Meldingen
Alles wissen

Hoe rubber randen te redden?

4 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
737 Bekeken
(@happymac)
Eminent Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 24
Topic starter  

Dag beste mfbfreaks.

Een kwestie met rubber randen aan bejaarde woofers, met name aan AD1256W8-en. Daar hoort ook nog een achtergrond verhaal bij, daarover verderop meer.
En jawel, dit is niet specifiek MFB, maar in de MFB-boxen zijn wel degelijk ook woofers met rubber randen gebruikt.

Ik heb twee 80 liter boxen met daarin als woofers de AD1256W8.
Nou zag ik enkele dagen geleden to mijn grote schrik haarscheurtjes in de rubberophangrand ontstaan en wel rondom de schroefgaten. Op zich nog niet echt erg zolang het het rondgaande bolle deel nog niet heeft bereikt.
Ik vraag mij af en leg die kwestie dus bij deze aan u allen voor: wat valt er te doen tegen die haarscheurtjes? Enerzijds ter voorkoming (maar daar is het bij deze al aan de late kant voor…), anderzijds om voortschrijden te stoppen.
OK, lichtdicht afdekken wanneer niet in gebruik, kan natuurlijk geen kwaad.

Zelf heb ik al gedacht aan bij gelegenheid voorzichtig insmeren met glycerine. Dan is de boel wel enige tijd wat plakkerig…. Een mogelijk maar door mij nog niet getest alternatief: dat spul waarmee je de portier- en kofferkleprubbers van je auto kunt behandelen. Dat heeft namen zoals 'Gummipflege' en zo.
Iemand met ervaringen en tips?

Dan nu het achtergrond verhaal. Hoeft geen reactie op te komen, mag wel.

In november 2008 heb ik in deze rubrieken (passief algemeen) een stukje met de titel: "80 liter boxen met AD1256W8 en 25 liter met 8065W8..." geschreven over de bouw van twee boxen met bejaarde Philips luidsprekers.
Daarin maakte ik melding dat 'kleiner gaan wonen' en 'de noodzaak van een hoop spullen af te moeten' er aan zaten te komen.
Nou, daar zien we voorlopig nog maar even van af, een aantal van onze kennissen hebben die stap al wel gezet, zij verblijven inmiddels in diverse gradaties senioren-, bejaarden-, aanleun-, inleun- enzovoorts woningen c.q. complexen.
Uiteraard ga je daar eens op bezoek, en nog eens, en nog eens.
In z'n algemeenheid word ik daar niet echt vrolijk van. De sfeer die daar heerst bevalt MIJ nou niet echt. Ik verbaas mij over de snelheid waarmee de belevingswereld van de meeste bewoners van dat soort instellingen, in elkaar schrompelt.
't Is wellicht wat arrogant van mijn kant, maar daar wil ik nog niet aan toe zijn.
Eén en ander betekent dus dat we, 'we' dat zijn mijn echtgenote en ik, besloten hebben dat kleiner gaan wonen nog maar even uit te stellen. Als compensatie hebben we de huidige woning wat aangepast. We hebben nu ieder ons eigen werk/hobby kamer met bureau(tje) en eigen spullen en ik heb de blokhutschuur als werkplaatsje in gebruik genomen. Die enkele keer dat bezoek(ers) wil(len) of moet(en) blijven overnachten, wel, dat moet dan maar in één of beide werk/hobby kamers op geïmproviseerde bedden.

Goed, in dat 80 en 25 literboxen verhaaltje maakte ik melding van een neefje conservatoriumstudent en zijn zus, tevens mijn nichtje.
Zus/nichtlief is ondertussen afgestudeerd, woont inmiddels samen met haar vriend, heeft een baan en ervaart nu een heel brede materiëele voet in vergelijking met haar studentenbestaan.
Zij en haar vriend hebben een home-cinema systeem aangeschaft met zo ongeveer alles wat je kunt verzinnen erop en eraan. De 25-literboxjes gebouwd door haar broer en ik waren vanaf dat moment 'over', zij heeft ze bij mij teruggebracht.
Neeflief is nog niet afgestudeerd, heeft inmiddels wel een lief, woont er (nog?) niet mee samen, is sedert het schrijven van eerder genoemd stukje al weer drie keer verhuisd en zit nu op een kamertje van 12 vierkante meter te pierogen. Zijn huidig lief heeft al te verstaan gegeven dat zij, naast wat andere dingen, ook die 80 liter boxen in elk geval niet in haar omgeving wenst. In dat 12 vierkante meter kamertje passen ze trouwens ook niet. Gevolg, die 80 liter boxen zijn ook weer terug bij mij.
Nu komt het wel goed uit dat mijn echtgenote en ik ieder ons eigen werk/hobbykamer hebben, die 80 literboxen heb ik dan ook zonder echtgenotelijke weerstand in mijn werkkamer op kunnen hangen.

Ook nog even ter aanvulling op het november 2008 verhaal.
Bij de opruimingswerkzaamheden zijn nog tevoorschijn gekomen:
- twee stuks AD12100W8
- twee stuks AD11600T8
- twee stuks AD11600T4
- twee stuks AD1056W8
- vier stuks AD2111SQ8.

Alles tamelijk goed verpakt in oude kranten, golfkarton en plastic zakken in dozen.
De AD2111SQ8-en hadden deuken in de domes en die deuken zijn er inmiddels uit. Daarover is elders in deze rubrieken verslag gedaan.
De AD1056W8-en zijn een wat ander verhaal, die zijn afkomstig van een collega van einde jaren '70. Dat was zo'n collega die meende allerlei toestellen voor in huis en z'n autos te kunnen en moeten verbeteren. Zoals je je wellicht kunt voorstellen mislukte dat wel eens….
Nou, aan zo'n mislukt projectje heb ik die AD1056W8-en overgehouden, eh nauwkeuriger, twee boxen met die AD1056W-en er in. De mislukking: fineer gemold, fout binnenwerkse stuff en fluff, conussen van de 1056-en behandeld met, eh ja, wat eigenlijk. De bedoeling was de conussen daarmee te verstijven, dat was destijds nogal 'in', onder andere Visaton maakte van dat spul. Kon je met een kwastje opbrengen, laten drogen en voilà, je zou stijvere conussen hebben. Zou voor een 'stakkere' basweergave zorgen.
Tja, wie dat gelooft, kun je alles wijs maken.
Maar goed, die destijdse collega geloofde daar dus wel in. Om de indringing van dat spul te verbeteren leek het hem wel een goed idee dat spul met aceton of zoiets te verdunnen. Dat de rubberen ophangrand weleens niet tegen aceton zou kunnen, had hij voorzien, daar bleef hij een millimeter of vijf vanaf bij het aanbrengen. Dat de bolle dop in het centrum van de conus ook niet tegen aceton kon, had hij niet aan gedacht. Die doppen werden zacht. Om te redden wat er te redden viel had hij met WCpapier het nog aanwezige met aceton verdunde natte spul opgedept, maar ja, het zag er niet meer uit.
Toen kreeg ik die boxen. Ik heb er de luidsprekers en scheidingsfilters uitgehaald. De Sq's en de T's bleken kapot te zijn, met het scheidingsfilter heb ik vrij snel iemand blij kunnen maken. De 1056-en heb ik ingepakt, goed opgeborgen en recentelijk teruggevonden.

Inmiddels heb ik in de 80 liter boxen de AD0160T8 tweeters vervangen door AD11600T8-en. Ging vrij gemakkelijk, de afmetingen zijn bijna gelijk.
Resultaat: de aanvankelijk wat te scherpe weergave van 't' en 's' klanken is er op vooruit gegaan. Het verschil is niet dramatisch maar wel aangenaam.
Nu overweeg ik de AD5062Sq8-en te vervangen door AD02111Sq8-en. Zal wat minder simpel gaan zijn want de afmetingen verschillen aanzienlijk. Aardig karweitje voor als het weer wat beter weer is, kun je het buiten doen. Is wel makkelijk in verband met de stofproductie…..

Tja, en dan de 1056W8-en.
Het enige wat er mis is met die 1056-en, is het uiterlijk, de optiek. Ze functioneren verder geheel zoals het hoort. Ik zou er 40 of zo liter boxen omheen kunnen bouwen, met de overgeblebven AD02111Sq8-en er bij en ook nog aanwezige AD0164T15-en en het scheidingsfilter uit de 25 liter boxen. Zoiets komt net even minder ver in het laag als de 80 liters, maar ze worden ook beduidend handzamer qua formaat.
En, het houd je van de straat en uit het café….. 😆


   
Citeren
(@pe1dna)
Honorable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 563
 

@happymac wrote:

Nou zag ik enkele dagen geleden to mijn grote schrik haarscheurtjes in de rubberophangrand ontstaan en wel rondom de schroefgaten. Op zich nog niet echt erg zolang het het rondgaande bolle deel nog niet heeft bereikt.
Ik vraag mij af en leg die kwestie dus bij deze aan u allen voor: wat valt er te doen tegen die haarscheurtjes? Enerzijds ter voorkoming (maar daar is het bij deze al aan de late kant voor…), anderzijds om voortschrijden te stoppen.
OK, lichtdicht afdekken wanneer niet in gebruik, kan natuurlijk geen kwaad.

Zelf heb ik al gedacht aan bij gelegenheid voorzichtig insmeren met glycerine. Dan is de boel wel enige tijd wat plakkerig…. Een mogelijk maar door mij nog niet getest alternatief: dat spul waarmee je de portier- en kofferkleprubbers van je auto kunt behandelen. Dat heeft namen zoals 'Gummipflege' en zo.
Iemand met ervaringen en tips?

Er zijn verschillende problemen met de rubber randen van luidsprekers. Het meest voorkomende en meest destructieve is het verteren van de schuimranden zoals die grootschalig gebruikt zijn (geweest?) sinds de 80er jaren. Het schuim veranderd in een vettige plakkerige drek. Hier helpt alleen het volledig vervangen van de rand; refoamen of ook wel foutief reconen genoemd; zie voor details de audiofriends website: http://www.audiofriends.nl/refoamen/
Ik heb nog geen MFB box gezien die hier last van heeft.

Voor het probleem wat jij beschrijft is dit niet nodig, dit is nauwelijks destructief te noemen. Het natuurrubber verhard een beetje door inwerking van zonlicht. Een proces wat tientallen jaren duurt, en dan in het geval van luidsprekers nog niet eens van belang is. Het is zeer oppervlakkig en constructief gezien m.i. niet van belang.


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Bart van audiofriends heeft daar een speciale latex voor, die kun je misschien een potje van hem kopen en dat op die plekken doen (voorzichtig) om het wat te zekeren. Niet op het bewegende stuk want dan kan de conus uit balans raken bij bewegen.

Overigens, als rubber harder wordt, lijkt mij dat ook de eigenschappen van de speaker iets veranderen omdat dan de conus moeilijker heen en weer kan.


   
BeantwoordenCiteren
(@disco)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 10
 

@Zapper wrote:

als rubber harder wordt, lijkt mij dat ook de eigenschappen van de speaker iets veranderen omdat dan de conus moeilijker heen en weer kan.

Juist gezien 😉

Op de rubberranden moet je niets smeren dat een reaktie aangaat met het rubber. Vaseline kan in zuurvrije conditie worden gekocht en zal indien kortstondig toegepast (minder dan 1 jaar) in sprincipe geen schade aanrichten. Na verloop van tijd verzuurt ook de zuurvrije vaseline en zal het rubber worden aangetast door het zuur. Niet gebruiken dus.

Je kunt overwegen om het rubber eenmalig te reinigen met spiritus. Alcohol ontvet en veelvuldig gebruik lost de weekmakers op die het rubber zijn soeplesse geven. Daarna zou je het rubber kunnen inkwasten met talkpoeder om een beschermende laag aan te brengen. Je herstelt zodiende niets maar je voorkomt problemen op termijn.


   
BeantwoordenCiteren
Deel: