Meldingen
Alles wissen

Vraagjes

8 Berichten
6 Gebruikers
0 Reactions
631 Bekeken
(@bert585)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

Hallo,

Het gaat niet echt over mfb's maar :

Kan ik een actieve subwoofer aansluiten op een gewone losse voorversterker of moet er een "subwooferuitgang" op zitten?

Kan ik een passieve subwoofer gewoon op de speakeruitgangen aansluiten ?

Is er een verschil tussen een "tape" ingang, een cd-ingang (analoog) en een "aux" ingang ?

Op mijn versterker staat : (A en B = 2 + 2 speakeruitg.)

A of B : 4 - 16 ohm
A + B : 8 - 16 ohm

wil dit zeggen dat ik 4 boxen van 4ohm (op A en B) niet tegelijk mag aansluiten ?

een hoop vragen maar ik ben dan ook een leek...

alvast bedankt en vriendelijke groeten

bert


   
Citeren
(@andre)
Lid Moderator
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 1387
 

>Kan ik een actieve subwoofer aansluiten op een gewone losse voorversterker of moet er een "subwooferuitgang" op zitten?

Actieve subwoofer heeft een ingebouwde versterker, je kan deze dus via een voorversterker aansluiten. Let wel op of de ingang op de sub afgesteld staat op voorversterker en niet op versterker. Het crossover filter van de sub zou afdoende moeten zijn en alleen het laag doorlaten. Bij aansluiting op een sub uitgang worden div zaken door de eindversterker waar je hem op aansluit.

>Kan ik een passieve subwoofer gewoon op de speakeruitgangen aansluiten ?

Ja, ik weet alleen niet of je de uitgang dan kortsluit en het zaakie mono wordt. Je hebt ook geen BI-amping meer, dus het vermogen van de versterker moet gedeeld worden voor het midden / hoog en de sub. Een actieve sub heeft een eigen versterker die levert dus zn eigen vermogen.

>Is er een verschil tussen een "tape" ingang, een cd-ingang (analoog) en een "aux" ingang ?

Nee, de ingangsgevoeligheid zou het zelfde moeten zijn. Alleen bij de Tape staat het ingangssignaal soms ook op de Tape-Out, opletten dus bij aansluiten van kabels

Bij 4 speakers van 4 ohm is de impedantie zo laag dat de versterker opgeblazen kan worden. Testen met laag volume kan geen kwaad. Ik heb een keer een versterker opgeblazen, goedkoop ding met hybride ic's, maar toch. De ingangen waren wel beveiligd tegen overbelasting etc.

correct me if im wrong.

dRe

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@bert585)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 34
Topic starter  

ok, heel erg bedankt.

Nog één dingetje; d'er zit een keuzeschakelaar voor 4ohm en 8ohm op de eindversterker. Als ik dan 4 boxen van 4ohm aangesloten heb moet ik dan de versterker op 8ohm zetten, of is het sowieso slecht ?

groeten

bert


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

4 boxen van 4 ohm, die allemaal op dezelfde uitgang zitten (dus 4 parallel) geven een impedantie van 1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 4/4 = 1 Ohm. Dat zal geen één versterker leuk vinden, tenzij 't een buizenbak is. Maar op elke uitgang afzonderlijk een 4 ohm speaker is geen probleem, dan moet je wel die schakelaar op 4 ohm zetten. Als je hem op 8 zet, heb je kans dat de door dré genoemde opblaasverschijnselen optreden.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
 jan
(@jan)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 220
 

Je moet een passieve subwoofer niet aansluiten op een normale speakeruitgang. Wat er gebeurd is dat de weerstand van die woofer hoger wordt naarmate de frequentie ook toeneemt. Het gevolg is dus dat de versterker bij lage tonen wel en bij hoge tonen niet belast wordt. Dit heeft in het gunstigste geval tot gevolg dat de versterker zichzelf uitschakeld bij hoge volumes. Als je pech hebt brand je eindtrap eruit. Ook al zit er wel een filter in de box, dit probleem blijft.

Je kan wel proberen om een subwoofer tegelijk met je normale speakers aan te sluiten maar dan heb je weer kans dat je de subwoofer te goed hoort omdat er toch nog zoveel hoge tonen uitkomen dat je hoort waar hij staat.

Niet doen dus. Je kan beter investeren in een setje MFB speakers. Dan heb je ook geen subwoofer meer nodig.

Jan Scherps


   
BeantwoordenCiteren
(@martijn-2)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 410
 

Die laatste zin is zeker waar, ik was een paar jaar geleden ook altijd aan het hanessen met subwoofers en zelfbouw bass-kisten ,maar om echte
goeie lage bass te krijgen kun je inderdaad beter een set MFB aanschaffen.

groeten:Martijn'79.


   
BeantwoordenCiteren
(@galactix)
Estimable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 190
 

Mee eens. Voor in de auto heb ik nog steeds twee zelfgebouwde bakken met kenwood woofers er in (wat goed klinkt voor een budget systeem van 2 17cm '260 watt' woofers op een goedkopi '2x200 wattt' versterker)

Heeft er iemand mfb's in zijn auto? Het lijkt me wat zwaar om twee 544's in te bouwen, daarnaast moet je ook nog 12v gelijkstroom naar 220v wisselstroom omzetten...

Ik heb ook een Cambridge Soundworks 5.1 systeem met passieve subwoofer (zo'n band-pass ding) wat redelijk klinkt, maar m'n 544's leveren VEEEEEEEL schonere en heldere en bovenal diepere bassen.

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
(@happypuppy)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2518
 

Galactix/Martijn,

Ik wil binnenkort gaan experimenteren met MFB voor in de auto. Heb nu twee tot MFB omgebouwde AD12100/W4 woofers liggen, waarvan ik er één zou kunnen gebruiken. Ik zou liever de AD10100 eens willen proberen, de 567 woofer dus. Volgens mij moet die voor in de auto ook méér dan voldoende zijn. Ik weet twee 10100/w4 of w8 te vinden, moet ze dan alleen even van een elementje voorzien.

Mocht dit projekt vorm krijgen dan hierover meer nieuws!

[%sig%]


   
BeantwoordenCiteren
Deel: