Ik heb onlangs een paar MFB 587 gekocht en nu ben ik op zoek naar de aansluit snoeren. Ik begrijp dat je normale cinch kabels kunt gebruiken, is dit waar?. Een andere vraag is : hoe kan ik het best de aansluiting op mijn eindversterker maken? Ik weet dat er bij de originele MFB's verloopjes waren met een female tulp (L/R) naar een luidpreker aansluiting met 2 klemmetjes (maantjes).
Heeft iemand tips voor mij ?
Alvast bedankt.
Hendrik Gelijk
Beste Hendrik,
De MFB's zijn inderdaad met gewone Cinch snoeren vrijwel overal op aan te sluiten. Met de ingangsregelaar van de boxen regel je de ingangsimpedantie, zo kun je ze veilig op een eindversterker gebruiken. Het ligt er even aan of die eindversterker stekker-uitgangen heeft, of klem/schroefterminals, maar in principe kun je de massa (ommanteling) van je cinch kabel aansluiten op de - van de luidsprekeruitgang, en de kern/heet signaal op deplus. BEGIN BIJ LAAG VOLUME TE SPELEN UITERAARD......
Succes!
[%sig%]
Als je een eindversterker hebt die nogal wat vermogen kan leveren is het aan te raden een weerstanddeler op de uitgang te zetten en van daaruit naar de boxen. Je kunt zelf gewoon simpel luidsprekersnoer gebruiken tot aan de speaker, dan zet je in serie een 100ohm en 22 ohm weerstand, en over die 22 tak je naar de MFB speaker. (de 22 leg je dan aan de min van de versterker)
Op die manier kun je zelfs met een moderne versterker je box niet zo snel opblazen. Begin inderdaad met de gevoeligheidregelaar op 20Volt.
Moderne versterkers kunnen hoger dan 20Volt, vandaar deze weerstandstruc. En je hoeft geen cinch kabels te kopen, alleen een plug waar je 2 draadjes aan maakt. Neem wel weerstanden die een paar Watt aankunnen. De verhouding kun je eventueel aanpassen naar behoefte, maar omdat de 587 een regelaar heeft kan het ook daarmee.
Een eindversterker uitgang is zeer laagohmig en als je dan naar 122 ohm gaat is de kans op storing zeer klein. Leg de draad alleen niet over een grote lengte langs een elektriciteitsdraad.
Eleganter is om een echte geregelde lijnuitgang te maken op je versterker, maar dan moet je wel verstand van zaken hebben.
Dus als ik dit goed begrijp is het de bedoeling om gewone luidspreker kabel te gebruiken.
Een kabel voor links met daaraan een tulp stekker en een kabel voor rechts met daaraan een tulp stekker. Deze tulpen kunnen in de luidspreker en de ander zijde kan aan de luidspreker uitgangen van de eind versterker.
Dat kan, maar als je geen weerstanddeler gebruikt dan zou ik wel afgeschermd snoer nemen, omdat de ingansimpendantie van de mfb box die jij hebt wrs toch vrij hoog is.
Dus als je rechtstreeks van de uitgang versterker naar de 587 wil, koop dan een 5meter stereo cinch kabel en splits die in twee-en.
Vervolgens leg je eentje van de linker box naar je versterker, en eentje van de rechter. Je hebt dan nog 2 contra-cinch nodig waar je draadjes aan maakt die je aan de uitgang voor de speakers vastmaakt.
Maar: als de eindversterker meer dan 20V kan leveren (en bij een beetje power is dat zo) dan krijg je een ongelukkig klein regelbereik op je volumeregelaar. De mfb boxen gaan dan veel te snel te hard.
Daarom was mijn idee een deler toe te passen, en als je die laagohmig kiest kun je het ook met luidsprekerdraad doen, maar dan moet de deler wel bij de mfb box zitten.
En het is niet mogelijk om ipv naar beide luidsprekers te gaan, naar een van de luidsprekers te gaan met 2 kabels en deze luidspreker vervolgens "door te lussen"naar de andere?
Ik heb net 2 luidspreker kabels voorzien van een tulp stekker en wilde deze gaan gebruiken. Maar ik check liever e.e.a. met ervaren gebruikers.
Dat kan ook. Zo werd het "officieel"gedaan bij MFB.
Tussen de boxen gebruik je gewoon een cinch kabel, die kun je in bijv. 5m lengte kopen bij een Maas service, en dan is ie niet zo duur.
Naar de speakers toe kun je met een luidsprekerkabel MITS je bij de speaker er een laagohmige deler tusen zet.
Wil je dat niet, gebruik dan ook een afgeschermde kabel (tulp-tulp_ en koop een los contra-tulpje waar je 2 draadjes aanmaakt en achter de speakerklemmen doet.
Een niet afgeschermde kabel mag alleen maar als BEIDE kanten laagohmig zijn, een versterk is dat van nature, een mfb box niet altijd.
De oudere types wel, maar de 587 heeft volgens het schema een ingangsweerstand van minimaal 1K. Je kunt het voor de aardigheid wel proberen als je toch die kabels al hebt maar de kans op brom acht ik wel aanwezig.