Hoi mfb freaks!
Heb zelf al jaren een goed werkend 532 setje, alleen als ik voor langere periode's op hoge volumes draai, schakelt 1 speaker compleet uit...... en werkt dan pas weer na een hele lange (afkoel?) periode.
Omdat de andere vrolijk doortettert, komt het denk ik niet door mijn wijze van 'belasting' maar meer door iets (eenvoudigs) in de electronica dat de beveiliging(?) iets te voorspoedig inwerking doet treden.
Misschien voor 1 van jullie een eitje, maar deze niet zo technische mfb fan ziet het graag eens opgelost. Het vreemde is dat bij normaal gebruik (als pc speakers) op normale volumes deze klacht niet optreed.
Hoi Michel!
Welkom in het MFBfreaks Forum. Ik hoop dat je het hier naar je zin hebt.
Jouw probleem met de uitvallende box heb ik één keer eerder meegemaakt, mijn vader draait ook graag op hoge volumes. Hij heeft zijn 544ers een tijdlang aan een eindtrap gehad, en daar gebeurde het ook wel eens dat bij hoge volumes het geluid van één van de boxen een tijdje uitviel. Verder nooit wat achter gezocht en mee leren leven, maar misschien is er toch een oplossing.
Heb jij zelf je MFB's aan een vóór- of eindversterker hangen? In dit laatste geval kan het helpen om de ingangsregeling van je box iets "hoger" te zetten, dwz de box zelf iets "zachter" zetten. Misschien dat het beveiligings circuit dan minder snel op de klippen loopt...
Succes en groet!
[%sig%]
de 22rh532 heeft wel NTC's in de schakeling zitten. Maar da's voor laag en hoog apart. Volgens mij bedoeld Michel dat de speaker in zijn totaliteit uitslaat. Ik zag op de transformator van de 22rh532 ook een soort zekeringetje zitten, misschien is dat wel een soort NTC....
Wie weet er meer van?
Groeten,
Arend
[%sig%]
Bij mijn weten heeft de 532 geen beveiligingscircuit.
De 544 wel. Die schakelt de box inderdaad op stand-by bij een te groot volume.
Groeten, Rob.
Er zit bij de 532 inderdaad een thermische beveiliging op de middenpoot van de trafo, onder de wikkeling. Daar heb je nu 'last' van. Die zou je kunnen overbruggen maar dat lijkt me niet verstandig. De trafo wordt al flink warm als de box in standby staat!
Je zou een axiaalblower heel zacht (condensator in serie) tegen de achterkant kunnen laten blazen, maar of dat verbetering gaat geven... er is nauwelijk thermisch contact tussen de trafo en de achterplaat.
Een betere optie is op bepaalde plaatsen in de metalen achterplaat koelgaten boren zodat er lucht in kan aan de onderkant. Aan de bovenkant is al een redelijk grote spleet, maar aan de onderkant is ie veel te klein voor een goede circulatie. Ik zou onder de trafo wat extra gaten boren.
Oja, je zou ook een cpu-blower op de trafo kunnen plakken, maar dat ga je vast en zeker heel erg horen.
De NTC's waar Arend het over heeft zijn voor de ruststroom stabilisatie.
Ja, ze worden inderdaad wel warm die trafoos... Heb ik bij mijn 544ers ook wel wat last van. Eens kijken of we daar wat op kunnen vinden. Anders gewoon trafo extern (achterkant??) monteren...?
[%sig%]
Misschien trekt de MFB gewoon teveel ruststroom 🙂 Dat de travo daarom zo warm word.
Ikzelf draai mijn MFB's nog op de "220 volt" instelling, misschien dat als je ze op de 240 volt instelling zet, dat ze het dan beter volhouden?
Groeten,
- Arend, die 224 volt op zijn stopcontact heeft -
[%sig%]
Goeiemorgen!
Wat een reacties (en wat een technische praat allemaal). Ik had zelf al gedacht dat het iets met een thermische beveiliging te maken moest hebben. Ik heb mn speakers niet aan een hoog-vermogen uitgang hangen, maar aan mn laptop (ja, deze dj gebruikt zijn 532 set bij vrienden op huiskamerparties als gangmakers).
Het inbouwen van een cpu-cooler is ook wel eens in mn gedachten opgekomen, maar moet ik dan een externe voeding gebruiken, of kan ik m ergens 'vast knopen' op de printplaat.
Overigens misschien leuk om hier es te melden...In 1988 heb ik een jaar in Voorburg op het Philips TSCA (technische service centrum consumenten apparatuur) gewerkt. Voor velen van jullie wrs een droom..... planken vol met MFB speakers... (voor reparatie maar dan toch). Had zelf toen al dat 532 setje (dat had mn buurman doodleuk voor grofvuil ooit eens op straat gezet) en daardoor veelvuldig met technici over het MFB gebeuren gesproken. Hij wist ook te vertellen dat in de jaren 70 regelmatig bedrijfsfeestjes in het pand met stapels doorgeluste MFB's (van klanten) voor de muziek zorgden.
