Beste vrienden,
U zult zich kunnen herinneren dat bij de boxen vergelijking op de laatste meeting op 9 Mei in Klaaswaal, de Marantz LS95 er niet al te best van af kwam. De beoordeling van de jury was m.i. volkomen correct en kwam vrijwel overeen met m’n eigen waarnemingen.
Maar als je dan later voor je zelf het hele verloop nog eens analyseert en er over gaat nadenken, moet je toch constateren dat er iets vreemds aan de hand is geweest nl. de linker box kraakte af en toe bij flinke lage tonen pulsen en de rechter box had al op een matig geluidsniveau problemen met de verwerking van de lage tonen (distorsie), terwijl bij omschakeling het laag bij de andere passieve boxen gaaf bleef. Verder was het verschil in laag weergave t.o.v. de originele mfb box 587 erg groot.- eventjes leuk voor de mfb box – maar als je logisch nadenkt dan kan dat eigenlijk niet, want beide boxen rollen ongeveer bij 40 Hz langzaam af en dan kunnen die laag verschillen niet zo groot zijn.
De enige verklaring die ik later na analyse kon bedenken was dat door het vervoer het betreffende kwik relais wellicht ( tijdelijk) niet goed gefunctioneerd heeft. Weliswaar heb ik dit in al die jaren nog nooit meegemaakt, maar ja, technisch gezien zou het toch kunnen.
Hoewel ik achteraf aan het relais geen afwijking heb kunnen constateren heb ik de relais insteek print toch vervangen en tevens de luidspreker aansluitingen ,in verband met de toch vrij hoge stromen, ook gewijzigd en vervangen door flinke schroef aansluitingen. Preventief dus, om alles uit te sluiten.
Allemaal goed en wel, maar e.e.a. houdt wel in, dat als mijn veronderstelling juist is, de LS 95 geen eerlijke kans heeft gekregen en iets scherper gezegd, in feite een onjuiste beoordeling heeft gekregen.
Dat laat me niet los en wil ik nu op het forum recht zetten. Daar hebben, in eerste instantie, de LS95 bezitters recht op en het zelfde geldt ook voor de aanwezigen bij de luistertest en uiteraard ook de forum lezers. Tot zover de voor geschiedenis.
2de luistertest.
Nu wil het geval dat, op de meeting van 2008, Jan Otte (eigenaar van de bewuste boxen) mij gevraagd had of ik bereid zou zijn met mijn vergelijkingsapparatuur eens bij hem thuis te komen om zijn zelf bouw boxen en andere boxen te vergelijken. Ik heb dat toen toegezegd. Alleen door allerlei omstandigheden was het er nog niet van gekomen. Gezien de boven staande situatie hebben we nu snel een afspraak gemaakt en inmiddels hebben we afgelopen zaterdag 20 Juni een uitgebreide luistersessie gehouden. Jan had daartoe ook André en Herman uitgenodigd.
In totaal waren er 5 boxen ter vergelijking, maar ter wille van de eenvoud beperk ik me hier tot de LS95 en de 587 (zelfde exemplaren als in Klaaswaal).
De LS95 vertoonde geen spoortje meer van kraak of vervorming en het laag was er nu wel en qua laagste frequentie vergelijkbaar met de 587. Dat was een opluchting !
Zuiver akoestisch gezien had de LS95 iets te veel bovenlaag (kleuring), maar dat was bij geen enkele cd die we gedraaid hebben storend, integendeel zou ik zeggen, want het gaf wat meer fundament aan het laag en klonk beslist aangenaam. In zo’n situatie,als je gevoel zegt dat het prettig klinkt, moet je m. i. je akoestische principes even op zij zetten en laten voor wat ze zijn.
Iets anders ligt het met de 2de woofer, die het hele “onder midden gebied” tot ruim 2000Hz moet weergeven en daar eigenlijk niet voor geschikt is. Nu moet ik zeggen dat dat bij een aantal cd’s erg mee viel. Zo in de geest van, moi waar hebben we het eigenlijk over. Maar bij andere cd’s was het net of vooral de hogere frequenties van dat gebied in de verdrukking kwamen.
De isofase mid en tweeter klonken fris en helder en dat vertaalde zich ook in een goed stereobeeld. Wat dat betreft bleef de 587 achter. Dat kan ook niet anders, want de isofase speaker is gewoon een andere klasse, maar past qua prijs en afmetingen niet in het mfb concept.
Samen gevat mag ik concluderen dat de LS95, behalve dan het stukje 2de woofer, heel behoorlijk voor de dag kwam (eigenlijk beter dan ik in gedachten had) en ten opzichte van Klaaswaal zich uitstekend heeft gerevancheerd. Ik zou willen voorstellen de LS95 op de volgende meeting nogmaals op te voeren en als het kan weer te vergelijken met de Kappa 8.1 en eventueel nog een andere gerenommeerde box om na te gaan hoe de LS95 presteert t.o.v. de andere zwaar gewichten.
Groeten Piet.
@Piet wrote:
Beste vrienden,
U zult zich kunnen herinneren dat bij de boxen vergelijking op de laatste meeting op 9 Mei in Klaaswaal, de Marantz LS95 er niet al te best van af kwam.
2de luistertest.
Samen gevat mag ik concluderen dat de LS95, behalve dan het stukje 2de woofer, heel behoorlijk voor de dag kwam (eigenlijk beter dan ik in gedachten had) en ten opzichte van Klaaswaal zich uitstekend heeft gerevancheerd. Ik zou willen voorstellen de LS95 op de volgende meeting nogmaals op te voeren en als het kan weer te vergelijken met de Kappa 8.1 en eventueel nog een andere gerenommeerde box om na te gaan hoe de LS95 presteert t.o.v. de andere zwaar gewichten.Groeten Piet.
Beste Piet, ik vind het hartstikke mooi van je om Jan Otte zijn speakers nog eens in de vergelijking met andere speakers te nemen 😀
Maar nu heb ik een heel groot ❓ en misschien had je ook wel verwacht dat ik hier nu schrijf.
Bij de hearing bij jou thuis kwamen de DSS SE´s niet goed uit de verf,waarover veel gepraat is,, wat het eventueel had kunnen zijn enz.enz
Indien er dan een plaatsje zou zijn voor een paar DSS SE´s bij de volgende meeting breng ik ze graag mee, ze zijn volledig gereviseerd net zoals de dsc controller.
Ik weet niet of er nog meer mensen dit wensen, ik hoor het graag hier op het forum.
As het niet gewenst wordt even goede vrienden 😉
Hallo Jan,
Als ik je post goed geinterpreteerd heb ,bedoel je te zeggen: er is iets fout gegaan met de beoordeling van de Ls95, dan zal er met de dss test destijds bij mij thuis ook wel iets mis geweest zijn, want de dss 930 en de dss930se kwamen er toen ook niet zo goed van af. Leuk geprobeerd Jan, maar die vlieger gaat niet op. Als dat zo geweest zou zijn, had ik dat net zoals nu ook aangemeld. Die test was zuiver uitgevoerd, alleen de 930 bezitters waren nogal teleurgesteld en dat begrijp ik.
In de situatie Klaaswaal heb ik geopperd, dat mogelijk een kwik relais niet goed heeft gefunctioneerd omdat het slechts één box was die raar deed. Maar dat weet ik niet eens zeker. Ik heb daarom een aantal preventieve maatregelen genomen en blijkbaar heeft dat gewerkt gezien de resultaten bij Jan Otte.
Overigens werd bij de dss vergelijking een ander circuit gebruikt waarbij de kwik relais geen rol speelden.
Het opnieuw testen van de dss930 op een volgende meeting lijkt me niet zo zinvol, want behalve bij mij thuis is die ook al eens aan de tand gevoeld in Klaaswaal met het zelfde resultaat. Groeten Piet.
hallo
piet , waarschijnlijk weet je dit al maar misschien toch handig .
ik ben er een tijdje terug achtergekomen dat je vuile knoppen en relais ed
makkelijker vindt met lage sinus frequenties , rond 50 hz
daar haalde ik er schakelaars mee uit , die ik eerst nooit had verdacht
omdat de frequentie bij muziek veel wisselt , ook heb ik daar licht aanlopende woofers mee gevonden , die ik bij gewone muziek nooit vond . en niet alleen in vermogensschakelaars maar ook in preamps
bijv de mono / stereo knop .
groet mattie
beste Piet,
Mooi dat je de test hebt herhaald!
Jij denkt dus dat het lag aan het kwikrelais?
Misschien wel eens aan gedacht dat het beter is om een ls95 in een huiskmaer te testen? Immers, de MFB's corrigeren toch voor het gebruik in een grote ruimte, door de terugkoppeling via de versnellingsopmeter?
Hierdoor is een mfb veel beter in een ruimte met willekeurige afmeting te gebruiken.
Gr,
Ramon
Hallo Mattie,
In dit geval gaat het over kwik relais en dat ligt anders dan bij droge relais contacten. Het kan zijn dat er iets mis is gegaan met het vervoer, want die kwik relais moeten als het even kan verticaal blijven en ook alleen in die stand gebruikt worden. Nogmaals ik heb dit nog nooit bij de hand gehad en het is alleen maar een veronderstelling, omdat het alleen de Ls95 betrof en elk boxen paar z'n eigen relais heeft. Zodoende kwam ik op de gedachte dat dat mogelijk de boosdoener geweest zou kunnen zijn. In elk geval was bij Jan Otte alles weer normaal.
Het was natuurlijk erg vervelend en als ik in Klaaswaal meer tijd had gehad voor de final check, had de fout zich wel geopenbaard en had ik het ter plaatse kunnen oplossen. Maar ja dat is achteraf praten.
Groeten Piet.
hallo
nou , je hebt ook de aansluitingen vervangen , en daar kan het ook in zitten . veel oude audio heeft last van losse solderingen op de cinchconnectors . heb je er nu meteen verguld / verzilverd opgezet ?
ook kan er een kabel op de boxen zelf niet goed vast hebben gezeten .
groet mattie
Hallo Ramon,
Natuurlijk, de grootte van een ruimte en de akoestiek van een ruimte kunnen een rol spelen, maar daar zoek ik het niet in. In dit geval was er echt iets fout, waardoor die box geen eerlijke kans heeft gekregen en dat wilde ik herstellen. Groeten Piet.
Hallo Mattie,
Heus ik heb alle mogelijkheden de revue laten passeren. Overigens gaat het hier niet om cinch pluggen, maar om luidspreker aansluitingen en die heb ik van wege de hoge stromen zekerheidshalve verzwaard. Groeten Piet.
Hi Piet
wat is er op tegen de dss930SE nog eens mee te nemen? ik herinner me die test wel, maar in klaaswaal is de ruimte wat groter, ook is er een zekere twijfel bij me qua aansturing, omdat ik die boxen zo bij iemand thuis eigenlijk best wel goed vind.
Het kan zijn dat ze moeilijk goed te levelen zijn als je de originele controller erbij gebruikt, maar die is nu eenmaal nodig voor de werking van de DSP.
Ik heb begrepen dat er toen bij jou aansturing via spdif gedaan is? kan dat kloppen?
Enfin, ik wil ze best nog wel eens horen omdat DSS eigenlijk een heel mooi concept is, naar mij idee een treetje verder dan mfb, maar geen gesloten lus, meer een vooraf gecorrigeerd systeem, maar ook voor fase en dat blijft me bezighouden. Dat heeft te maken met die diepte. Ik luister het liefste met een hoogohmige koptelefoon direct op de lineout van een cd speler, dan hoor je echt verschillen tussen spelers. En dan wordt het steeds lastiger allemaal. Ik weet dat die dss-en de potentie hebben om faselineair te spelen. Waarom dat er toen niet uit kwam weet ik niet. Ik weet wel dat alleen al de omzetting in de cd speler zelf (of dac) zo verschillend kan zijn. Een omgekeerde test zou ook weleens leuk zijn, dus niet de luidsprekers wisselen, maar de spelers.. ik weet niet of jou regelkast dan kan.
Hallo Jeroen,
Ach ,in principe is er niks tegen om ze nog eens een keer in een test mee te nemen, maar ik dacht dat we het nou onderhand wel wisten, vandaar dat ik het niet zo zinvol vind, maar vooruit de klant is koning 😆
Het afregelen is absoluut geen probleem. De grof regeling kun je dan met de controler 950 doen ( de stappen zijn 2Db) en de fijn regeling kun je dan met mijn vergelijkings apparatuur doen. Verder kan ik desgewenst meerdere cd spelers aansluiten en omschakelen. Groeten Piet.
Hi Piet,
waarom werd indertijd een dcc speler gebruikt als A/D converter?
@Piet wrote:
Ik zou willen voorstellen de LS95 op de volgende meeting nogmaals op te voeren en als het kan weer te vergelijken met de Kappa 8.1 en eventueel nog een andere gerenommeerde box om na te gaan hoe de LS95 presteert t.o.v. de andere zwaar gewichten.
Groeten Piet.
Oeps, ehhhhhhhhhhhhh 😯 😯 kreeg een tijdje terug een niet te versmaden bod op mijn Kappa's. Nu zijn ze sinds gisteren overgegaan naar een andere eigenaar ergens in het westen van het land.
Maar ik ben bezig een nieuwe loot aan mijn stam van speakers toe te voegen. Met nog meer magnetostaten als midden + hoog. Ik heb mijn oog laten vallen op een paartje ACR's RP200 met voor het laag tot 700 Hz twee 20 cm woofers, dan een Fostex midden magnetostaat voor alles tot 6kHz en dan weer een Fostex hoog magnetostaat tot 35 kHz. De afmetingen zijn 115 cm hoog 28 cm breed en 35 cm diep. De woofers hebben ieder een eigen stukje van 27 liter in de kast , bassreflex op ~30 Hz afgestemd. Als het meezit staan ze vandaag nog in Best. 😀 Natuurlijk wil ik ook nu weer graag meewerken aan een luidspreker vergelijking volgende keer. Heb ook nog wel een stevige versterker die alles kan aansturen, tot 50 Watt zelfs in klasse A. Ook een erg goede CD speler is geen probleem. 8) Als ze er zijn zal ik een paar plaatjes maken, met een link naar.
Misschien doe ik volgende keer ook wel mee aan de vergelijking,
als de meeting niet op een maandag oid is, dan moet ik naar school.
Wil ook mijn buizen D/A converter met 2x TDA1541A R1 wel meenemen,
die klinkt heel aardig al zeg ik het zelf... Wel moet ie na vervoer een uurtje
aanstaan voor het beste geluid.
Heb zelf de Reference 60 van Infinity, allicht kan ik die ook meenemen.
Hallo Jeroen,
Op de kleine meeting van 1 Maart 2008 bij mij thuis had de dss 930 van Herman alleen de controler 950 er tussen zitten zoals het hoort. Maar bij de dss930se van Ceriel had hij vóór zijn 950 nog de Marantz dcc82 er tussen gezet, omdat hij vond dat het a/d gebeuren van de dcc82 beter was dan dat van de 950. Persoonlijk denk ik dat het geen verbetering was, maar ja hij heeft het zelf zo gewild en ook zelf aangesloten. Hij was tenslotte de gast. Maar gelukkig hadden we 2 dss'en in de vergelijking en was het "plaatje" heel duidelijk. Groeten Piet.