Evaluatie boxenverg...
 
Meldingen
Alles wissen

Evaluatie boxenvergelijking

21 Berichten
9 Gebruikers
0 Reactions
1,531 Bekeken
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Vervolg:
Deel 2 boxen vergelijking.

Enige opmerkingen vooraf:

Het kooklokaal is akoestisch gezien nu niet de meest ideale ruimte om een boxenvergelijking te houden,aan de andere kant toch ook weer redelijk goed genoeg voor ons doel.

Ook de opstelling van 2 x 8 boxen is eigenlijk te veel van het goede
[het stereo beeld verschuift dan] maar iedereen wil altijd van alles met elkaar vergelijken en daar komt nog eens bij dat ik degenen die hadden aangemeld hun eigen boxen te willen vergelijken niet wilde teleurstellen. Vandaar dit compromis.

Verder moet je altijd maar afwachten of de aangeboden boxen in orde zijn en aan de specificatie voldoen.

Aan het einde van de meeting heb ik aan een aantal omstanders mijn indrukken van de prestaties van de verschillende boxen weergegeven
en dat zelfde doe ik nu op het forum.

Box A) 544 [mijn eigen exemplaren] Afgezien van een iets te enthousiast
midden en hoog gebied kwam deze kleine box, ook qua laag weergave ten opzichte van de grote passieve lummels er steeds weer goed uit.
Een echte prestatie !!

Box B) 587 origineel [van Han Hoogendoorn] Het laag, midden en hoog vind ik zeer evenwichtig en aangenaam klinken en nooit vermoeiend.
Ondanks het feit dat de 544 iets verder doorloopt in het laag vind ik de 587 een geweldig goede box met bovendien nog een aantal regel mogelijkheden om aan te passen aan de akoestiek van de verschillende huiskamers.

Box C) 587 met gemodificeerd laag en visaton midrange en tweeter
[eveneens van Han]. Qua laag weergave [in frequentie dus] vind ik dit absoluut een verbetering. Het midden en hoog is een andere zaak ,dat zou wel een tandje minder kunnen, maar dan is het de vraag of je dan niet weer terug bent op het niveau van de originele 587 en moet je je afvragen of deze wijziging echt zinvol is. [want het is toch nogal een ingreep] en voor de laag wijziging hoef je de originele kast niet te wijzigen.

Box D) 545. [van Niki] Het laag van deze box was m.i qua frequentie en strakheid de beste van het hele veld boxen. wat betreft het midden en hoog was er een zekere matheid, niet sprankelend genoeg. Ik heb Niki geadviseerd de elco's in het signaal pad te vervangen en de instellingen voorlopig ongemoeid te laten. Dat kan later altijd nog.
Nog bedankt voor het beschikbaar stellen van jouw boxen, want de 545's van André waren nog matter, eigenlijk raar want die zelfde boxen hebben we verleden jaar in de vergelijking met de 9819's van Marnix en toen was het wel goed. Ook elco beurtje denk ik.

Box E) 9436 [van Ton Kamminga] Deze boxen presteerden weliswaar wat minder dan de andere passieve boxen, maar dat is niet onlogisch, want dit is toch een andere prijsklasse dan 825 en9819. In z'n eigen prijs klasse gezien is er niks mis met deze box.

Box F) 825 [van Joop Blanken] Ik kende deze box niet,[ na mijn tijd],
maar gezien de grootte van de kast had ik zelf een iets beter laag verwacht. Voor de rest een prima box!

Box G) 9819 [ van Jan Otte] Jammer, maar de befaamde transparantie van deze box ontbrak volledig. De suggestie van Marnix van omgekeerde fase van de low midrange past helemaal in dit klankbeeld.
Niets aan te doen. De opmerking van iemand,waarom niet de boxen van Marnix genomen. Om twee redenen, Marnix kwam pas in de loop van de middag en een aantal mensen wilden liever de originele 9819 en daar ben ik het voor deze vergelijking mee eens, tenzij je beide versies naast elkaar kunt zetten. Hallo, nog meer boxen!

Box H) Eigen bouw tweeweg box met 8 inch woofer en isofase midrange/
tweeter.[van Jan Otte] Ik vond de klankkleur van het laag heel goed en de isofase klonk heel open.[misschien iets afzwakken t.o.v. woofer] De enige opmerking die ik zou willen maken is dat de woofer te ver door moet doorlopen [tot 1600Hz] om aansluiting te krijgen met de isofase.
Er zou nog een verbetering mogelijk zijn door er een low midrange tussen te zetten, maar dat doet niets af, dat het huidige concept lang niet gek klinkt.

Tot slot wil ik Han en Ton bedanken voor hun uitstekende presentatie en Joop en Jan voor hun bijdrage en inzet.

Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Ik heb de F9434 10 jaar gehad, deze is redelijk met de 9436 vergelijkbaar.

Altijd een beetje "droog" geluid. Waarschijnlijk door de middentoner, die er wel mooi uitziet maar wat beperkt presteert.

Ik had de 9434 op verschillende manieren in de kamer. Eigenlijk was bij deze box maar een goede manier om te luisteren: verhoogd, voldoende ver van de vloer, goede rubber dempers (natuurrubber doorvoertules) en een zelfgemaakte 1-poots standaard in een goed gedempte kamer.
Ik heb daar echt jaren plezier van gehad.

Zet je een DRC box op de vloer is het niks, op verhoging beter maar die boxen zijn erg goed als ze "zweven" Anders niet.

De 545 was indrukwekkend, in de korte tijd dat ik geluisterd heb. Ik had meer te doen en wilde wel terug komen maar werd onderweg aangesproken vanwege mijn tafel.
Ik hoop volgend jaar wat leuks mee te brengen. Die RSQ8P is echt een geweldige unit, ik heb die ook maar ligt nog te wachten op tests.
Ik wil die gaan proberen met als basis een AH586. Overigens was dit idee van Jan Otte, na de luistertest bij Piet en ik wil dat gaan proberen. Tegen beter weten van 3-weg en zo. Als je dit als systeem maakt voor niet te gek hoge luistersterkte, moet het met goed fatsoen kunnen denk ik.

Ik hoorde aan het begin een fout in het stereobeeld van de passieve boxen, maar dat was gelukkig slechts een kleinigheid.

Het aantla boxen was wat veel, maar een grotere zaal lost dat niet op, omdat dit soort luidsprekers (behalve de 545) niet voor heel grote zalen ontworpen zijn. Dan krijg je teveel demping in het hoog vanwege de afstand, en dat kun je wel corrigeren, maar dan geef je de boxen geen neutraal signaal meer.
De 587-pilaren uit 2006 toonden dat wel aan, dat P.A. andere eisen stelt dan HiFi. Je kunt dat combineren, maar die spullen zijn erg duur 😉


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Jeroen,

Ja, de stereo balans was in de tweede sessie bij de passieve boxen iets verschoven. Dat gold overigens niet voor de mfb boxen. Het lag aan de potmeters van de 380. Van te voren had ik alles gecontroleerd ,maar vermoedelijk is de instelling van één potmeter niet precies tussen de twee arret standen geweest en door de warmte later iets versprongen.
Maar het kleine euvel was in een hand omdraai hersteld.

Je maakte in een andere mail nog een op merking dat degene die schakelde niet alle boxen aan de beurt liet komen.

Dat had te maken, dat iedere presentator toch het meeste zijn eigen box wilde horen tegen de boxen waar mee hij zijn boxen wilde vergelijken.

Later in de sessie kwamen echter alle boxen wel weer aan de beurt. Je had trouwens zelf ook kunnen schakelen als je daar om gevraagd had.

Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Deel 3: boxen vergelijking's apparatuur.

TH Mode vroeg welke versterker ik gebruikte bij de boxen vergelijking, maar ook tijdens de meeting is door een aatal mensen gevraagd welke apparatuur ik gebruik.

a) schakelkast.

Het hart van de vergelijking's apparatuur is uiteraard de schakelkast.
Deze schkelkast heeft een kleine voorversterker met 8 regelbare uitgangenen nog 4 reserve uitgangen.
Die uitgangen kunnen via relais geselecteerd worden en naar de luidspreker aansluitsloffen worden geleid.

De aansturing van deze relais geschied via een decoder door het bedieningskastje.

Voor de 2 x 4 mfb luidspreker aansluitingen wordt dit gedaan met 8 enkele pico relais [stereo]
Voor de 2 x 4 passieve luidspreker aansluitingen wordt dit gedaan met 4 dubbele mercury kwik relais [stereo]

Verder zijn er nog 12 dubbele relais voor omschakeling van de boxen indicatie lampjes en ledjes op het bedieningskastje .

De speciale relais zorgen ervoor dat de omschakeling heel snel en kraakloos verloopt, want juist het omschakel moment is zeer essentieel voor een goede beoordeling.

b) cd speler cd960

c) tweede cd speler [ voor flexibel van de ene cd naar de andere om te kunnen schakelen

d) preamp 280, als stuurversterker.

e) preamp 280, als niveau regelaar voor power amp voor de passieve boxen.

f) poweramp 380

g) een bak vol met luidspreker aansluitsnoeren, netsnoeren verlengkabels, netsloffen enz enz.

h) meetapparatuur:

Bruel & Kjaer soundpressior meter
Bruel & Kjaer ruis generator
Hewlet Packard toongenerator
Evie spectrum analyser

De specifieke vraag welke versterker ik gebruik, doet vermoeden dat de vragensteller zich afvraagt of de versterker wel genoeg vermogen heeft.

Kijk, vroeger in de jaren zeventig waren er nogal eens grote gebeurtenissen en later ook met de introductie van de cd. Ik draaide toen met de Marantz [toen Philips] sm 800 en sm 1000 resp. 2x400 en 2x500 watt en speciaal gemaakte high power boxen.

Dan heb je die vermogens nodig, maar bij een boxen vergelijking ligt dat anders, daar moet je vooral niet te luid draaien anders kun je op een gegeven moment de fijne nuances niet meer beoordelen.
Voor de passieve boxen is 2 x 100 watt in deze situatie ruim voldoende.

Tijdens de meeting toen ik zelf even aan het roer stond heb ik bij de mfb boxen 544 en 587+ van Han Hoogendoorn even de grenzen opgezocht, waar de boxen gingen vastlopen, maar dan spreek je over 40 en 50 watt
bij frequenties van rond de 30 Hz en dan is de koek gauw op, want juist die lage frequenties vreten vermogen.

Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
(@cyberjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 482
 

Groeten Piet.

Hallo piet, ik vond alles echt goed , en heb er lang over nagedachrt een officieel antwoord te geven.
Ik weet dat je alles goed bedoelt, net zoals ik, maar.... sorry je kan dss én het geeft niet welke vergelijken met passieve speakers, ze brengen wel allemaal een anoloog geluid worden "anders" aangestuurd, ik ben een leek en schrijf dat ook zo, ik geloof dat een dss speaker of 930 0f 940 of SE als ze aangestuurd zijn door een dsc "anders" klinken als wanneer ze gestuurd worden door een "anologe versterker" ik weet dat is een punt maar misschien ook daarom bij een volgende meeting om het "volume" een beetje te vergelijken bied ik aan bij een test: 4 x 930 SE die digitaal gestuurd zijn tegen 4 x 930 normaal tegen dss 940 dat is over één dsc 950 "te regelen"
daarmede weet je dan alleen wat de digitale doen , maar als ik denk aan Zapper(was al een paar keer bij mij, dat zelfs hij het verschil hoort tussen "huisopstelling" en "zaalopstelling") en om een "eerlijk" verschil te vinden is heel moeilijk, Ik heb ooj in de tuin 820 gehad ...leuk ja oor één keer, dat was iets voor de buren ,die weten dus nu ook dat ik in nederland woon,
Piet ik hoop dat je, zover het je gezondheif toelaat, erbij bent !!!!


   
BeantwoordenCiteren
 Piet
(@piet)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 297
 

Hallo Cyberjan,

Om aan alle discussie tegemoet te komen zou het zinvol zijn de DSS boxen direct digitaal aan te sturen en dat zelfde signaal dan via een analoge voorversterker naar de mfb boxen te leiden of via een eindversterker naar de passieve boxen.

Het probleem is dat e.e.a. nog wel even omgeschakeld moet worden en dat is technisch niet zo eenvoudig anders had ik dat allang gedaan om eventuele discussie op dit punt uit te sluiten.

Ik heb er wel over na gedacht, maar misschien niet diep genoeg ,omdat ik diep in m'n hart denk dat het geen bal uitmaakt, aangezien de digitale processing voor de DSS boxen toch in de 950 blijft plaats vinden en de analoge voorversterker het signaal niet wezenlijk aantast.

Toch zal ik nog eens [diep] na denken of ik een oplossing kan vinden.

Groeten Piet.


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 2 / 2
Deel: