wat heet heet?
Er wordt nog wel eens gesproken over hitte-ontwikkeling in de versterkers. Maar
wat is te heet? Hand warm? Net-aan-te-pakken? Te heet om aan te pakken?
In principe mag de achterkant van een MFB niet meer dan handwarm worden. Met name het trafo gedeelte zal iets warmer zijn, maar voor de rest moet alles een normale temperatuur houden. Ik ga nu uit van mijn eigen MFB's als referentie.
Groeten,
[%sig%]
Ik heb 4 544's die mijn vader en mijn opa destijds samen hebben gebouwd (opa was werkzaam bij philips en had connecties) En ik heb ze na drie uur spelen op flink niveau met flinke energieke muziek eens gemeten.
buiten temperatuur: 26 graden
kamer temperatuur: 29 graden (kleine kamer, 4 mfbs en computer)
achterkant van de mfbs: 43,3 graden
43,3 graden is nog net 'handwarm' te noemen, maar wat belangrijker is, wat is de maximum toegestaane temperatuur van de componenten? Als er ergens iets in zit wat maximaal 40 graden mag worden kan er wel eens wat smelten (nog geen sporen van gevonden trouwens)
Is er een thermische beveiliging ingebouwd? (misschien een erg domme vraag, maar ik weet echt bijna niets van deze luidsprekers af en het zijn geen standaard 544s ook al heb ik veel overeenkomsten kunnen vinden met foto's en schema's op deze site)
By the way, ik wil ze een keer na laten kijken kan ik gewoon een afspraak maken met een service point? Misschien leuk voor een andere freak om een keer ietwat afwijkende 544's onder de schroevendraaier te hebben π
[%sig%]
Er zit een thermische beveiliging in de trafo, voor het geval die te heet wordt. Hoe heet dat dΓΒ‘t heet is, weet ik niet π
[%sig%]
Even algemeen: zodra er een constante temperatuur ontstaat (40,50 of 60 graden) is er dus een balans gevonden tussen warmteontwikkeleing en warmte afgifte. Tot 60 a 70 graden zal er niets direct stukgaan, alleen de totale levensduur kan wat bekort worden.
Zelf probeer ik altijd alles onder de 50 a 60 graden te houden, dat geeft geen problemen. Wat echter wel belangrijk is, is dus of de temperatuur nvvt stabiliseert. Doettie dat niet, gaat er waarschijnlijk in de electronia wat mis. Je kunt wel de ruststroom lager zetten, (50 tot 75 mA is bij 95% van de versterkers tot 100 watt een goede waarde) maar het moet uiteindelijk wel een vrj constante temperatuur worden !
Thomas, die beveiliging in de trafo zit erin omdat het erop berekend is dat de trafo dag en nacht aan staat. De beveiliging bewaakt de trafo-kern-temperatuur, en spreekt aan als het echt fout gaat; het "soldeer" erop moet dan gaan smelten. Ik dacht dat dat onder de 100 graden kerntemperatuur nog niet lossprong, maar het is ook heus niet pas bij 250 graden als 40/60 soldeer zo'nbeetje gaat smelten.
Zoek maar eens in een catalogus van een of andere groothandel waar ze die beveiligingen verkopen, daar worden ook de gangbare temperaturen vermeld.