Het is me opgevallen dat bij de MFB's de ingangen zijn voorzien van hoog doorlaat filter met kantel frequentie rond de 50 Hz en 12 dB/octaaf aflopend. Het wordt ook wel rumble filter genoemd. Dit betekent dat alle frequenties onder de 50 Hz gedempt worden en ten koste gaan van de volprezen 'rechte'frequentie karakteristiek. Ook het MFB element verandert hier niets aan ! Is dit misschien om de lage frequenties stabiel te houden ? Heeft iemand ervaring met het veranderen van de capaciteit van de condensatoeren in de RC kringen zodat de kantelfrequentie verder naar beneden naar lagere frequenties gaat ?
De platenspeler
Han,
Volgens mij is het 500Hz, ik dacht dat dit te maken had met het werkgebied van het mfb element. Ergens op het forum staan nog wat threads hierover meen ik me te herinneren.
André
nee ik ben in de war.
22RH567:
De laagfrequent versterker is "rolled-off" onder de 40Hz via een high pass filter welke direct achter het laag doorlaat filter van de cross over is geplaatst. Het schijnt onmogelijk te zijn voor de woofer om onder 25 - 35Hz geluid te produceren met een normaal volume zonder dat er non lineaire vervorming optreed.
stukkie schema 587:
Tja, wat er gebeurd met een aanpassing naar beneden, wie weet gaat de box nog wat lager in het geluid. Als de vervorming zou op gaan treden dan zou je kunnen zeggen het MFB element corrigeerd dat toch? Aardig expiriment...
Ja leuk, dat filter kan je er gewoon uithalen waarschijnlijk.
Heeft inderdaad alleen met de platenspeler te maken.
Daar kon je de woofer mee kapot maken als je de naald een beetje te hard op de plaat zette (of ernaast)
Of als je tegen de kast van de platenspeler stootte, dan krijg je ook zo'n verschrikkelijk wild bewegen (laag) van de woofer.
Dus filter eruit, en hij is daarmee weer een beetje aangepast aan deze tijd van CD
Hmmm, en niemand draait er nog vinyl? Ik wel in ieder geval.
Ik ook, bijna dagelijks............
Met vriendelijke groet,
Ton Wijers
Ik draai rubber, dagelijks, 4 wielen hehehe..
Wat muziek betreft... mp3.. niet dat dat optimaal is, maar wel erg handig..
En met een goede soundkaart (analog devices chips) dan klinkt het nog redelijk.
Overigens heb ik wel LP's Maxi's en singles op cd gezet.. Gelukkig heb je cooledit om er de tekortkomingen wat uit te compenseren..
Naar mijn mening kun je best je boxen heel laag laten gaan, maar het aantal dB's wat je krijgt is naar verhouding met de hogere frequenties minder. Dus : kijk uit voor te hoge volumes. Het is ook een kwestie van "fool-proof" maken geweest die filtering ...
Ik meen ergens in een service manual gelezen te hebben dat het hoogdoorlaatfilter van 35 Hz ook is opgenomen om resonanties in het superlaag te voorkomen. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door een rondzing idee in het MFB circuit...
het zou wel handig zijn als je een highpass had waarvan je de kantelfreq. kon regelen. Om het zeer simpel voor te stellen, een regelbare condensator voor de ingang, in de praktijk gaat dat niet lukken om een C te maken van tientallen nF's die te regelen is (nouja, gisteren op 1 april wel misschien).
Dan zou je ze wat kunnen aanpassen aan de kamer. De 586 en 587 (en 545) hadden daar die knoppen voor. Maar dat kan volgens mij simpeler met een soort parametrisch systeem.
Je kunt wel de R regelbaar maken.