Zelf heb ik daar bewust een set RH545 iets langer 'vast' gehouden na reparatie..... wat een ongelooflijke power zit daarin. Ik kan de 'die moet ik hebben' drang van vele MFB freaks dan ook best begrijpen....IK WIL ZE OOK!
Om toch met MFB de eeuwwisseling op moderne wijze door te komen, heb ik in 96 een sony MHC7900 set aangeschaft. Bij deze set zitten twee actieve luidsprekers met daarin...MFB woofers en apart versterkte electrostatische hoogweergevers. Misschien wel grappig om eens onder de rarities op deze site een plaatje van deze speakers te plaatsen.... ik hoor het wel van de webmaster.
Thx anyway voor de support!
Hoi Michel,
This is the webmaster speaking 🙂 Wat leuk, inderdaad een droomidee om daar op dat TSCA te zitten... ik wist het wel hoor!!!!! Hoe was je daar überhaupt terecht gekomen?
Die Sony speakers, die mogen best op de site. Als je er foto's van zou willen maken en zoveel mogelijk info erbij zet dan plaats ik ze onder Rarities.
Als je wilt kun je ook met je hele boeltje in de afdeling Jullie MFB's, zou wel leuk zijn met de 532s aan je laptop.
Hadden we maar in de 70's geleefd hè.... Hele stápels MFB's! Lijkt me grandioos om eens een MFB-dag te organiseren ofzo.... iedereen zijn eigen MFB's meenemen en dan samen op de foto :-))) Eens even verder uitdenken dat idee!
Groeten,
[%sig%]
Hoi luitjes,
Dit probleem kan onmogelijk liggen aan de thermische beveiliging in de trafo. Deze beveiliging is namelijk niet zelf herstellend en uit de probleemomschrijving begrijp ik dat de MFB na verloop van tijd weer normaal functioneert.
Overigens bestaat deze thermische trafo beveiliging uitsluitend uit twee aan elkaar gesoldeerde draadjes die uit elkaar springen als de tin smelt.
Ik weet niet of de 532 speakers dezelfde beveiligingen heeft als 544/567, zo ja, dan kan het zijn dat deze circuit iets te snel ingrijpen. Voor meer uitleg over deze circuits zie de service manual van de 544, te downloaden van deze site.
Groet,
[%sig%]
Er staan hier toch 532's open dus ik heb het betreffende onderdeel (VL411) even uit de trafo getrokken. Het ziet er inderdaad uit als een thermische beveiliging die niet bedoeld is om weer terug in te schakelen na oververhitting (2 verende contacten die na smelten van een beetje 'tin' uit elkaar springen). I stand corrected!
Maar toch lijkt het beschreven verschijnsel hier wel erg veel op. En er is geen andere beveiliging aanwezig in de 532. Zou het kunnen zijn dat in een bepaalde serie de thermische beveiliging van een zelfherstelled type geweest is? Of er zit een andere exotische fout in het ding.
Met koudspray en oordopjes moet er wel achter te komen zijn 🙂
Nogmaals bedankt voor jullie (m)fb!
Omdat er schijnbaar geen tijdelijke thermische beveiligingen in mn 532 zitten (wat is trouwens dat stukje electronica met 'jute'kousje dat op het koelrib van de vermogenstransistoren zit?), heb ik zelf bedacht dat mn speaker zich misschien wel los-soldeert bij hoge temperaturen. Om dat uit te sluiten soldeer ik het gebakkie maar eens door... misschien is de ouderdom van de soldeercontacten wel de oorzaak.
Het vervelende is dat je het pas weet of dat de oorzaak is als je de speakers lange tijd op hoog vermogen gebruikt.... (leuk dat dat signaallampje dan wel weer gezellig 'meeknippert' op de bas, dat mis je wel bij die saaie lage volume's).
Gelukkig doen mn SONY mfb's het wonderbaarlijk goed. Geen nep-MFB-systeem zoals B&O schijnbaar toepast, maar een goedgeslaagde MFB kloon van wat meneer Philips ooit eens uitgevonden heeft..... binnenkort stuur ik een foto+specs naar de webmaster als ik een digitaal cameraatje kan lenen.
Tot MFB!
Hallo Michel,
Dat is een NTC, die zorgt dat bij een veranderende temperatuur de russtroominstelling gehandhaafd blijft.
Zou je deze losschroeven (thermisch ontkoppelen), dan wordt de eindtrap instabiel.
Wat betreft losse contacten; die komen wel eens voor. Niet zo zeer door grote hitte, maar meer door de mechanische krachten (wel door warm/koud worden) op soldeerverbindingen.
Het meeknipperende LEDje is een brevet van onvermogen richting voeding ontwerpers. Helaas is Philips daar nooit sterk in geweest.
Als je het LEDje ziet knipperen (bij de 532 beter te zien, omdat het nog een gloeilampje was), gaat de versterker in principe vervormen. Dit omdat de spanning behoorlijk in elkaar zakt :-(.
Groeten,
Rob T.