel vervangen door een ofc kabel (zuurstofvrij koper). Ook dit verschil was heel duidelijk te horen.

Nu hoor ik vaak dat verschil tussen kabel a en b niet te meten is en dat er daarom geen verschil te horen zou zijn.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dan moet wel alles gemeten worden. Dus ook zaken als fasereinheid, reflecties op pluggen, overgangsweerstanden en andere minder voor de hand liggende zaken.
Zelf heb ik helaas te weinig kennis en apparatuur om eea aan te kunnen tonen en ook vind ik dat de resultaten vaar zwaar overtrokken worden. Maar ik ben er van overtuigd dat gebruik van goede (beter als standaard meegeleverde) kabels zeker zinnig zijn.
Probeer het anders zelf eens, het houdt je van de straat aan je kunt weer lekker naar je mfb's luisteren.


   
BeantwoordenCiteren
 jan
(@jan)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 220
 

Beste Henry,

Je schreef:
"Die Jan kan leuk schrijven maar geloof niét alles wat hij schrijft. Verdiep je zélf eens in de materie i.p.v. klakkeloos de onzin van iemand anders teaccepteren!"

Nou, dat is nu juist wat ik propageer: Verdiep je in de echte techniek waar je mee bezig bent in plaats van het klakkeloos nakakelen van pseudo techneuten. En dan zul je ontdekken dat al dat gedoe met zilveren kabeltjes je reinste fantasie techniek is. Op mijn website vind je uitvoerig uitgelegd dat er met eenvoudige signaal kabeltjes geen enkel probleem is, en er dus ook niets te "verbeteren" valt. Kijk in de rubriek "Analoge signaalkabels" (via de sitemap).

Ik verzoek je dringend om aan te geven waar er op mijn website "onzin" staat. Als je me goed gelezen hebt weet je dat ik daar op diverse plaatsen uitdrukkelijk om vraag.
Ik ben ook maar een gewoon mens en kan me vergissen.

En ik ben beslist geinteresserd in een goede verklaring van het voordeel van zilver in kabels, en wat de problemen zijn met kabels waarin geen zilver zit. Ik probeer n.l. al die argumenten bijeen te brengen.
Kunnen we die discussie hopelijk voor goed uit de wereld helpen.

Jan
http://web.inter.nl.net/hcc/hififaq/

Nog een opmerking voor de moderator van deze discussiegroep: Het onderwerp "zilverkabeltjes" heeft niets te maken met MFB's en kan dus volgens de regels van deze site verwijderd worden. Ik heb zelf ook niets met MFB's, maar iemand attendeerde me erop dat er hier wat rare dingen over mijn website gezegd werden, en ik wou daar toch een reactie over kwijt.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Hoi Jan,

Mod speaking here 😉 Er lopen nogal wat Jannen rond hier, dus ik haal jullie soms een beetje door elkaar. Echter, het ging hier oorspronkelijk over de modificatie van de MFB 22rh532. Dat men dan op High End "gefriemel" uitkomt, tja dat is afdwalen. Ik wil de heren Freaks wel verzoeken een beetje bij het onderwerp te blijven, wellicht is een High End discussie beter te voeren in http://forum.hifi.nl ?

Groeten!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
 jan
(@jan)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 220
 

Bedankt, Mod,
En andere forum leden, gegroet!

Ik begrijp dat de zoveelste Jan verwarring kan stichten; Ik zal verder niet in dit forum posten omdat ik persoonlijk niets met MFB's heb.
Ik zou wel een paar links naar informatie over MFB's willen opnemen op mijn website; op dit moment heb ik nog slechts een summiere opmerking over "actieve luidsprekers" in mijn begrippenlijst staan. Ik wil dat graag wat uitbreiden. Stuur s.v.p. wat info / links naar het mail adres daar.

Ik probeer op mijn website technische informatie te geven waarmee je het onderscheid kunt maken tussen zin en onzin in de hifi wereld.

http://web.inter.nl.net/hcc/hififaq/

En over die zilverkabeltjes: Misschien gooi ik wel weer eens een knuppel in het hoenderhok van hifi.nl. Dat zal wel weer flink wat gekakel opleveren.

Jan (uit de Betuwe)

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 2 / 2
Deel: