Meldingen
Alles wissen

welke 8 of 10 inch woofer voor mijn 'golden oldy' zelfbouwer

36 Berichten
9 Gebruikers
0 Reactions
2,779 Bekeken
 Remi
(@remi)
Noble Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2162
 

ik heb in de woofers van de 565 gekeken maar kan niet door de stofkap schijnen, die is dus waarschijnlijk ook luchtdicht.


   
BeantwoordenCiteren
(@disco)
Active Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

@tismarnix wrote:

Dat er soms een stukje gewicht extra op gelijmd is heeft te maken met de resonantiefrequentie. Deze moet lager zijn dan die van de corresponderende woofer.
Marnix

Ik zit eens even te kauwen op het afstemmen van de cowoofer. De bijdrage van de cowoofer wordt begrensd door de conusuitslag van de woofer.

Als de cowoofer Fres gelijk is aan die van de woofer zal dit ongewenste gevolgen hebben voor de impedantiepiek. Als de cowoofer Fres lager is dan die van de woofer zal hij niet veel uitslaan omdat de energie van de woofer laag is op Fres van de cowoofer. In de laatste mogelijkheid wordt de cowoofer Fres hoger gehouden dan die van de woofer. In dat geval bestaan twee resonantiefrequenties waardoor het impedantieverloop geleidelijker zal zijn. Is dit juist niet gewenst?


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

je hebt veel te weinig reakties om een betrouwbaar onder zoek te doen


   
BeantwoordenCiteren
 Joop
(@joop)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 398
 

@Piet wrote:

Hallo Joop,

Ik heb je vraag gezien op de andere Rubriek .Wat zou je nog meer willen weten, want op deze rubriek is al door de verschillende freaks gezegd hoe e.e.a werkt. Het is precies zoals Marnix zegt: het is de bedoeling dat de co- woofer het over neemt precies op het punt waar de
echte woofer begint af te vallen, dat betekendt wel, omdat je geen meet apparatuur hebt om dat te meten,dat je experimenteel moet gaan vaststellen hoeveel je gewicht je moet aan brengen op de cowoofer om
dat resonantie punt te bereiken. Dat is niet zo eenvoudig, we deden dit vroeger met kneedklei, dat kinderen gebruiken om te kleien. Ja je zult even terug moeten naar de kinderjaren πŸ˜† , maar dat werkt wΓ©l.

Eén 10"woofer met één 10"co- woofer moet eigenlijk voldoende zijn om het laag gebied wat uit te breiden. Je kunt natuurlijk ook eens denken aan een actieve subwoofer met regelbaar filter, zodat je bijvoorbeeld alleen de frequenties onder de 40 Hz doorlaat, en wat er boven zit weg filtert. Ik denk dat je er gewoon aan moet beginnen en het experimenteren wijst je dan van zelf de goede weg. Groeten Piet.

Bedankt Piet en natuurlijk iedereen voor alle tips! Ik was benieuwd Piet wat jij ervan zou vinden omdat jij natuurlijk al een aantal boxen met co-woofer,in de philips tijd, hebt ontwikkeld.
Ik ben weer heel wat wijzer geworden door alle tips en ga aan het expirimenteren!


   
BeantwoordenCiteren
(@zapper)
Famed Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 2936
 

Weten je buren dat al Joop? πŸ˜‰

D'r waren wel meer co-woofers, mooiste vond ik die van KEF (vlak membraan) min of meer gekopieerd in de DRC boxen.

Maar voor strak laag vind ik een dichte kist mooier. (en uiteraard MFB is helemaal mooi). Zo'n bruldoos voor sublaag kan heel leuk werken, maar ik heb ook die dingen gehoord die wat te hoog doorliepen en dan is het geen goed geluidsbeeld. De combinatie met een electrostaat bijv.. Dan sluit het laag vaak niet lekker aan. Of Bose met hun systeem, klinkt lollig maar er mist wat.


   
BeantwoordenCiteren
 Joop
(@joop)
Reputable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 398
 

Ha ha, ze weten het inderdaad nog niet Jeroen maar ze zijn wel wat gewent met de 9819 en 18 en FB 825 πŸ˜†

Joop


   
BeantwoordenCiteren
Pagina 3 / 3
Deel: