Is het zonder meer mogelijk om het relais te verwijderen, en op die plek een draadbrug aan te brengen?
Tegelijk wil ik de L/R schakelaar verwijderen, de gevoeligheidsschakelaar hou ik er in maar alles achter C556 wil ik weghalen wegens het verwijderen van de automatische inschakeling. Kan ik dit zonder meer doen of moet ik dan nog andere dingen aanpassen?
Dit alles namelijk omdat ik van plan ben om mijn mfb's op een surround installatie aan te sluiten, waarbij de boxen geschakeld kunnen worden via een Master/Slave contactdoos. Zodra de receiver wordt ingeschakeld volgt de rest van de doos ook. Dat idee π
Zou ik zo niet doen. Als je het relais doorverbindt, dan schakel je met de voeding meteen de versterker mee aan en uit, dat kan wat nare plop geluiden geven.
Op het moment dat de surround-versterker inschakelt, en de boxen staan aan (ik neem aan dat je de 532 bedoeld) wordt de voedingselco opgeladen.
Op het moment dat er dan muziek op de ingang komt schakelt de versterker in. Heb je je surround versterker aan staan maar komt er een poos geen geluid, schakelen de boxen zelf uit. Op zich is dat niet verkeerd.
Vind je ze te snel uitschakelen dan kun je op de ingangsprint de elco van 330uF vervangen (die zijn vaak achteruitgegaan) of eventueel een grotere erin.
De L-R switch hoeft er niet perse uit, dat is geen slechte schakelaar mits je hem een keer inspuit. Je kunt overwegen om vanaf je surroundversterker een coaxje naar elke box te leggen. Sluit je daarvan de line out (cinch) aan of de luisprekeruitgangen op de mfb boxen?
En hoe ziet je configuratie eruit, 5* 532?
Hoi,
Dat relais zit er juist om die in/uitschakelplop, veroorzaakt door het op/ontladen van de powerelco's, te voorkomen. Als je de relais al wilt verwijderen dan adviseer ik je zo'n anti-plop kitje van Velleman. Zijn niet zo gek duur en met een beetje handigheid kun je ze zelf nabouwen...
Een L/R-schakelaar kun je altijd overbruggen, dat kan helemaal geen kwaad. Wel geen sluiting met de massa maken!
Voor de rest zou ik persoonlijk de speaker(s) zo veel mogelijk origineel houden en zΓ©ker R/C-filters, (ontstoor)condensatoren en dat soort spul...
Succes. π
Het gaat me niet zozeer om de tijd voor het in- en uitschakelen, ik wil zoveel mogelijk 'overbodige' zaken er uit halen.
Wat de ingangsplop betreft; wordt deze al niet opgevangen door C564 in de voeding? De servicemanual zegt dat deze is geplaatst ".. om ongewenste inschakelverschijnselen te voorkomen"
Ik heb op dit moment nog alleen de 532's van mijn ouders, vanwege emotionele waarde mag ik ".. er niet aan pielen" van mams.
Ik ga eerst voor 2x 532 in combinatie met wat we nu hebben staan. Daarna even kijken voor de center (532 of 544).
Uiteindelijk dan aan de voorkant 2x 567, en achter 2x 532. Eventueel de squawker vervangen bij de 567 om het geluid bij de 532 te laten passen.
Maargoed, ik zit nu te wachten op een terugmail van een kerel die twee 532 PL14 te koop had. Daarna lekker hobbyen..
@Josbourne wrote:
... Daarna lekker hobbyen...
LOL ja ik weet wat je bedoelt. Ik heb deze maand al DSS nummer 6 uit mekaar liggen of zo... Ik zette hem aan en toen plop, knal, tik tok, kraak kraak, boem! Heb 'm maar meteen uitgezet hehehe. Ik kreeg op een powerelco nog maar 10Β΅F terwijl ik 3300Β΅F zou moeten meten. Ja dan vraag je inderdaad om problemen...
Het zag er lekker uit onder de elco, heerlijk als dat zuur over de print is gelopen... πΏ
Groetjes. π
Je kunt overwegen de ingansschakeling te modificeren zodat de box inschakelt als de voeding boven een bepaalde spanning komt.
Maar waarom zou je dat doen, dat inschakelen op audio werkt goed, mits alles nog in orde is.
Hou er rekening mee dat je in de problemen kunt komen met de fase als je allemaal mfb's gaat gebruiken uit verschillende series.
Ik weet neit hoe eht met de 532/544/567 zit, denk dat dit wel kan maar een 544 met een 587 combineren geeft problemen.
Maar jij wil nu met 3 passieve boxen combineren dan kom je er altijd uit met de fase.
Ach hoeft nu nog niet perfect te zijn. Van die fase was ik op de hoogte, maar iets in het filter wijzigen of wat draadjes omdraaien.. Te zijner tijd zal ik me daar wel mee bezig gaan houden..
@m0vieman wrote:
@Josbourne wrote:
... Daarna lekker hobbyen...
LOL ja ik weet wat je bedoelt. Ik heb deze maand al DSS nummer 6 uit mekaar liggen of zo... Ik zette hem aan en toen plop, knal, tik tok, kraak kraak, boem! Heb 'm maar meteen uitgezet hehehe. Ik kreeg op een powerelco nog maar 10Β΅F terwijl ik 3300Β΅F zou moeten meten. Ja dan vraag je inderdaad om problemen...
Het zag er lekker uit onder de elco, heerlijk als dat zuur over de print is gelopen... πΏ
Groetjes. π
DSS nr 6? oef gelukkig heb ik een 930, die is dus van veeeel later en hoef ik me geen zorgen te maken. toch?
LOL @ Remi. Humor is een gave denk ik zo en jij bent één van de gelukkigen met de juiste genen. π
Er zijn 4 DSS940 op komst (zie je het onweer al hangen?) juist ja... ik blijf bezig!!! Kan ik meteen eens luisteren hoe die klinken... Ben eens benieuwd. π Uiteindelijk zullen de DSS930SE toch wel winnen... π
Groetjes. π
Als ik dat zo hoor krijgen we volgend jaar een grote DSS-show op de mfbfreaks meeting. Tenminste, als jij voor die tijd een ouwe bouwvakbus hebt gekocht om alles mee te nemen π
Op dit forum heeft Herman iets laten zien over hoe je de inschakeling weglaat bij de 587. Schema's naast elkaar gelegd en duidelijk te zien is hoe je het bij de 5xx serie aan moet pakken. Heb wat meer theorie opgezocht, en opeens komen dingen terug die ik een 5 en 6 vwo heb gehad. Heel blij dat ik destijds natuurkunde heb gekozen!
De fasen van de 5xx serie zitten wel goed geloof ik. In essentie dezelfde versterkers volgens mij.
Anyway, zodra mijn loon binnen is kan ik even een leuk assorti elco's en weerstanden aanschaffen. Zodra dat binnen is zal ik een fotoverslag maken van de operatie. De torren op de ingangsprint van mijn 532's zijn pikzwart geoxideerd, geheel naar japans gebruik.. Mogen ook mee dus.
Ik weet niet precies hoe het zit met de signaalweg, op het eerste gezicht pak je gewoon de 'lijn' die van ingang naar speakers loopt, maar ik heb pas gelezen dat ook andere dingen aan de zijkant tot de signaalweg kunnen worden beschouwd en als zodanig ook de geluidskwaliteit beΓ―nvloeden..
en hoe staat het ermee?
Dat assorti elco's is alleen radiaal te bestellen, dus heb nog niks besteld.
Ik heb op het andere forum net gevraagd of iemand een lijst heeft met de waarden van onderdelen in de 532, want ik ga toch sowieso alle elco's vervangen omdat mijn set met de dag lijkt af te takelen.. Daarna afhankelijk van het resultaat andere componenten vervangen. Dan kijk ik ook gelijk naar die inschakeling, waarvoor ik ook een axiale elco nodig heb; vandaar dat ik nog niet besteld heb..
In de webwinkel vind je een doc van de 544.
De onderdelen daarvan komen behoorlijk overeen met de 532.
In dat schema (pdf) staan links onder de onderdelen, dat is best handig.
Oh ja, de meeste elko's zijn inderdaad radiaal tegenwoordig.
Herman: volgens mij staan niet alle onderdelen in dat korte lijstje in die pdf? Ik ga toch maar gewoon de 532 servicedocs en -updates napluizen en daarna bestellen. De lijst zal ik posten, zodat hopelijk later iemand er iets aan heeft.
Groeten,
Jos.